22 °C Rethymno, GR
21/06/2021

Η παθολογική κλινική στο επίκεντρο διένεξης μεταξύ γιατρών και διοίκησης του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Η λειτουργία της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου βρίσκεται από την Κυριακή στο επίκεντρο διένεξης μεταξύ γιατρών και διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής, με ανακοίνωση της η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής Ελένη Ιωαννίδου ενημέρωνε ότι η παθολογική κλινική δεν μπορεί να δεχτεί νέα περιστατικά ασθενών. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ανέφερε:

«Σήμερα 17 Ιανουαρίου 2021 εν μέσω πανδημίας δεν υπάρχει ακόμα μια φορά ειδικός γιατρός σε εφημερία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Στην παθολογική κλινική οι 4 παθολόγοι που υπηρετούν εδώ και σχεδόν 2 χρόνια δεν αρκούν. Η μια επικουρική γιατρός μας θα φύγει σε 2 μήνες και από τη διοίκηση δεν υπάρχει καμία απάντηση για το τι θα γίνει. Στο πρόγραμμα εφημεριών της παθολογικής κλινικής υπάρχουν ήδη ακάλυπτες εφημερίες. Εδώ και 2 χρόνια εφημερεύουμε με ένα απίστευτο αριθμό εφημεριών. Έχουμε εξοντωθεί ψυχικά και σωματικά.

Το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου έχει χαρακτηρίσει ανασφαλές για τους ασθενείς το πρόγραμμα εφημέρευσης Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και δεν το έχει εγκρίνει.

  • Επειδή ένας γιατρός δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα την ευθύνη για 2 και 3 τμήματα.
  • Επειδή το θέμα δεν είναι να ξαπλώσει ο ασθενής σε ένα κρεβάτι αλλά να υπάρχει και γιατρός να τον φροντίζει.
  • Επειδή πιστεύουμε ότι η διαχείριση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
  • Επειδή δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τη φροντίδα των ασθενών μας.
  • Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ενώ είναι γνωστά στη διοίκηση και την υγειονομική περιφέρεια πάνω από 2 χρόνια.
  • Επειδή από τη διοίκηση δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη λύση στον ορίζοντα.

Ο εφημερεύων παθολόγος σήμερα θα μείνει στα επείγοντα και η παθολογική κλινική δεν θα δέχεται νέα περιστατικά.

Ζητάμε άμεσα το αυτονόητο.

Την ενίσχυση του νοσοκομείου με γιατρούς, τη συμπλήρωση των προγραμμάτων εφημέρευσης με ειδικευμένο προσωπικό και τη διασφάλιση της σωστής φροντίδας των πολιτών».

Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή λίγες ώρες αργότερα η διοίκηση του νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η παθολογική κλινική του νοσοκομείου λειτουργεί κανονικά και τα αρμόδια όργανα που νομιμοποιούνται για τη λειτουργία της ουδέποτε αποφάσισαν το αντίθετο.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της διοίκησης του ΓΝΡ αναφερόταν: «Ενημερώνουμε ότι η κλινική λειτουργεί κανονικά εξυπηρετώντας όλα τα παθολογικά περιστατικά. Tα όργανα που νομιμοποιούνται για τη λειτουργία της κλινικής και του νοσοκομείου ουδέποτε αποφάσισαν για το αντίθετο, καθιστώντας την είδηση περί αναστολής λειτουργίας της παθολογικής κλινικής ψευδή.

Η διοίκηση του νοσοκομείου διερευνά τους λόγους και τις συνέπειες συμπεριφορών που προάγουν παράνομες αποφάσεις και ανακοινώσεις αυτών από μη αρμόδιους, προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία και στους ασθενείς και σκοπεύει να προβεί στην εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία».

Ως απάντηση στην παραπάνω ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου 33 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων συνυπέγραψαν και δημοσιοποίησαν το παρακάτω κείμενο:

«Ποιος είναι νόμιμος άραγε;

Μία διοίκηση που βάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω από το νόμιμο όριο;

Μια διοίκηση που όταν δεν μπορεί να λύσει προβλήματα «εντέλει» σταθερά τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω από τις δυνάμεις τους;

Μια διοίκηση που παρανόμως διακόπτει την άδεια ανατροφής μιας μητέρας;

Μια διοίκηση που αφήνει χωρίς εφημερεύοντα το πιο κομβικό τμήμα του νοσοκομείου, το τμήμα επειγόντων περιστατικών;

Μάλλον το ερώτημα πρέπει να αντιστραφεί.

Ποιος είναι παράνομος;

Αυτός που δουλεύει με «εντέλλεσθε» εδώ και πάνω ένα χρόνο;

Που δεν έχει πάρει ούτε μια μέρα από τη νόμιμη άδεια που δικαιούται;

Που δεν έχει κανένα δικαίωμα για εκπαίδευση;

Που καλύπτει το τμήμα επειγόντων περιστατικών όταν δεν υπάρχει γιατρός για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές;

Ας δούμε τώρα ποιος είναι αρμόδιος

Ποιος είναι αρμόδιος να κρίνει τι είναι ασφαλές για τους ασθενείς και τι όχι;

Η κοινή λογική που λέει ότι εφημερία χωρίς κάλυψη ειδικού γιατρού δεν είναι ασφαλής; Ο γιατρός που νοσηλεύει τους ασθενείς; Ο διευθυντής της κλινικής που βλέπει το νοσοκομείο να μετατρέπεται σε εφημεριακό κέντρο; Ο πρόεδρος του τομέα που λόγω υποστελέχωσης δεν μπορεί να καταρτίσει πρόγραμμα εφημέρευσης για την κλινική covid; Το επιστημονικό συμβούλιο που κρίνει για δεύτερο μήνα ότι το πρόγραμμα εφημέρευσης είναι επισφαλές και δεν το έχει εγκρίνει; ‘Η οι ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι;

Ποιος είναι πάλι αρμόδιος να λύσει αυτά τα προβλήματα;

Ο γιατρός που δουλεύει χωρίς άδεια εδώ και δυο χρόνια με 8 εφημερίες τον μήνα, σε 2 και 3 τμήματα ταυτόχρονα μέχρι να πέσει κάτω; Ή η διοίκηση και η ΥΠΕ οι οποίοι αφού προσπάθησαν να μας πείσουν με λογιστικά τερτίπια ότι το πρόβλημα λύθηκε τώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά;

Αυτή η επιλεκτική έκκληση στη νομιμότητα απέναντι σε γιατρούς που αγωνιούν για το μέλλον του νοσοκομείου και αγωνίζονται για τη διατήρηση της ποιότητας της δουλειάς τους, τι στιγμή που οι παρανομίες από τη διοίκηση «πέφτουνε» βροχή, είναι τουλάχιστον υποκριτική.

Το επιχείρημα του «δούλεψε όπως δούλευες χθες» είναι σαν να λες στο μαραθωνοδρόμο μετά τα 42 χιλιόμετρα γιατί έπεσες κάτω; Συνέχισε, πριν λίγο έτρεχες».

Κυρία διοικήτρια της ΥΠΕ και κύριε διοικητά κάντε τη δουλειά σας για να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε τη δίκη μας».

Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν οι παρακάτω γιατροί: Ανδρουλάκη Γεωργία-παθολόγος, Αντριόπουλος Χρήστος-αναισθησιολόγος, Βελιβασάκης Γεώργιος-ορθοπεδικός, Βρανάκης Γεώργιος-χειρουργός, Γαρμπή Αναστασία-ορθοπεδικός, Γιώβης Γεώργιος-ουρολόγος, Γραφάκου Όλγα-παιδίατρος, Ζάκκας Φώτιος-καρδιολόγος, Ζενιώδη Μαρία-Ελένη-παθολόγος, Ιωαννίδου -Ελένη-παθολόγος, Καμπουράκη Δέσποινα-εντατικολόγος, Κασάπη Μαρία-ΩΡΛ, Καστρινάκης Κωνσταντίνος-γενικός γιατρός, Κιντριλή Αργυρώ-γαστρεντερολόγος, Κουντουράκης Ευάγγελος- χειρουργός, Κούτλα Χριστίνα-βιοπαθολόγος, Κυρίτση Αικατερίνη-εντατικολόγος, Μαραγκουδάκης Εμμανουήλ-γαστρεντερολόγος, Μαρκάκης Χαράλαμπος-εντατικολόγος, Μοσχονά Ροδαμάνθη-ακτινολόγος, Νεονάκη Πελαγία-παιδίατρος, Νταουντάκη Ειρήνη-νεφρολόγος, Παπαδάκη Παναγιώτα-Νεφρολόγος, Πάσαμ Αντρέας-νεφρολόγος, Πεντάρη Αναστασία-εντατικολόγος, Περισυνάκη Γαρυφαλλιά-νεφρολόγος, Περισυνάκης Ηρακλής-χειρουργός, Πολοπετράκη Μαρία-καρδιολόγος, Σαμιώτης Ηλίας-εντατικολόγος, Σαριδάκης Ιωάννης-ακτινολόγος, Σκανδαλάκης Γεώργιος-καρδιολόγος, Στουπής Ιωάννης- ογκολόγος, Χριστογιάννης Χάρης-ορθοπεδικός.