17 °C Rethymno, GR
20/10/2020

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Στροφή στην μακροχρόνια μίσθωση κατοικιών καταγράφεται στο Ρέθυμνο

Παραμένουν υψηλές οι τιμές των μισθωμάτων

Αλλαγές στην αγορά ακινήτων έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού με κυριότερη τη σημαντική πτώση που παρατηρείται στις μισθώσεις κατοικιών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ως συνέπεια της περιορισμένης τουριστικής κίνησης και ταυτόχρονη στροφή των ιδιοκτήτων ακίνητων στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Σημαντικός αριθμός ακινήτων, που τα τελευταία χρόνια διατίθεντο προς μίσθωση σε τουρίστες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πλέον προσφέρεται προς ενοικίαση με νέους όρους, σε μια προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να περιορίσουν τις απώλειές τους από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της φετινής χρονιάς, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό ακυρώθηκαν.

Παρατηρείται ωστόσο ότι αν και τα διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση, γκαρσονιέρες και δυάρια, που μέχρι πρότινος ήταν δυσεύρετα αυξήθηκαν, εν τούτοις οι ιδιοκτήτες φαίνεται πως προσβλέπουν στο συμβόλαιο μίσθωσης ενός έτους με σκοπό να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της πανδημίας, αλλά και του τουρισμού ειδικότερα και αναλόγως να πράξουν στο μέλλον με βάση την πιο συμφέρουσα οικονομικά για τους ίδιους λύση.

Πάντως παρά την αξιοσημείωτη αύξηση της προσφοράς οι τιμές σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς παραμένουν υψηλές, σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα υπερτιμημένα, όπως παραδέχονται κτηματομεσίτες και δεν έχουν καταγράψει την παραμικρή πτώση. Ειδικότερα οι τιμές για γκαρσονιέρες και δυάρια 30-50 τ.μ. κυμαίνονται από 300 έως 400 ευρώ.

Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης φαίνεται πως θα είναι ευκολότερη από πλευράς διαθεσιμότητας κατοικιών, όχι όμως και από οικονομική άποψη. Τουλάχιστον προς το παρόν όπως τονίζουν οι κτηματομεσίτες, αφού εκτιμούν πώς αν η οικονομική ύφεση συνεχιστεί, είναι μονόδρομος η πτώση των τιμών.

Πάντως ως σημειώνουν οι κτηματομεσίτες με δεδομένο το μεγάλο «πλήγμα» που έχει δεχθεί ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγω της αυξημένης εξάρτησής του από τον τουριστικό κλάδο, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, το Airbnb δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ακινήτων αυτές παραμένουν «παγωμένες». Η προσφορά καλών ακινήτων είναι ελάχιστη όπως παραδέχονται παράγοντες της αγοράς, γεγονός που αποδίδουν στην απουσία ανοικοδόμησης στο Ρέθυμνο επί σειρά ετών. Όπως λένε υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές, όμως τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα είναι πολύ ακριβά και στις περισσότερες περιπτώσεις απλησίαστα, ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Από την άλλη, λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα νότια του νομού, όπου υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους, οι οποίοι αναζητούν οικοπεδικές εκτάσεις προκειμένου να τις αγοράσουν για να κατασκευάσουν εξοχικές κατοικίες, ώστε να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στον τόπο μας.

Συνολικά, η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η επενδυτική ζήτηση από το εξωτερικό, παράλληλα με τη βελτίωση της εγχώριας ζήτησης, αλλά και τα περιθώρια χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς και οι αντοχές των ενοικιαστών και το ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να πάρουν οι δυνητικοί αγοραστές, αποτελούν βασικές παραμέτρους για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς.

Αναλυτικά…

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων του Ρεθύμνου. Αν και οι τιμές δεν κατέγραψαν πτώση, όπως ίσως θα περίμενε κανείς με δεδομένες τις συνθήκες, εν τούτοις αυτό που είναι σαφές και ξεκάθαρο είναι ότι υποχωρεί σημαντικά η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων σε πλατφόρμες τύπου Airbnb. Η σημαντική συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης της φετινής σεζόν οδήγησε ένα μεγάλο μέρος ιδιοκτητών ακινήτων στην «επιστροφή» τους σε μακροχρόνια μίσθωση του διαμερίσματός τους. Έτσι αν και τα τελευταία χρόνια η μίσθωση ακινήτων σε τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούσε μια τάση που κατέγραφε σημαντική άνθιση και απέφερε πολλά κέρδη στους ιδιοκτήτες ακινήτων, η μείωση της ζήτησης που καταγράφεται την φετινή χρονιά τους οδήγησε σε μακροχρόνιες μισθώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες τη φετινής χρονιάς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πλέον, να υπάρχουν διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, μικρά κατά κύριο λόγο -δυάρια και γκαρσονιέρες- τα οποία σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες τίθενται προς ενοικίαση για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζητούν για αρχή συμβόλαιο ενός έτους -προκειμένου να εξετάσουν του χρόνου πως θα έχει διαμορφωθεί η οικονομική κατάσταση και η εικόνα του τουρισμού- και εν συνέχεια να αποφασίσουν για το μέλλον του ακινήτου τους.

Από την άλλη, όπως λένε οι τιμές παραμένουν σταθερά υψηλές, κάτι που ενδεχομένως αλλάξει το επόμενο διάστημα εάν συνεχιστεί η ύφεση, ενώ δεν είναι λίγο και εκείνοι που αναζητούν τώρα να μισθώσουν κάποιο διαμέρισμα σε χαμηλότερη τιμή, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα έχει αλλάξει τα υψηλά μισθώματα.

Η εικόνα αυτής της προσφοράς ακινήτων ιδιαίτερα μικρών, που είναι κατάλληλα για φοιτητική στέγη θα διευκολύνει από τη μια την αναζήτηση κατοικίας για όσους φοιτητές επέλεξαν το Ρέθυμνο για τις σπουδές τους, όμως, οι τιμές διατηρούνται, όπως λένε οι κτηματομεσίτες, στα ύψη.

Ειδικότερα, ο κτηματομεσίτης Αντώνης Πάγκαλος, ανέφερε: «Τα airbnb δεν δουλεύουν πλέον και όλοι οι ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα σπίτια τους για έναν χρόνο για να δουν πώς θα πάει η κατάσταση με τον τουρισμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε μεγαλύτερο αριθμό διαθέσιμο προς μίσθωση σπιτιών. Μιλάμε για διαμερίσματα από 35 έως 50 τετραγωνικά κατά κύριο λόγο, άρα αναφερόμαστε σε γκαρσονιέρες και δυάρια και οι τιμές κυμαίνονται από 300 έως 450 ευρώ. Η προσφορά που υπάρχει δεν έριξε τις τιμές, οι οποίες εξακολουθούν να είναι υψηλές. Εν τω μεταξύ δεν είναι σαφές ακόμα τι θα γίνει με τους φοιτητές. Πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχιστούν τα διαδικτυακά μαθήματα και ενδεχομένως να μην αναζητήσουν πολλοί σπίτι εδώ».

«Όσον αφορά το θέμα των ενοικίων στην αγορά έχουμε φέτος περισσότερα διαθέσιμα σπίτια λόγω του περιορισμού της ζήτησης που παρατηρείται από τους τουρίστες μέσω airbnb, πλην όμως οι τιμές δεν έχουν αλλάξει. Υπάρχει ένα δειλό ενδιαφέρον που έχει ξεκινήσει από φοιτητές και ουσιαστικά περιμένουμε να κορυφωθεί τον Αύγουστο. Ένα άλλο στοιχείο που φαίνεται το τελευταίο διάστημα είναι ότι οι φοιτητές ψάχνουν να αλλάξουν σπίτι και να βρουν κάποιο με χαμηλότερο ενοίκιο, χωρίς όμως αυτό να καθίσταται εφικτό. Το ενδιαφέρον ωστόσο γενικά για μισθώσεις έχει μειωθεί και στην αγορά φαίνεται μια σχετική πίεση. Είχαμε αυτήν την τάση στροφής από την βραχυχρόνια μίσθωση, στην μακροχρόνια και τώρα αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, που μέχρι πρότινος μίσθωναν το ακίνητό τους σε τουρίστες μέσω αιrbnb, λόγω κορωνοϊού και τα μέτρα που πρέπει πλέον να πληροί ένα διαμέρισμα για να μισθωθεί, τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά κυρίως λόγω του μειωμένου τουρισμού και πτώσης της ζήτησης, έχουν στραφεί στην μακροχρόνια μίσθωση. Κινητικότητα στην αγορά δεν υπάρχει, επικρατεί ένα «πάγωμα» λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για τις δουλειές και την οικονομία, επηρεάζεται η αγορά. Φέτος πάντως σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, θα υπάρξουν περισσότερα σπίτια για τους φοιτητές τον Σεπτέμβριο, άρα και λιγότερα προβλήματα στέγασης για εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Τα προβλήματα βέβαια δεν θα εξαλειφθούν εντελώς, αλλά θα αντιμετωπιστούν με καλύτερο τρόπο» μας είπε ο κτηματομεσίτης, Ανδρέας Ανδρουλιδάκης.

Η Αγγελική Παπαδάκη, κτηματομέσιτρια, σχολίασε: «Οι τιμές των ενοικίων έχουν παραμείνει σταθερές, η διαθεσιμότητα έχει αυξηθεί αλλά η ζήτηση είναι μηδενική. Τα διαθέσιμα ενοικιαζόμενα είναι περίπου το 10-20% εκείνων που μέχρι πρότινος μισθώνοντας μέσω airbnb και ως επί το πλείστον αποτελούν γκαρσονιέρες και δυάρια. Βέβαια έχουν βγει και κάποιες βίλες εκτός πόλης για μακροχρόνια μίσθωση, σε μικρό ποσοστό της τάξεως του 5%. Μέχρι και το Σεπτέμβριο η διαθεσιμότητα θα είναι μεγάλη και άποψή μου είναι ότι θα υπάρξει μία μικρή μείωση στις τιμές. Η ζήτηση δεν είναι βέβαια προς το παρόν η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια, γιατί δεν γνωρίζουμε αν έρθει ο ίδιος αριθμός φοιτητών φέτος, πώς θα λειτουργήσει το σύστημα στα πανεπιστήμια. Έχουν ξεκινήσει κάποιοι πρωτοετείς διερευνητικά να αναζητούν, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε ενοικίαση».

Οι υψηλές τιμές και η απουσία ακινήτων έχουν «παγώσει» τις πωλήσεις

Την ίδια στιγμή αν και το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων παραμένει ζωντανό εν μέσω της πανδημίας, όπως λένε οι κτηματομεσίτες, η απουσία ακινήτων και με δεδομένο ότι δεν έχει χτιστεί νέα οικοδομή εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα όσα υπάρχουν να είναι παλιά και από την άλλη οι υψηλές τιμές που εξακολουθούν να καταγράφονται στα διαθέσιμα ακίνητα, έχουν «παγώσει» τις πωλήσεις.

Παρ’ όλα αυτά σημαντικό ρόλο για την επανεκκίνηση της κτηματαγοράς θα αποτελέσει η διευκόλυνση για δανεισμό, τα αναπτυξιακά μέτρα που θα στοχεύουν στην οικονομική ενδυνάμωση των πολιτών, το φορολογικό καθεστώς, τα μέτρα στήριξης των υφιστάμενων επενδυτών και προσέλκυσης νέων, το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων για την εργασία τους και τα εισοδήματά τους, αλλά και η εν γένει εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα της χώρας μας.

«Στην αγορά υπάρχει κίνηση, αλλά δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα προς πώληση διαθέσιμα ακίνητα. Η κίνηση και το ενδιαφέρον που υπάρχει μέσα στο Ρέθυμνο, αφορά κυρίως αγορά διαμερισμάτων από 2 δωμάτια και άνω, όμως λόγω των υψηλών τιμών δεν βρίσκονται αγοραστές. Από την άλλη οι κατασκευαστές αναζητούν οικόπεδα εντός πόλης, αλλά δεν βρίσκουν λόγω υψηλών τιμών. Τα ακίνητα που διατίθενται προς πώληση πολλές φορές είναι υπερεκτιμημένα. Από την άλλη στα νότια του νομού σε περιοχές κοντά στον Πλακιά είναι πιο αυξημένη η ζήτηση για αγορά μικρών οικοπέδων από 30.000 μέχρι 60.000 ευρώ κυρίως από τουρίστες που θέλουν να κτίσουν ένα σπίτι για να απολαμβάνουν εκεί τις διακοπές τους» μας είπε ο κ. Πάγκαλος.

Από την πλευρά της η Αγγελική Παπαδάκη, ανέφερε: «Βλέπουμε πως για αγορά ακινήτων υπάρχει μεγάλη ζήτηση αλλά μικρή προσφορά. Είναι ακόμα νωρίς βέβαια για να υπάρξει δραματική αλλαγή. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πολλά ακίνητα στο Ρέθυμνο είναι υπερχρεωμένα, προσημειωμένα με μεγάλα ποσά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πουληθούν. Αυτός που πουλάει διαμέρισμα με 200.000, ενώ η αξία του είναι 150.000 ευρώ, μόνο και μόνο για να εξοφλήσει τα δάνεια που έχει επωμιστεί αποτελεί την ρίζα του προβλήματος».