30 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η πορεία της πανδημίας θα καθορίσει το χρόνο επαναλειτουργίας της εστίασης

-Δεσμεύσεις ότι τα μέτρα ενίσχυσης θα συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούνιο

Η πορεία της πανδημίας θα καθορίσει τον χρόνο επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και όποια ημερομηνία ακούγεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα επεσήμανε στους επιχειρηματίες της Κρήτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού-Πολιτισμού και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης του νομού, Ανδρέας Κλαψινός, στη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης μετέφερε στον υπουργό την αγωνία των συναδέλφων σε σχέση με την ημερομηνία στην οποία θα μπορέσουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους επισημαίνοντας ότι χρειάζεται αυτό να είναι γνωστό εγκαίρως ώστε να κάνουν και οι ίδιοι τις απαραίτητες προετοιμασίες στα καταστήματά τους και να προμηθευτούν εγκαίρως τις πρώτες ύλες που απαιτούνται.

Ωστόσο ο κ. Άδωνις ήταν κάθετος διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων θα ανακοινωθεί κατόπιν των σχετικών υποδείξεων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα καταγραφούν στην περίοδο του Πάσχα σε συνδυασμό φυσικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία φαίνεται πως θα είναι τα κριτήρια τα οποία θα κληθεί να εξετάσει η αρμόδια επιτροπή για να δώσει τις τελικές απαντήσεις.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο κ Κλαψινός ανέφερε: «Μεταφέραμε την αγωνία μας για το χρόνο επαναλειτουργίας της εστίασης και ζητήσαμε να μας ενημερώσει επισημαίνοντας ότι χρειαζόμαστε χρόνο για να προετοιμαστούμε. Ωστόσο, μας εξήγησε ότι δεν ξέρουν ακόμα γιατί αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας».

Παράλληλα ειδική αναφορά έγινε στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ, που αφορά στην επανεκκίνηση της εστίασης, όπου όπως διαβεβαίωσε τους επαγγελματίες, ο υπουργό δεν θα είναι απαραίτητη η φορολογική ενημερότητα για τη συμμετοχή τους.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα γίνονται δέκτες από την 10η Μαΐου και η εκταμίευση των χρημάτων θα είναι άμεση σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί. «Συζητήσαμε για το θέμα του ΕΣΠΑ, που θα ξεκινήσει στις 10 Μαΐου και θα έχει τρίμηνη διάρκεια. Ζήτησα διευκρινίσεις για να είναι απαραίτητη η φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα και με ενημέρωσε ότι έχει ψηφιστεί στη βουλή ότι δεν είναι κριτήριο για ένταξη στο πρόγραμμα η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί αφορά μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας».

Με δεδομένο ότι η ενίσχυση θα αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου τού 2019 (με εξαίρεση επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2020, οπότε εντάσσονται αυτοδικαίως), εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα λάβουν 8.000 – 10.000 ευρώ ως επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, ώστε να καλύψουν οι επιχειρήσεις τα έξοδά τους κατά τη διαδικασία επαναλειτουργίας.

Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα τρέξει σχετικά σύντομα, ώστε τα χρήματα να δοθούν στους δικαιούχους το αργότερο 10 μέρες μετά την έγκριση της αίτησης. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή μέχρι το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικούς προορισμούς.

Τέλος, υπήρξε η διαβεβαίωση ακόμη, ότι τα μέτρα στήριξης προς την εστίαση θα συνεχίσουν και μετά την επανεκκίνηση του κλάδου, ενώ οι επιχειρήσεις που διαθέτουν μόνο εσωτερικό χώρο θα αντιμετωπίζονται ως κλειστές, με την εφαρμογή όλων των ενισχύσεων, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή. «Ο υπουργός μας είπε ότι οι ελαφρύνσεις σε ενοίκιο και ασφαλιστικά θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο, όπου και θα αρχίσει η άρση των μέτρων για να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα».

Οι εκπρόσωποι ευχαρίστησαν τους Υπουργούς για την άμεση ανταπόκριση, την έμπρακτη στήριξη και τις αποτελεσματικές τους ενέργειες προς όφελος του κλάδου της περιοχής. Συμφωνήθηκε στενή συνεργασία για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων της εστίασης, ενώ ο κ. Αυγενάκης δεσμεύθηκε άμεσα για νέα τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων με το υπουργείο Εσωτερικών, για την ανάδειξη λειτουργικών και φορολογικών ζητημάτων του κλάδου.