29 °C Rethymno, GR
14/07/2020

Η σοβαρότητα αντιμετώπισης του κορονοϊού

Εδώ και δυο περίπου μήνες όλος ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τη νέα μορφή ενός κορονοϊού με επίκεντρο και ξεκίνημα της πορείας του από την Κίνα. Με τον εκμηδενισμό των αποστάσεων παγκοσμίως και την καθημερινή διακίνηση χιλιάδων επιβατών σε όλο τον πλανήτη, ήταν θέμα χρόνου για το πότε θα έρθει στη χώρα μας. Σ’ αυτό συνέτειναν και τα πολλά κρούσματα στη γείτονα Ιταλία, όπου η επιδημία έπιασε αδιάβαστο τον κρατικό μηχανισμό, όπως και τους πολίτες, οι οποίοι δεν έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή από την αρχή.

Μόλις προχθές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε την οδηγία στον πλανήτη ότι πρόκειται για πανδημία! Πανδημία ναι! Αλλά όχι στην Ελλάδα! Εμείς είμαστε υπεράνω! Ελληναράδες όλοι μας, αψηφούμε τις οδηγίες και τους νόμους, όπως κάνουμε συνήθως, αφού είμαστε ανέκαθεν η χώρα του ωχαδερφισμού, του ζαμανφουτισμού και όλων των συναφών εννοιών.

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες από μηδέν περιστατικά, έχουμε φτάσει με τα νέα κρούσματα αισίως στα 117 κατ’ άλλους στα 134, με ένα θάνατο και συνεχίζουμε απτόητοι! Αύριο κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τον επόμενο αριθμό κρουσμάτων, τα οποία αυξάνονται πλέον δυστυχώς ταχύτατα, τολμώντας να πω, με γεωμετρική πρόοδο.

Τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έκλεισαν, λόγω των δραματικών εξελίξεων με τον ιό, αλλά δυστυχώς εκείνο που δεν κατάλαβαν οι μαθητές και οι γονείς είναι ότι δεν έκλεισαν για διακοπές! Έκλεισαν γιατί οι μαθητές είναι περισσότερο ανθεκτικοί στον ιό και τον μεταδίδουν πολύ εύκολα, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ηλικιακά ομάδες, που μπορεί να είναι και μέσα στην οικογένειά τους, οι γονείς τους ή οι παππούδες τους.

Κάτω από το σπίτι μου υπάρχει μια παιδική χαρά προσφάτως κατασκευασμένη. Δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά μαζεύει αρκετό κόσμο. Αυτές τις ημέρες είναι όλη την ημέρα γεμάτη από παιδιά, όπως και κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τις καφετέριες.

Οι μαθητές και οι ηλικιωμένοι κυρίως, θα πρέπει όσο είναι αυτό δυνατόν να μένουν στο σπίτι και να μην έχουν επαφές με άλλους πολίτες, για την αποφυγή πρόσληψης ή μετάδοσης του ιού.

Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε ήδη στον όμορο νομό, στο Ηράκλειο. Οι στιγμές όπως και σε όλο τον κόσμο είναι εξαιρετικά σοβαρές. Προφανώς δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σοβαρότητα στο θέμα της αντιμετώπισης του ιού, σύμφωνα με τις οδηγίες των υπεύθυνων επιστημόνων. Για να μην πάρει δραματική τροπή η όλη εξέλιξη του προβλήματος, θα πρέπει να σοβαρευτούμε άπαντες και να εφαρμόζουμε επακριβώς τις οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί από υπεύθυνα και επίσημα χείλη και όχι από το σύνηθες ράδιο αρβύλα, οποιουδήποτε τυχάρπαστου, που ισοπεδώνει τα πάντα.

Εύχομαι σε κάθε άλλη περίπτωση, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να τρέχουμε και να μην προλαβαίνουμε, θρηνώντας για πράγματα που εμείς οι ίδιοι θα έχουμε προκαλέσει, δείχνοντας ανυπακοή και υιοθετώντας ιδέες και λύσεις από άτομα που ουδεμία απολύτως σχέση έχουν με την ιατρική επιστήμη.