13 °C Rethymno, GR
06/03/2021

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΕ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΣΑΡΑΝΤΑ ΝΕΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

Η Σxολή Ξεναγών εντάσσει το Ρέθυμνο στον χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης

- Ο δήμαρχος παρέδωσε χθες τα κλειδιά του κτιρίου του πρώην δημαρχείου Ν. Φωκά στον υφυπουργό Τουρισμού παραχωρώντας προς χρήση τις εγκαταστάσεις

Στον χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης της χώρας μπαίνει δυναμικά ο νομός Ρεθύμνου, καθώς τo επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η Σχολή Ξεναγών Κρήτης, με έδρα το Ρέθυμνο που θα υποδεχτεί σαράντα νέους σπουδαστές και θα στελεχωθεί με εννέα καθηγητές.
Χθες στην πόλη βρέθηκε ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ο οποίος παρέλαβε από τον δήμαρχο Ρεθύμνου το κλειδί του κτιρίου του πρώην δημαρχείου Νικηφόρου Φωκά, στον Άγιο Ανδρέα, ένα κτίριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίστηκε «κόσμημα», το οποίο παραχωρεί ο δήμος στο υπουργείο για τη στέγαση της σχολής.
Παράλληλα ο δήμος αναλαμβάνει, όπως ανέφερε ο υπουργός, την κάλυψη ανελαστικώς δαπανών, αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό που απαιτείται.
Η φοίτηση για τους νεοεισακτέους θα είναι διετής ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Τουρισμού, το προσεχές διάστημα και αφού εξεταστούν ενστάσεις του υπουργείου Παιδείας για την ανωτατοποίηση των σχολών ξεναγών και των σχολών τουρισμού που εντάσσονται στο υπουργείο Τουρισμού, αυτή θα μετεξελιχτεί σε ακαδημαϊκή σχολή με τετραετή φοίτηση για τους σπουδαστές και μόνιμο εκπαιδευτικό αλλά και διοικητικό προσωπικό.
Η σχολή ξεναγών που πολλές περιοχές της χώρας τη διεκδικούσαν αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου και των παραγόντων του τουρισμού, το οποίο ικανοποιήθηκε χθες ενώ, όπως είπε ο υφυπουργός ανοίγει τον δρόμο ώστε το Ρέθυμνο να καταστεί κοιτίδα της παγκόσμιας τουριστικής μάθησης.
Ο κ. Μάνος Κόνσολας, συνοδευόμενος από την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου, Σταυρούλα Μηλιάκου, επισκέφθηκε το κτήριο, ξεναγήθηκε στους χώρους δηλώνοντας εντυπωσιασμένος. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον δήμο Ρεθύμνου και όλη την τοπική κοινωνία που αγκάλιασε τη λειτουργία της σχολής, ενώ προανήγγειλε την ανωτατοποίηση της μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Πρόσθεσε επίσης ότι με τη λειτουργία της σχολής ξεναγών και τη στήριξη στην τουριστική εκπαίδευση περιφρουρούνται τα δικαιώματα των ξεναγών, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό τους διαχρονικά αυτή την ταυτότητα και την πιστότητα της μεταλαμπάδευσης των ιδεών, του πολιτισμού, του τουρισμού, της λαϊκής παράδοσης, της γαστρονομίας, των αρχιτεκτονικών αποθεμάτων και της ιστορίας, προς τους ξένους, με την ξενάγηση τους.
Όπως είπε ο υφυπουργός, στόχος είναι να γίνει η πρώτη πανευρωπαϊκά σχολή ξεναγών, η οποία θα είναι ανωτάτων σπουδών και τετραετούς φοίτησης με προοπτική να εκπαιδεύει και ξένους φοιτητές.
Την ίδια στιγμή σε εκκρεμότητα βρίσκεται ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με την τουριστική εκπαίδευση και αυτό αφορά στην ίδρυση της σχολής τουρισμού στο πανεπιστήμιο Κρήτης.
Όπως ανέφερε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Ρ.Ν.» , ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Κεφαλογιάννης, έχει συγκροτηθεί μία επιτροπή από το υπουργείο Παιδείας ώστε να εξεταστούν όλα τα αιτήματα για την ίδρυση τμημάτων και σχολών τουρισμού και υποστήριξε ότι υπάρχει αισιοδοξία και τους επόμενους μήνες θα πάρει τον βηματισμό που χρειάζεται και σε συνδυασμό με τη σχολή ξεναγών, που σύντομα θα γίνει και αυτή ανώτατη, εδώ το Ρέθυμνο θα γίνει ο πυρήνας της τουριστικής εκπαίδευσης πανελλαδικά.
Αναλυτικά,

Το Ρέθυμνο μετεξελίσσεται σε κοιτίδα τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

Το Ρέθυμνο μετεξελίσσεται σε κοιτίδα τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης, ανέφερε χθες ο υφυπουργούς Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, παραλαμβάνοντας το κλειδί του πρώην δημαρχείου Νικηφόρου Φωκά από τον δήμαρχο, κτίριο το οποίο θα αποτελέσει τον χώρο που θα φιλοξενήσει τις επόμενες ημέρες τους πρώτους σαράντα σπουδαστές της σχολής ξεναγών, που ξεκινά τη λειτουργία της.

Ο υφυπουργός Τουρισμού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αρτιότητα και την αρχιτεκτονική του κτιρίου και τις θερμές ευχαριστίες του τόσο προς τον Ρεθεμνιώτη υφυπουργό Υποδομών, όσο και στον δήμαρχο και σε όλη την τοπική κοινωνία για τη στήριξη και υποστήριξη της προσπάθειας που καταβάλλεται για την ενίσχυση  της θέσης του Ρεθύμνου στον χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης της χώρας.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Τουρισμού, στόχος είναι να γίνει η πρώτη πανευρωπαϊκή σχολή ξεναγών, η οποία θα είναι ακαδημαϊκή σχολή τετραετούς φοίτησης μιας και, όπως ανέφερε, το επόμενο διάστημα θα ψηφιστεί η ανωτατοποίηση της από τη βουλή, με προοπτική να εκπαιδεύει και ξένους φοιτητές.

Ο Μάνος Κόνσολας συνοδευόμενος από τη γραμματέα του υπουργείου Σταυρούλα Μηλιάκου ξεναγήθηκε στους χώρους του κτιρίου και δήλωσε εντυπωσιασμένος κάνοντας λόγο για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των συλλόγων των τοπικών κοινοτήτων γειτονικών χωριών, ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων και μέλη του συλλόγου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Κόνσολας τόνισε μεταξύ άλλων: «Το ανταγωνιστικό πρόσημο στον τουρισμό δεν καταγράφεται μόνο με μέτρα στήριξης οικονομίας αλλά και με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανθρώπων του τουρισμού και οι σχολές ξεναγών αυτόν τον προσανατολισμό έχουν, να δώσουμε τα εφόδια στους πρεσβευτές του τουρισμού στη χώρα μας και στο εξωτερικό, να αποκτήσουν τις δεξιότητες και την εκπαίδευση που τους χρειάζονται. Η εντολή που μας δόθηκε από τον πρωθυπουργό είναι σαφής: αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στη χώρα. Αυτήν την αναβάθμιση σήμερα υλοποιούμε έχοντας ως αφετηρία το όραμα της κυβέρνησης και το μετουσιώνουμε με τη συνεργασία όλων. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία. Διαπιστώσατε όλοι αυτή την περίοδο ότι ο τουρισμός είναι ένα ευάλωτο προϊόν που μεταβάλλεται εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να εκφράσω σήμερα καταρχάς τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου στους κατοίκους του Ρεθύμνου και της Κρήτης, στους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες που συνεχίζουν να στέλνουν το μήνυμα της ασφάλειας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, κάτι που αναγνώρισε και η βρετανική πολιτεία και επιστρέφει και αναγνωρίζει την Κρήτη ως ασφαλή προορισμό. Η πολιτεία σήμερα ήρθε να αναγνωρίσει αυτήν την προσπάθεια των πολιτών και της αυτοδιοίκησης και ήρθε η κυβέρνηση να ανταποδώσει το ελάχιστο σε αυτήν την προσπάθεια των δεκαετιών. Να καταστήσει το Ρέθυμνο μεταξύ βασικών παγκόσμιων τουριστικών προορισμών, να το καταστήσει και έναν προορισμό και κοιτίδα της τουριστικής εκπαίδευσης κατάρτισης και διά βίου μάθησης. Έχω τη χαρά να κρατώ στα χέρια μου το αρχαίο νόμισμα του Ρεθύμνου που πιστοποιεί την ιστορία και την προσφορά του Ρεθύμνου στον πολιτισμό και εκφράζω τα θερμά μου ευχαριστήρια στο πρόσωπο του δημάρχου ότι στο ερέθισμα που του εδόθη από τον Γιάννη Κεφαλογιάνη εκείνο το βράδυ, εάν μας δίνει τη δυνατότητα να φιλοξενηθούμε και να μειώσουμε τις δαπάνες του υπουργείου, ένα μικρό υπουργείο με μικρό προϋπολογισμό και να μπορέσουμε να έχουμε μια αξιοπρεπή παρουσία στην Κρήτη».

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης επεσήμανε πως η λειτουργία της νέας σχολής στο Ρέθυμνο αποτελεί το πρώτο βήμα, ώστε ο νομός να μπει στον χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα υποδεχόμαστε τον καλό φίλο και υφυπουργό Τουρισμού, τον κ. Μάνο Κόνσολα, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεισφορά του, προκειμένου να έρθει η σχολή ξεναγών στο Ρέθυμνο. Θέλω να τονίσω ότι ανοίγει μία σχολή ξεναγών της Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο. Είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι σήμερα βάζουμε ένα πολύ μεγάλο λιθαράκι, προκειμένου να μπει το Ρέθυμνο στον χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης Κρήτης. Είναι το πρώτο βήμα που γίνεται και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα που θα αφορούν τη σχολή τουρισμού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μαρινάκη γιατί πραγματικά όταν έπεσε η ιδέα εξ αρχής στάθηκε αρωγός, προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και νομίζω δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο κατάλληλος έτσι ώστε γρήγορα το Ρέθυμνο να αποτελέσει τον προορισμό για τη συγκεκριμένη σχολή και να μπορέσουμε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις. Νομίζω ότι το υπ. Τουρισμού πρέπει να αισθάνεται σήμερα περήφανο διότι παραδίδεται ένας χώρος όπου τηρεί όλες τις προδιαγραφές, έτσι ώστε το Ρέθυμνο και η Κρήτη και γενικότερα οι σχολές τουρισμού και ξεναγών, οι οποίες θα αποτελέσουν τον πυρήνα της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, να μπορέσουν τα επόμενα χρόνια να προσελκύσουν φοιτητές και από το εξωτερικό. Παγκόσμιος προορισμός της τουριστικής εκπαίδευσης η Ελλάδα, όπως αποτελεί και παγκόσμια ναυαρχίδα όσον αφορά τον τουρισμό».

«Δικαιωματική κατάκτηση του Ρεθύμνου η λειτουργία της σχολής ξεναγών»

Παραδίδοντας τα κλειδιά του πρώην δημαρχείου Νικηφόρου Φωκά, στον υφυπουργό Τουρισμού ο Γιώργος Μαρινάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δικαιωματική, όπως είπε, κατάκτηση του Ρεθύμνου να λειτουργήσει τη σχολή ξεναγών της Κρήτης στον δήμο σε ένα κτίριο που διαθέτει όλες τις προδιαγραφές που είχε θέσει το υπουργείο, ενώ αναφέρθηκε και στην αναπτυξιακή ώθηση που θα δοθεί στην ευρύτερη περιοχή του Νικηφόρου Φωκά από τη λειτουργία της σχολής.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Σας παραδίδω τα κλειδιά του δημαρχείου αυτού, είναι πλέον τα κλειδιά σας. Θέλω να πω θερμές ευχαριστίες γιατί υποδέχομαι στο Ρέθυμνο έναν φίλο υπουργό από τα χρόνια της δικής του αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει σφραγίσει με την παρουσία του το υπουργείο Τουρισμού αλλά και την αγάπη του για το Ρέθυμνο που νομίζω την απέδειξε με τον πιο πασίδηλο τρόπο. Επίσης ευχαριστώ τον τοπικό βουλευτή και υπουργό μας τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος εργάστηκε για να γίνει αυτή η σχολή στο Ρέθυμνο και η δικιά μας συνεισφορά ήταν ότι ανταποκριθήκαμε σε χρόνο ρεκόρ, ούτως ώστε να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο σε οποιοδήποτε άλλον θελήσει να διεκδικήσει αυτή τη σχολή. Είναι νομίζω μια δικαιωματική κατάκτηση του Ρεθύμνου, ένας από τους ασφαλέστερους και καλύτερους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας και ολοκλήρου της Μεσογείου και μια επιβράβευση της προσπάθειας που δεκάδες χρόνια τώρα οι επιχειρηματίες του τόπου μας, που δουλεύουν τον τουρισμό, προσπαθούν να αναπτύξουν αυτόν τον τόπο σε επίπεδο μονοκαλλιέργειας. Είναι ιδιαίτερη τιμή μου εκπροσωπώντας όλους τους δημότες μου και όλο το δημοτικό συμβούλιο, να πω στον υπουργό ότι νομίζω ότι δικαιωθήκατε για την επιλογή σας και σας παραδίδω ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα που μπαίνει στη σφραγίδα του δικού μας ανθρώπου, του Κωστή Ηλιάκη. Ήταν ένα κτίριο που ζητούσατε προδιαγραφές και δεν κάναμε καμία αλλαγή, ήταν σαν να το είχαμε προβλέψει από καιρό. Άρα το Ρέθυμνο είναι έτοιμο από καιρό για οτιδήποτε μεγάλο γίνει. Το επόμενο βήμα είναι η σχολή τουρισμού σε επίπεδο πανεπιστημίου, όπως επίσης είναι πολύ καλό το νέο πως αυτή η σχολή θα γίνει ανώτατη. Μιλάμε για μία επομένως ιδιαίτερη ώθηση σε μία περιοχή που έχει παράδοση, πολιτισμό αλλά πάνω από όλα έχει πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό. Άρα μπορεί η σχολή να βρίσκεται έξω από την πόλη, αλλά είναι κοντά στην αγκαλιά πολλών ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους και με την παρουσία τους εδώ θέλουν να υποδηλώσουν την ένθερμη υποστήριξή τους σε αυτό το έργο, που σήμερα επισκεφτήκατε ανεπίσημα και ελπίζω και με τη δική σας παρουσία αλλά και του πρωθυπουργού, να το εγκαινιάσουμε».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή εξέφρασε τις ευχαριστίες εκ μέρους της περιφέρειας και του περιφερειάρχη Κρήτης επισημαίνοντας πως η συνεργασία της σε οτιδήποτε χρειαστεί θα είναι δεδομένη: «Θα ήθελα εκ μέρους της περιφέρειας και του περιφερειάρχη του κ. Αρναουτάκη, να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο τον υφυπουργό, το υπουργείο του αλλά και τον υφυπουργό μας τον κ. Κεφαλογιάννη, για τις συνεχόμενες προσπάθειες έτσι ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα να παραδώσει ο δήμος ένα κτίριο στολίδι για ένα πάρα πολύ σπουδαίο λόγο, τη δημιουργία σχολής ξεναγών.

Θα ήθελα να σας πω ότι η συνεργασία και η συνέργεια των τοπικών φορέων είναι αγαστή και δεδομένη, τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης των δυο βαθμών, όσο και με τους άλλους παραγωγικούς φορείς και σε ότι μας αφορά αυτό που επισημάνατε με το θέμα της οδοποιίας, να ξέρετε ότι ήδη είμαστε στην κατάρτιση μελέτης έτσι ώστε να βελτιώσουμε τα στοιχεία της οδού και να παραδώσουμε έναν δρόμο πιο ασφαλή και στους κατοίκους του γιατί το έχουν ανάγκη αλλά και στους σπουδαστές μας. Θα ήθελα να μνημονεύσω ότι αυτό το κτίριο κόσμημα έχει γίνει από τον μακαριστό δήμαρχο Αντώνη Πατεράκη».

Η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Σταυρούλα Μηλιάκου, αφού ευχαρίστησε και αυτή τον δήμαρχο για την έμπρακτη στήριξη προς το υπουργείο με την παραχώρηση χώρου, αναφέρθηκε στην άμεση μετεξέλιξη της σχολής τουρισμού σε ανώτατη ακαδημαϊκή σχολή επισημαίνοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί στη διαμόρφωση ενός πυρήνα τουριστικής εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο.

«Η επίσκεψη μας ουσιαστικά σχετίζεται με την έναρξη αυτής της σχολής σε αυτό το υπέροχο κτίριο και ευχαριστούμε θερμά τον δήμαρχο γι’ αυτή τη στήριξη. Η κα Καραμπέτσου που είναι η διευθύντρια της σχολής είναι ένα εξαιρετικό στέλεχος του υπουργείου, που ξέρουμε σε τι ώμους βάλαμε τη σχολή και εμείς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε με προσωπικό και οποιαδήποτε άλλο λειτουργικά απαιτείται. Είμαι σίγουρη ότι με τη μετεξέλιξη της σχολής, που ελπίζω να γίνει σύντομα, διαμορφώνεται ένας πυρήνας τουριστικής εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο που πραγματικά τον χρειαζόταν», είπε.

Η διευθύντρια της σχολής ξεναγών Μαρίζα Καραμπέτσου τόνισε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον δήμο Ρεθύμνης που ήταν αρωγός και υποστηρικτής σε όλο αυτό το εγχείρημα του υπουργείου Τουρισμού και σε πολλά επίπεδα. Ελπίζουμε και εμείς να ανταποδώσουμε αυτήν τη φιλοξενία και αυτή την υποστήριξη προβάλλοντας τον τόπο, τα μνημεία σας και την κληρονομιά σας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης ευχαρίστησε τον υφυπουργό Τουρισμού για το επιστέγασμα των προσπαθειών ετών, σε ότι αφορά την ποιότητα της τουριστικής εκπαίδευσης τονίζοντας μεταξύ άλλων σε σχετικές δηλώσεις του: «Θέλω να τον ευχαριστήσω που είναι ευτυχής η κατάληξη των προσπαθειών όλων ημών που εργαζόμαστε στον τουρισμό χρόνια τώρα και που απαιτούσαμε καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης, προσωπικού που θα εξυπηρετεί τουρίστες και ειδικά τους ξεναγούς, οι οποίοι είναι η εικόνα της περιοχής μας προς τους εν δυνάμει πελάτες μας. Είναι ευτυχής συγκυρία που αυτή τη στιγμή παραδίδεται από τον δήμαρχο Ρεθύμνου το κλειδί της σχολής στον υπουργό και αυτό ήταν ο πόθος των ξενοδόχων και όλου του τουριστικού τομέα του Ρεθύμνου, η ίδρυση αυτής της σχολής, η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή πραγματικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια. Μένουμε υπόχρεοι».

dav
sdr
sdr

Ενστάσεις από το υπουργείο Παιδείας για την ανωτατοποίηση των σχολών ξεναγών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κόνσολας στον σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού για την πανεπιστημιοποίηση της σχολής ξεναγών του Ρεθύμνου και των υπόλοιπων που λειτουργούν στη χώρα. Όπως ανέφερε ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί και θα ψηφιστεί σύντομα στη βουλή ωστόσο υπάρχουν, όπως εξήγησε, κάποιες ενστάσεις από το υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τη συνεποπτεία των υπουργείων για τις σχολές αυτές που θα θεσμοθετηθεί άμεσα τονίζοντας πως: «Έχουμε όνειρα που εκπορεύονται από την εντολή του πρωθυπουργού, μου έδωσε δύο κατευθύνσεις. Να εδραιώσουμε τον τουρισμό σε όλη την επικράτεια για μια πολυθεματική ανάπτυξη. Δεύτερη εντολή που έχουμε είναι ο μετασχηματισμός της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης στη χώρα ως όχημα της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας. Την ευκαιρία αυτή δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει επιτέλους να ολοκληρώσει και το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη βουλή τάχιστα και να γίνει νόμος του κράτους. Στο σχέδιο αυτό προβλέπεται η ανωτατοποίηση των τουριστικών σπουδών σε ότι αφορά τους ξεναγούς. Θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει σχολές ξεναγών σε επίπεδο ανώτατης βαθμίδας. Θα δώσουμε στους επισκέπτες αυθεντικές εμπειρίες μέσα από την παροχή δεξιοτήτων. Η στόχευση του υπουργείου έχει όραμα και δεν είναι ένα πυροτέχνημα. Στόχος μας οι σπουδαστές να ταξιδεύουν σε άλλα μήκη και πλάτη της γης. Θα πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση ξεναγών για τη γαστρονομία, το περιβάλλον, για την αστική και πολιτιστική κληρονομία, για τον θρησκευτικό τουρισμό, για τον ορειβατικό τουρισμό. Το όνειρο είναι πολύ μεγάλο και από αυτή τη σκοπιά το Ρέθυμνο έχει ξεχωριστή θέση.

Το νομοσχέδιο δεν είναι κάτι άλλο από αυτό που θέλει η αγορά. Πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στην τουριστική εκπαίδευση. Τονίζω ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που ξεκινάει από λύκειο μέχρι και μεταδιδακτορικές σπουδές. Επειδή το υπουργείο Παιδείας έχει τον βασικό χαρακτήρα της ακαδημαϊκής πορείας σε ότι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργεί κάποια ζητήματα σε ότι αφορά τη συνεποπτεία. Δεν έχει να φοβηθεί κάτι κανένα από τα πανεπιστήμια που φιλοξενούν σχολές τουρισμού. Οι σχολές τουρισμού των ΑΕΙ είναι tourism management, οι δικές μας είναι hospitality management, οι δυο ΑΣΤΕ στον Αγ. Νικόλαο και στη Ρόδο φιλοδοξούμε να τις κάνουμε τετραετούς φοίτησης. Σήμερα 3 χρόνια και οκτώ μήνες και υπολείπονται λίγοι μήνες. Θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να μας πει ποιες είναι οι ενστάσεις τους και πως θέλει να λειτουργήσει σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι άλλο παραγωγικές ασχολίες και άλλο ακαδημαϊκή κοινότητα και θέση. Θα βρεθεί η φόρμουλα-γέφυρα. Πρέπει να παντρέψουμε την παραγωγή με την ακαδημαϊκή γνώση. Νομίζω σύντομα θα καταθέσει το υπουργείο Παιδείας τις ενστάσεις του για την ανωτατοποίηση των σχολών στην ξενοδοχία και στο τομέα ξεναγών. Το οξύμωρο είναι ότι το ίδιο σχέδιο το καταθέσαμε σε ευρωπαϊκά όργανα. Ζητήσαμε τεχνική βοήθεια. Η Ευρώπη αναγνώρισε την προσπάθεια μας και μας δίνει σε πρώτη φάση 500.000 ευρώ να υλοποιήσουμε το σχέδιο και σε β’ φάση και άλλα χρήματα. Η Ευρώπη αναγνώρισε την προσπάθεια και εδώ δεν έχει προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο. Είναι ένα παράδοξο. Δεν πρέπει να έχουμε φοβίες. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο στις αγκυλώσεις. Το έχει ανάγκη η αγορά και οι άνθρωποι του τουρισμού».

sdr

Υπό εξέταση το αίτημα για τη σχολή τουρισμού

Σε σχέση με την ίδρυση σχολής τουρισμού στο πανεπιστήμιο Κρήτης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε εξελίξεις αφού εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματος από την επιτροπή όπου είχε συσταθεί από το υπουργείο.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση των «Ρ.Ν.» ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε: «Έχει συγκροτηθεί μία επιτροπή από το υπουργείο, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα αιτήματα για τις ιδρύσεις τμημάτων ή σχολών. Βρισκόμαστε λοιπόν σε αυτό το στάδιο και είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι η σχολή τουρισμού τους επόμενους μήνες θα πάρει τον βηματισμό που χρειάζεται, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούμε ένα πανελλαδικής εμβέλειας τουριστικό πυρήνα».

 

Μοναδική ευκαιρία για το Ρέθυμνο και ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος

Νωρίτερα ο κ. Κόνσολας είχε συνάντηση στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Γ. Μαρινάκη. Οι δυο άνδρες συζήτησαν για τη λειτουργία της σχολής ξεναγών. Ο υφυπουργός Τουρισμού ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο Ρεθύμνης για την παραχώρηση του κτιρίου και αντίστοιχα ο Γ. Μαρινάκης αλλά και η κ. Λιονή ευχαρίστησαν τον κ. Κόνσολα αλλά και τον κ. Κεφαλογιάννη που με δική τους επιμονή επελέγη το Ρέθυμνο για την έδρα και την λειτουργία της σχολής ξεναγών Κρήτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας, η ίδρυση και λειτουργία σχολής ξεναγών στο Ρέθυμνο αποτελεί ένα βήμα προς το μέλλον και εντάσσει το Ρέθυμνο στον χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι υλοποιείται μια δέσμευση της κυβέρνησης ικανοποιώντας έτσι ένα πολύχρονο αίτημα των Ρεθεμνιωτών.

«Με υπουργό τον κ. Κεφαλογιάννη, εμάς και τον δήμαρχο, δημιουργήθηκε μια μοναδική ευκαιρία για το Ρέθυμνο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αντιστρέψει τη γνώμη που υπήρχε για το Ρέθυμνο και από τον νομό που βρίσκεται ανάμεσα σε Χανιά και Ηράκλειο, έχει γίνει πλέον πόλος έλξης» επεσήμανε ο κ. Κόνσολας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, ευχαριστώντας τον υφυπουργό Τουρισμού και τον κ. Κεφαλογιάννη, ανέφερε πως «Όταν υπάρχουν φωτισμένοι άνθρωποι στα υπουργεία όλα γίνονται γρήγορα. Ικανοποιείται μια επιθυμία των Ρεθεμνιωτών να πάρουν κάτι που δικαιούνται. Η σχολή θα λειτουργήσει εκτός πόλης, στην ενδοχώρα και με τον τρόπο αυτό δίνουμε ώθηση σε μία πανέμορφη περιοχή με φυσικό κάλλος και ιστορικό ενδιαφέρον. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι με τον τρόπο αυτό επιβραβεύουμε μία ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από κάποιους πρωτοπόρους του τουρισμού, όπως η οικογένεια Δασκαλαντωνάκη και Μπιρλιράκη. Ήταν οι πρώτοι που επένδυσαν στον τουρισμό σε αυτό τον τόπο».

Ο υφυπουργός Τουρισμού συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Μεταφορών-Υποδομών, είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον σύλλογο ξενοδόχων Ρεθύμνου, όπου συζητήθηκαν ζητήματα του κλάδου ενώ οι ξενοδόχοι κατέθεσαν και σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα τους.

Ακολούθησε συνάντηση του υφυπουργού με μέλη της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου. Νωρίς το πρωί ο κ. Κόνσολας συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη όπου συζήτησαν θέματα που αφορούν στον θρησκευτικό τουρισμό.

dav
dav
dav