12 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Η υστέρηση εσόδων έχει επιπτώσεις στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου

-Το τεχνικό πρόγραμμα θα συζητηθεί στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου

Οι οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση των δημοτικών εσόδων, επηρεάζει άμεσα το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για την επόμενη χρονιά, αφού η υστέρηση των εισπράξεων έχει ως αποτέλεσμα να προβλεφθούν και να εκτελεστούν λιγότερα έργα από πόρους του δήμου.
Ειδικότερα το 2020 θα κλείσει για τον δήμο Ρεθύμνου με μια υστέρηση των εσόδων του το 2020, που ξεπερνά το 35% στους ίδιους πόρους και το 20% στα έσοδα για την ανταποδοτική υπηρεσία της καθαριότητας. Συγκεκριμένα οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 2,7 εκ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα δημοτικά έσοδα, ενώ άνω του 1,5 εκ. ευρώ εκτιμώνται οι απώλειες σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη (καθαρότητας και ηλεκτροφωτισμού). Σε απόλυτα νούμερα καταγράφεται απώλεια που υπερβαίνει τα 5.000.000€. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για το 2021 ο δήμος να διαθέσει λιγότερα χρήματα από ιδίους πόρους για να υλοποιήσει έργα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Άγγελο Μαλά, το κενό αυτό θα καλυφθεί καθώς, όπως είπε, ο δήμος έχει ετοιμότητα σε μελέτες και προτάσεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία, περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά τον προγραμματισμό έργων και παρεμβάσεων.
Με τα δεδομένα αυτά το τεχνικό πρόγραμμα του 2021, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, συγκρατείται και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά το πιο σημαντικό είναι η δρομολόγηση μιας σειράς από έργα και πράξεις που έχουν πρόσφατα ενταχθεί, που μπορούν να ενταχθούν άμεσα άλλα και κατά τη διάρκεια του 2021 λόγω της ωριμότητας που υπάρχει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ένα σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα στην υλοποίηση και ενεργοποίηση έργων που προέρχονται από επιχορηγήσεις, είτε αυτό είναι το ΕΣΠΑ είτε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει και λαμβάνοντας υπόψη έργα και μελέτες που έχουν εξασφαλίσει ή διεκδικούν χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ή άλλα εργαλεία, ο δήμος προϋπολογίζει ένα ποσό της τάξεως των 19 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά οι πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί για τον επόμενο χρόνο είναι 28.385.445,37 ευρώ.
Το τεχνικό πρόγραμμα αναμένεται να συζητηθεί στην συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 14:00 μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ ακολούθως αυτό θα συζητηθεί, προκειμένου να εγκριθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους.
Η τεράστια υστέρηση εσόδων περιορίζει τις δαπάνες από ιδίους πόρους στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

 

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και οι μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία στο σύνολο των οικισμών του μητροπολιτικού δήμου έχουν συνέπειες στην κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος του δήμου για την επόμενη χρόνια. Ειδικότερα, η κατακόρυφη συρρίκνωση των δημοτικών εσόδων εξαιτίας της περιορισμένης τουριστικής κίνησης που είχε ως αποτέλεσμα οι εισπράξεις του Δήμου να καταγράψουν τεράστια πτώση σε συνδυασμό με την διαγραφή τελών σε επιχειρήσεις και την αδυναμία συμπολιτών να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον δήμο αλλά και οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία, τις οποίες ο Δήμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές φορές δαπανώντας ίδιους πόρους είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στα οικονομικά του. Το Τεχνικό πρόγραμμα του 2021 συντάχθηκε μέσα σε μια περίοδο με ιδιαιτερότητες λόγω της πανδημίας, της γενικής αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση της δυσκολίας που παρατηρείται στις εισπράξεις και τα έσοδα είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών είτε και λόγω της αναστολής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά όμως, όπως επισημαίνει μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 συγκρατείται και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα δρομολογούνται μια σειρά από έργα και πράξεις που έχουν πρόσφατα ενταχθεί, που μπορούν να ενταχθούν άμεσα άλλα και κατά τη διάρκεια του 2021 λόγω της ωριμότητας που υπάρχει. Όπως είπε δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα στην υλοποίηση και ενεργοποίηση έργων που προέρχονται από επιχορηγήσεις είτε αυτό είναι το ΕΣΠΑ είτε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Λόγω της πανδημίας υπάρχει τεράστια υστέρηση στα έσοδα του δήμου. Παράλληλα, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία υπάρχει επίσης υστέρηση εσόδων, καθώς δαπανήθηκαν χρήματα για την κάλυψη αναγκών που προκάλεσε και η κακοκαιρία και η υγειονομική κρίση και εμείς πρέπει να σπεύσουμε να καλύψουμε αυτή τη διαφορά. Ο Δήμος έχει χειριστεί πολύ καλά τα οικονομικά του τα τελευταία χρόνια και έτσι μπορούμε να δαπανήσουμε χρήματα που αφορούν την καθημερινότητα, τις αποκαταστάσεις ζημιών και ότι αφορά τον κορονοϊό και συν τοις άλλοις μπορούμε νε ευελπιστούμε επειδή έχουμε ένα πολύ μεγάλο «οπλοστάσιο» με έργα υπό ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, είτε ευρωπαϊκά είτε κρατικά, να έχουμε το φιλόδοξο σχέδιο που είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα μεγαλύτερο και να ελπίζουμε ότι όλα αυτά που είχαμε προγραμματίσει θα υλοποιηθούν. Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό μας. Μπορεί να γίνουν λιγότερα έργα από ιδίους πόρους όμως υπάρχουν ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια από προγράμματα που θεωρούμε ότι θα καλύψουμε αυτή τη διαφορά που προκύπτει. Το τεχνικό πρόγραμμα έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία για όλη την κοινωνία. Αποδεικνύεται σε μια πολύ δύσκολη συνθήκη ότι ο Δήμος μας είναι νοικοκυρεμένος και μέσω του προγραμματισμού που γίνεται τα τελευταία χρόνια μπορούμε ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιόδους να επιβιώνουμε και να σκεφτόμαστε φιλόδοξα πράγματα που σε διαφορετική περίπτωση θα ήμασταν αναγκασμένοι να τα ξεχάσουμε. Έτσι προγραμματίζουμε παρεμβάσεις ανάδειξης και στο φρούριο της Φορτέτζας και στο δημοτικό πάρκινγκ, στην ηλεκτροκίνηση, προγραμματίζουμε την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή πάρκινγκ και δημαρχιακού μεγάρου και ενεργειακές αναβαθμίσεις. Σε όλα αυτά τα έργα βάζουμε χρήματα και από ιδίους πόρους, οπότε θα έλεγα ότι αποδεικνύεται και η βιωσιμότητα του Δήμου και όλη αυτή η πολύ καλή δουλειά και ο προγραμματισμός που έχει γίνει από τον δήμαρχο. Φαίνεται ότι στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε αποδίδει και μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον».

Για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος όπως αναφέρεται στην σχετική εισήγηση ελήφθησαν υπόψη τα συνεχιζόμενα έργα που χρηματοδοτούνται από πιστώσεις ΣΑΕΠ, τα συνεχιζόμενα έργα που χρηματοδοτούνται από εξειδικευμένες πιστώσεις ΣΑΤΑ και ΣΑΕ που αφορούν σε έργα Πολιτικής Προστασίας, τα συνεχιζόμενα έργα που χρηματοδοτούνται από εξειδικευμένες πιστώσεις ΣΑΤΑ, που αφορούν σε έργα επισκευής και συντήρησης σχολικών κτιρίων, τα συνεχιζόμενα έργα από ΣΑΤΑ, τα συνεχιζόμενα έργα από τα έσοδα σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 27 του Ν. 3756/2009 (Παρακρατηθέντα) περί εξόφλησης οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, όπως αυτά είχαν αποδοθεί τα προηγούμενα έτη, τα ποσά των ανταποδοτικών υπηρεσιών και τους υπόλοιπους ίδιους πόρους του Δήμου, τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο, τα έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Φιλόδημο, τα έργα που χρηματοδοτούνται από διάφορες άλλες πηγές, το γεγονός ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ περί παροχής οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Δήμων οικ. Έτους 2021, θα πρέπει να προβλέψουμε ΣΑΤΑ για το 2021 το ποσό που είχε προβλεφθεί και για το 2020. Δηλαδή το ποσό των 766.830,00€, το γεγονός ότι υπάρχουν έσοδα στο Δήμο από λατομεία, από πρόστιμα αυθαιρέτων και από την ελεγχόμενη στάθμευση. Όσον αφορά την υποχρέωση του Δήμου για τις εισφορές σε χρήμα αυτή προκύπτει από τα εισπραχθέντα μέχρι σήμερα ποσά από εισφορές σε χρήμα και μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα.

«Για το έτος 2021 και ιδιαίτερα όσον αφορά στα κονδύλια από ΣΑΤΑ βλέπουμε ότι το ποσό παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών. Το ποσό το οποίο θα πρέπει να προβλεφθεί για το 2021 είναι της τάξης των 766.830,00€ ακριβώς ίδιο με το ποσό το οποίο είχε προβλεφθεί και για το 2020.

Ένα άλλο κονδύλι είναι τα παρακρατηθέντα ποσά που αποδόθηκαν στο Δήμο τα προηγούμενα έτη. Αυτή τη στιγμή το υπόλοιπο προς διάθεση ποσό είναι 540.340,60€.

Όσον αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από πόρους του Δήμου έχουμε συνολικά το ποσό των 8.843.817,66€ για το 2021, ποσό το οποίο είναι κατά τι παραπάνω από το ποσό το οποίο είχε προβλεφθεί και τελικά ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του έτους με αποφάσεις του Δ.Σ. ενισχύονταν κωδικοί του Τεχνικού Προγράμματος από διαθέσιμους πόρους του Δήμου, τα οποία αθροιζόμενα με τα υπόλοιπα διαθέσιμα για το 2020 οριστικοποίησαν το ποσό στο παραπάνω νούμερο.

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και ποσά από συγκεκριμένες πηγές όπως τα έσοδα από Λατομεία συνολικού ποσού 411.944,09€, τα έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση ποσού 117.889,81€ και τέλος τα έσοδα από πρόστιμα αυθαιρέτων συνολικού ποσού 409.506,75€, ποσά που μπορεί να διατεθούν για έργα κοινωφελούς σκοπού, για βελτίωση κυκλοφοριακών συνθηκών για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, εφαρμογή σχεδίων πόλης, και αναπλάσεις περιοχών.

Όσον αφορά τις πιστώσεις από Δημόσιες Επενδύσεις (ΣΑΕΠ) έχουμε μια σειρά από έργα που χρηματοδοτούνται από πόρους Δημοσίων Επενδύσεων και είναι είτε συνεχιζόμενα είτε εντάχθηκαν εντός του 2020. Μια νέα κατηγορία χρηματοδοτήσεων που το τελευταία δύο έτη έχει ενταχθεί ως χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Φιλόδημος», το οποίο έχει μετεξελιχθεί σε πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Τέλος έχουμε και την κατηγορία των έργων που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά κονδύλια και πιο συγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, leader κ.ά» αναφέρεται στην εισήγηση του Δήμου.

Όπως τονίζεται οι προτάσεις που συμπεριλήφθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα λήφθηκαν υπ’ όψιν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία όπως αποτυπώνονται αυτή τη στιγμή στο ταμείο του Δήμου και αφορούν χρηματοδοτήσεις από τις ακόλουθες πηγές :

Πηγές Χρηματοδότησης                                      2021

ΣΑΤΑ                                                                        2.156.320,69

Παρακρατηθέντα                                                469.286,56

Ανταποδοτικά Καθαριότητας                          1.150.000,00

Ανταποδοτικά Νεκροταφείων                        345.523,67

ΣΑΤΑ Σχολείων                                                    927.907,19

ΣΑΤΑ Πολιτική Προστασία                             142.589,59

Εισφορές σε Χρήμα                                            1.064.535,69

Λατομεία                                                                 411.944,09

Πόροι Δήμου                                                         8.843.817,66

Πρόστιμα Αυθαιρέτων                                        409.506,75

Ελεγχόμενη                                                            117.889,81

ΣΑΕΠ                                                                       3.037.965,04

Γενικές Χρηματοδοτήσεις                               3.387.927,64

Φιλόδημος                                                               1.317.755,54

ΕΣΠΑ Ευρωπαϊκά                                             4.602.475,45                                                                   

Σύνολο                                                               28.385.445,37

Τα προγραμματιζόμενα έργα

Ειδικότερα, στα πλαίσια του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έχει ήδη έρθει η ένταξη των δύο μεγάλων έργων που περιμέναμε και αφορούν στην κατασκευή του 16ου Γυμνασίου και την αποκατάσταση του κτιρίου της Φιλαρμονικής με τα ποσά των 3.604.375,20€ και 1.273.978,57€ αντίστοιχα. Επίσης έχει ενταχθεί στο Φιλόδημο ΙΙ η πράξη «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ρεθύμνης» με το ποσό των 295.740,00€. Και αναμένεται η ένταξη του έργου για την Κατασκευή ραμπών και τουαλετών ΑμεΑ σε σχολεία του Δήμου συνολικού ποσού 186.000,00€.

Τέλος στο πρόγραμμα Φιλόδημο ΙΙ έχει έρθει και η επιχορήγηση για την προμήθεια μηχανημάτων έργων συνολικού ποσού 200.000,00€.

Είναι σε εξέλιξη η ωρίμανση μιας σειράς από έργα αλλά και υπηρεσίες και προμήθειες, ώστε να κατατεθούν σχετικά άμεσα και αφορούν στο μεγάλο έργο της κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευση με την παράλληλη ανάπλαση και δημιουργία πλατείας του υπέργειου χώρου στο παρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων, καθώς και επίσης προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, παρεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους και αύλειους χώρους σχολείων, λύσεις έξυπνης πόλης, εκπόνηση μελετών για ωρίμανση έργων.

Εντάχθηκε επίσης στο πρόγραμμα Leader μέσω του προγράμματος Αλιεία το έργο «Ολοκλήρωση χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων στην κοινότητα Πηγής Δ. Ρεθύμνης» συνολικού ποσού 210.000,00€.

Αναμένεται η αξιολόγηση για την πρόταση που κατατέθηκε στο πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος συνολικού προϋπολογισμού για τον Δήμο 512.400,00€, όπου μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνεται και η αποκατάσταση του παλαιού ελαιοτριβείου των Αρμένων.

Στο ΕΣΠΑ ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις και αναμένεται η αξιολόγηση για την «Ανάπτυξη Συστήματος Διαλογής στην πηγή για βιοαπόβλητα στο Δήμο Ρεθύμνης» (πρόκειται για την προμήθεια 2 απορριμματοφόρων οργανικών, κλαδοτεμαχιστή, κομποστοποιητές και κάδους) με το ποσό των 582.184,86€.

Κατατέθηκαν επίσης στο ΠΕΠ Κρήτης και ότι εγκρίθηκαν και δύο προτάσεις που αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και πιο συγκεκριμένα: «Ενεργειακή αναβάθμιση 7ου δημοτικών σχολείων» και «Ενεργειακή αναβάθμιση 13ου δημοτικών σχολείων» με τα ποσά των 840.000,00€ και 773.000,00€ αντίστοιχα.

Τέλος οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στην ΠΕ Ρεθύμνου βρίσκονται στην τελική τους ευθεία. Έχουμε ήδη καταθέσει ι προτάσεις και ανάγεται αξιολόγηση για τα παρακάτω έργα:

α) Ενεργειακή Αναβάθμιση 6ου δημοτικού σχολείου συνολικού ποσού 434.000,00€

β) Ενεργειακή αναβάθμιση 5ου Δημοτικού Σχολείου συνολικού ποσού 490.000,00€

γ) Ψηφιοποίηση και προβολή του Αρχείου της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Ρεθύμνου συνολικού ποσού 114.554,42€

δ) Ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου συνολικού ποσού 274.360,00€

ε) Βιοκλιματική ανάπλαση κεντρικών συνδετήριων οδών πόλης Ρεθύμνου συνολικού ποσού 1.739.000,00€

στ) Βιοκλιματική ανάπλαση οδού Κολοκοτρώνη συνολικού ποσού 1.455.000,00€

ζ) Αναβάθμιση Οδικού δικτύου σύνδεσης Ρεθύμνου- Πανεπιστημίου – Γάλλος συνολικού ποσού 1.070.00,00€

Μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα πρόκειται να κατατεθούν και οι παρακάτω προτάσεις:

α) Σχεδιασμός αποκατάστασης, σήμανσης και ανάδειξης μονοπατιών κοινότητας Αργυρούπολης, Δήμου Ρεθύμνης συνολικού ποσού 300.000,00€

β) Σχεδιασμός πυροπροστασίας περιαστικού δάσους πόλης Ρεθύμνου συνολικού ποσού 200.000,00€

γ) Εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων πυροπροστασίας στο φαράγγι των Μύλων συνολικού ποσού 150.000,00€

δ) Πολιτιστικές διαδρομές- περιηγήσεις στο δήμο Ρεθύμνης με κέντρο την Ελεύθερνα συνολικού ποσού 735.000,00€

ε) Έργο ψηφιοποίησης που αφορά στην Φορτέτζα και το Μουσείο Σύγχρονης τέχνης με το συνολικό ποσό των 115.000,00€

στ) Δράσεις ευαισθητοποίησης για την Καρέτα Καρέτα με το ποσό των 50.000,00

Δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη οι προσκλήσεις που αφορούν στην επενδυτική προτεραιότητα 6α που αναφέρεται στα απορρίμματα (ποσό 1.000.000,00€) και η επενδυτική προτεραιότητα 3γ που αναφέρεται στην στήριξη των επιχειρήσεων(650.000,00€). Τέλος η ΔΕΥΑΡ έχει «φιλοξενηθεί» στην ΟΧΕ Ρεθύμνου όπου και κατέθεσε πρόταση στον άξονα που αφορά στην ύδρευση με το ποσό του 1.000.000,00€.

Για το τέλος έμεινε το έργο που αφορά στην «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο δίκτυο οδοφωτισμού Δήμου Ρεθύμνης» το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και για το οποίο πλέον υπάρχει η έγκριση του. Εγγράφηκε πρόσφατα στον προϋπολογισμό μας με το ποσό των 4.052.232,58€ και μάλιστα πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα.

«Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, η πλειοψηφία των οποίων είναι δεδομένες πιστώσεις που έχουν έρθει ή θα έρθουν στο Δήμο αθροίζουν περίπου στα 19.000.000,00€, δημιουργούν μια δυναμική στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 του οποίου το πραγματικό τελικό ποσό θα ανέλθει περί τα 47 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό δεν έχουν υπολογιστεί και οι πιστώσεις που αναμένουμε να έρθουν στα πλαίσια των καταστροφών του Φεβρουαρίου 2019 και του Νοεμβρίου του 2020, ποσά τα οποία αγγίζουν ποσά πάνω από 14.000.000,00€ όπως αυτά έχουν αποτιμηθεί από κλιμάκια του υπουργείου

Έτσι το συνολικό ποσό στο οποίο θα κλείσει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνης για το 2020 είναι: 28.385.445,37€» αναφέρεται στην εισήγηση του τεχνικού προγράμματος.

Την Δευτέρα η συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης

Το τεχνικό πρόγραμμα αναμένεται να συζητηθεί στην συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 14:00 μέσω τηλεδιάσκεψης.