25 °C Rethymno, GR
14/06/2021

ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ

Η τροποποίηση του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις «φρενάρει» το έργο ανάπλασης της Μελισσινού

Η τροποποίηση του νόμου 4412, που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις, όπως αυτή ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, φέρνει νέες καθυστερήσεις στην δημοπράτηση του έργου βιοκλιματικής ανάπλασης της οδού Μελισσινού, καθώς όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο γραμματέας του δήμου, Μαρίνος Ρουσιάς, το (ΚΗΜΔΗΣ) Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων δεν έχει ακόμα ενημερωθεί για τις τροποποιήσεις που πρέπει να μπουν στην διακήρυξη. «Το θέμα είναι τεχνικό και περιμένουμε από την Ανεξάρτητη αρχή του ΚΗΜΔΗΣ να εκδώσει το πρότυπο τεύχος για να δούμε πως θα κινηθούμε και εμείς αλλά και όλες οι υπόλοιπες αναθέτουσες αρχές έργων. Ακολούθως θα δούμε αν θα χρειαστεί να πάρουμε εκ νέου έγκριση από την Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το θέμα είναι τυπικό και δεν έχει να κάνει με την χρηματοδότηση του έργου, η οποία θεωρείται δεδομένη.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου η Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου για την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, που αφορά στην βιοκλιματική ανάπλαση των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος.

Το έργο αυτό είναι ένα από τα υποέργα της πράξης «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», το οποίο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός έργου: 1.114.870,63€.

Το έργο, που θα υλοποιηθεί στην καρδιά της παλιάς πόλης, περιλαμβάνει:

  • ασφαλή και προσπελάσιμα πεζοδρόμια, αυξάνοντας και το ποσοστό σκίασης με την χρήση δέντρων, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των νέων φωτιστικών
  • υποδομές για κίνηση ΑΜΕΑ
  • αισθητική σύνδεση της οδού Ι. Μελισσινού με την οδό Αρκαδίου και με τη μελέτη Βιοκλιματικής Αναβάθμισης του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης
  • προκαθορισμός θέσεων στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων, δίνοντας όμως βάρος στη εξασφάλιση του απαραιτήτου πλάτους του πεζοδρομίου
  • αντικατάσταση της ασφάλτου με φυσική πέτρα που έχει καλύτερες θερμικές ιδιότητες
  • κάδοι απορριμμάτων αναρτώμενοι στους φωτιστικούς στύλους

Ειδικότερα, το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος έχει ως στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δικτύου κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με την μελέτη που έχει γίνει αυτή φροντίζει να διατηρήσει τις υφιστάμενες υψομετρικές στάθμες εκεί που υπάρχουν κατώφλια οικιών και καταστημάτων και να ανυψώσει την στάθμη του οδοστρώματος, ώστε η υψομετρική διαφορά δρόμου και πεζοδρόμιων να μην ξεπερνά τα όρια της νομοθεσίας (7-10εκ.).

Η μελέτη προκαθορίζει θέσεις στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων δίνοντας όμως βάρος στην εξασφάλιση του απαραιτήτου πλάτους του πεζοδρομίου.

Γίνεται προσπάθεια ώστε οι νέες χαράξεις του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων να είναι τέτοια που να επιφέρει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές στα φρεάτια και κουτιά των υπογειοποιημένων δικτύων.

Επιπλέον η μελέτη καθορίζεται από βιοκλιματικά κριτήρια ανάπλασης ανοικτών χώρων που είναι τα εξής:

– Αύξηση του ποσοστού σκίασης με τη χρήση δέντρων.

– Χρήση ψυχρών υλικών με μεγάλη ανακλαστικότητα που αποτρέπουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας σε επιλεγμένες περιοχές με ικανή επιφάνεια και αυξημένο ποσοστό έκθεσης στον ήλιο.

– Φροντίδα για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του νέου φωτισμού.

– Αντικατάσταση της ασφάλτου με φυσική πέτρα που έχει καλύτερες θερμικές ιδιότητες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου», που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο μέσω ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, από το πρόγραμμα στον Δήμο Ρεθύμνης αναλογεί το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομών, ενώ στον Εμπορικό Σύλλογο, που εστιάζει στο σκέλος της προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων το ποσό των 150.000 ευρώ. H δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου -Open Mall- στην «καρδιά» της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου εστιάζει στην τόνωση της τοπικής αγοράς, αφού θα καταστεί πιο ελκυστική για τους επισκέπτες και παράλληλα θα επιτρέψει την προβολή και προώθηση των τοπικών καταστημάτων μέσα από σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο επιχειρεί να ξεμπλοκάρει το πρόβλημα που υπήρξε με την αρνητική εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης, για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, ώστε να μπορέσει και ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου ως συνδικαιούχος του προγράμματος να εξασφαλίσει κονδύλια και να υλοποιήσει δράσεις για την ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων.