17 °C Rethymno, GR
27/11/2020

Η φαιδρότητα ως πολιτική επιλογή

(Ή αλλιώς… Θα ήταν απλά ανεύθυνοι, αν δεν ήταν επικίνδυνοι)

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΟΥΡΟΥΛΗ*

Στη χθεσινή (24/8) πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου της κ. Κεραμέως η υπουργός, αντί να δώσει σαφείς και λεπτομερείς απαντήσεις σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για το πώς ακριβώς και το πότε θα λειτουργήσουν τα σχολεία, μας πληροφόρησε ότι:

α) Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτέμβρη αλλά μπορεί και όχι.

β) Σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα, όχι το σχολείο (ως γνωστό τα τμήματα είναι στεγανοποιημένα και κανείς δεν μετακινείται από μια αίθουσα σε άλλη).

γ) Ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη είναι 17 άτομα (επομένως δεν χρειάζεται «σπάσιμο» τμημάτων).

δ) Ο κορονοϊός καταπολεμάται με ατομικά παγουρίνα, ειδικά όταν αυτά είναι ιδιωτική χορηγία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλογές και ανακοινώσεις της Υπουργού έχουν τροφοδοτήσει τη σάτιρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το live streaming ή αποφάσεις που αλλάζουν εντός της ημέρας δίνουν και παίρνουν στο twitter και το facebook κάνοντας την καθημερινότητά μας κατά τι πιο ευχάριστη. Όμως το αστείο παρατράβηξε και όταν έχει να κάνει με Δημόσια Εκπαίδευση και Δημόσια Υγεία, και πόσο μάλλον με συνδυασμό τους, τότε γίνεται από ενοχλητικό έως επικίνδυνο.

Για ποια εμπιστοσύνη, απαραίτητη σε συνθήκες (υγειονομικής) κρίσης, μπορούμε να μιλάμε όταν η έναρξη λειτουργίας των σχολείων παραμένει σε εκκρεμότητα, χωρίς αυτή να εξαρτάται από κάποιου είδους ουσιαστικές παρεμβάσεις;

Πόσο υπεύθυνο είναι να αντιμετωπίζεις μια τάξη 26 μαθητών ως τάξη των 17, επειδή αυτός είναι ο …μέσος όρος;

Πόση σοβαρότητα υπάρχει στο να αντιπαραθέσεις στα ατομικά θρανία της Ιταλίας ή της Κύπρου τα ατομικά παγούρια;

Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια πολιτική ηγεσία που να ενεργεί ως διαφημιστής ιδιωτών χορηγών. Αν το ατομικό παγούρι είναι όντως μέτρο κατά της γρίπης, ας το χορηγήσει το κράτος, στο κάτω-κάτω.

Όσο για τον «μέσο όρο 17», εντάξει, γελάσαμε, αλλά δεν μπορούμε και να αγνοήσουμε πως η ανευθυνότητα της υπουργού και της κυβέρνησης που υπηρετεί έχει χτυπήσει κόκκινο. Τα παιδιά θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας. Αλλά δεν πειράζει, σε κάποιο ακριτικό νησί είναι τρία παιδιά σε ολόκληρο το σχολείο, έτσι δεν είναι;

Η υπουργός κοροϊδεύει κατάμουτρα γονείς και εκπαιδευτικούς, επιδεικνύοντας νοοτροπία αποικιοκράτη σε χαχόλους ιθαγενείς. Περιγράφει την πραγματικότητα πίσω από τη μάσκα, που, φοβάμαι, δεν φοράει μόνο στη μύτη και το στόμα, αλλά και στους οφθαλμούς αυτής. Οι «απόψεις» της είναι επικίνδυνες τόσο για την Εκπαίδευση, όσο και για την κοινή λογική.

Πολλοί αναρωτιούνται: «Μα καλά, γιατί το κάνουν αυτό; Δεν καταλαβαίνουν πως γίνονται αστείοι;». Πιστεύω ότι πλέον έχουν επιλέξει τη φαιδρότητα ως στοιχείο της πολιτικής τους. Δεν έχουν επιλέξει να γίνονται φαιδροί, αλλά οι πολιτικές που επιλέγουν και η δικαιολόγησή τους έχουν ως στοιχείο τη φαιδρότητα, και το προτιμούν αυτό, αντί να αλλάξουν πολιτικές.

Προτιμούν να μην προσλάβουν εκπαιδευτικούς και αντί για αυτό να λένε πως ο μέσος όρος είναι 17. Προτιμούν να μην προσλάβουν επαρκές προσωπικό καθαριότητας και αντί για αυτό να δίνουν παγουρίνα. Προτιμούν να μην στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αντί για αυτό να επικαλούνται αποκλειστικά την ατομική ευθύνη.

Η νέα σχολική χρονιά αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα. Κατά μέσο όρο…

 

* Ο Χρήστος Σουρουλής είναι καθηγητής Πειραματικού ΓΕΛ Ρεθύμνου, αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου