27 °C Rethymno, GR
23/09/2020

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΔΑΜΑΝΘΥΣ

Θεοχάρη Φραγκιουδάκη «Σαν Μαντινάδα»

Από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, κυκλοφορεί το βιβλίο του Θεοχάρη Φραγκιουδάκη, με τίτλο «Σαν Μαντινάδα». Ο συγγραφέας παρουσιάζοντας το περιεχόμενο του βιβλίου σημειώνει:

«Η παρούσα στιχουργική -δεν θα αποτολμούσα τον χαρακτηρισμό ποιητική- προσπάθεια είναι αιρετική. Από την παραδοσιακή, τη γνήσια κρητική μαντινάδα, κρατά κάποια εμφανή ή υποδόρια στοιχεία, πόρρω απέχει ωστόσο από το να χαρακτηριστεί «μαντιναδογραφία». Ο δημιουργός έχει ζήσει τη λαϊκότητα, μα τη μεταφέρει σε αυτό το έργο επιλεκτικά. Έχει επίσης επαφή με τη λογιότητα, αλλά κρατά και τις αποστάσεις του. Αγνοεί σηματοδότες και διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μοντέρνου και παραδοσιακού και γράφει με βάση τις επιρροές του. Το «κακό» είναι πως οι επιρροές του τον έχουν αγγίξει βιωματικά, κι έτσι παρουσιάζει ως δικές του εμπειρίες που δεν του ανήκουν – όλες τουλάχιστον. Η ευγνωμοσύνη μου είναι απέραντη απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου εμπιστεύθηκαν τα βάσανα, τα συναισθήματα, τις προσωπικές τους ιστορίες. Ιστορίες αυτοτελείς που συσσωματώνονται μέσω του κοινού παρονομαστή των εννοιών – αλφαβητικά δοσμένων – σ’ αυτό το έργο».

Στην εισαγωγή του βιβλίου, διαβάζουμε:

Πρωινό ξύπνημα

Πόσο μ’ αρέσει την αυγή που τα πουλιά ξυπνούνε,

τ’ αηδόνια και οι πέρδικες σαν γλυκοτραγουδούνε…

Με τέτοια λόγια ο απλός άνθρωπος του παλιού καιρού προϋπαντούσε το φως της μέρας, ευγνωμονώντας τη ζωή που του χάρισε ένα ακόμα ξημέρωμα. Όσα βάσανα και σκληρές εργασίες κι αν τον περίμεναν, εκείνος έβρισκε τη δύναμη να μιμηθεί τα πουλιά, να γιορτάσει το τριζάτο ανάπτυγμα των καρπών, να καλοδεχτεί την επαφή του νέου άνθους με το ακτινοχάιδεμα. Κι άλλες φορές πάλι, ο χαροκόπος της νύχτας, επιστρέφοντας στο σπίτι του, πλήρης από ξεφαντερή χαρά, τραγουδούσε για να θυμίσει στον κόσμο των κοιμωμένων ότι η νύχτα είναι άυπνη νεράιδα:

Πάντα στα ξημερώματα μ’ αρέσει να γλεντίζω

για να ξυπνώ τσι κοπελιές, να τσι καλημερίζω…

Βιογραφικό συγγραφέα

Αυτοβιογραφούμενος ο Θεοχάρης Φραγκιουδάκης, σημειώνει: «Γεννήθηκα το 1970 στα Χανιά. Έμαθα τα πρώτα μου γράμματα από τον παππού μου και, κατόπιν, σε μονοθέσιο δημοτικό σχολείο. Σπούδασα φιλολογία στην Αθήνα την περίοδο 1988-1992 με ειδικότητα στη Μεσαιωνική-Νεοελληνική Φιλολογία. Εργάστηκα 12 χρόνια στη φροντιστηριακή εκπαίδευση. Τα τελευταία 14 χρόνια εργάζομαι ως καθηγητής σε δημόσια σχολεία. Το 2014 εξέδωσα το πρώτο βιβλίο μου, με τίτλο: «ΑΝΘΡΩΠΟ-ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ», ενώ ασχολούμαι και με τη φιλολογική επιμέλεια τοπικών εκδόσεων. Από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς κυκλοφορεί ακόμα το βιβλίο «Χρονο-ιστορικός κατάλογος οικήσεων στον νομό Χανίων (1030-1905)».

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στα Χανιά, από τις Εκδόσεις Ροδάμανθυς, την Δευτέρα 6 Ιουλίου στις 8:00 το απόγευμα, στο μουσικό καφενείο «Αθιβολή» (Κουμ Καπί). Θα μιλήσουν η Μαρία Καλουδάκη και η Χαρίκλεια Ντερμανάκη. Θα συντονίσει η Κωνσταντίνα Χαριτάκη.