27 °C Rethymno, GR
07/07/2020

ΕΚΑΝΕ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Θερμό χειροκρότημα στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ «Γιοι και κόρες»

Χειροκροτήθηκαν θερμά από το θεατρόφιλο κοινό, οι συντελεστές του νέου θεατρικού έργου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης «Γιοι και κόρες», που έκανε πρεμιέρα με επιτυχία στο Ωδείο Χανίων. Η παράσταση ήρθε στην Κρήτη έχοντας διανύσει μια απολύτως επιτυχημένη πορεία και έχοντας αποσπάσει επαίνους και διακρίσεις.

Η παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης είναι μια νέα εκδοχή της αρχικής παράστασης, εμπλουτισμένη με ιστορίες από την Κρήτη και ανανεωμένη ως προς τους συντελεστές και την επιλογή των ηθοποιών.

Το κείμενο βασίζεται σε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις ηλικιωμένων, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, από τους οποίους ζητήθηκε να ξεχωρίσουν μια ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους.

Οι αφηγήσεις τους καλύπτουν τα χρόνια του πρώτου κύματος της μετανάστευσης στην Αμερική, ιστορίες του Πολέμου και της Κατοχής, τις εκατέρωθεν απώλειες του Εμφυλίου, το ναυάγιο του πλοίου Ηράκλειον και την ίδρυση της ΑΝΕΚ, τον έρωτα στα χρόνια της Χούντας και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η παράσταση είναι ουσιαστικά μια λοξή αφήγηση της επίσημης ελληνικής ιστορίας, μέσα από τις μικρές ιστορίες απλών ανθρώπων.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό των άγραφων ιστοριών της ζωής σε αυτή τη χώρα, που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι νέοι ηθοποιοί, Πέτρος Γεωργοπάλης, Κατερίνα Μαντίλ, Μαρίνα Πανηγυράκη, Θεοδοσία Σαββάκη, Γιάννης Χαρκοφτάκης, ηθοποιοί με ταλέντο, φρεσκάδα και επαγγελματισμό. Ευρηματικός ο κειμενογράφος και σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός με τις εμπλουτισμένες ιστορίες στην αναζήτηση της ευτυχίας που προκάλεσαν ξεχωριστή αίσθηση στους παραβρισκόμενους, ενώ παράλληλα η παράσταση καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του ΔΗΠΕΘΕΚ στον τόπο.

Η παράσταση είναι ουσιαστικά μια λοξή αφήγηση της επίσημης ελληνικής ιστορίας, μέσα από τις μικρές ιστορίες απλών ανθρώπων.

Οι υπόλοιποι συντελεστές της επιτυχημένης παράστασης είναι:

Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου.

Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου.

Φωτισμοί: Γιώργος Μπομπολάκης.

Βοηθός σκηνοθέτις: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη.

Σκηνογραφική – ενδυματολογική επιμέλεια: Μικέλα Παπαδουλάκη.

Την παράσταση παρακολούθησαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι συνεχάρησαν τον σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές της παράστασης, όπως και την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕΚ Σοφία Μαλανδράκη, τα μέλη της διοίκησης και τη διευθύντρια Ευτυχία Θεοδώρου.

Επίσης συγχαρητήρια θερμά για την επιτυχία της παράστασης έδωσαν εκπρόσωποι του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων, ο γνωστός ταλαντούχος συνθέτης-μουσικός Δημήτρης Μαραμής, αλλά και ο κόσμος με παρατεταμένα χειροκροτήματά του.

Ο κ. Αρναουτάκης παράλληλα με την ανάγκη στήριξης όλων των φορέων και την σημαντικότητα του ρόλου του ΔΗΠΕΘΕΚ, είπε ότι, στο νέο συμβούλιο για πρώτη φορά πρόεδρος είναι περιφερειακός σύμβουλος, «Είναι η Περιφερειακή μας σύμβουλος η Σοφία Μαλανδράκη, η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτή την προσπάθεια. Το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι ένα θέατρο για όλη την Κρήτη και εμείς από την πλευρά τη δική μας υποσχόμαστε ότι σε κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξή του η Περιφέρεια θα είναι δίπλα. Εύχομαι στην Σοφία κάθε επιτυχία στο έργο της, όπως και στο νέο Δ.Σ. της και συντελεστές του θεάτρου που χρειάζεται την υποστήριξη όλων των φορέων της Κρήτης για να γίνει μια νέα κατάκτηση για το ΔΗΠΕΘΕΚ μας».