8 °C Rethymno, GR
19/01/2021

ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Γ.Ν.Ρ.

Θετικά βήματα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με ιατρικό προσωπικό

Σημαντικές είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να καλυφθεί η αποτελεσματική λειτουργία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Νομού και να διαχειρίζονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα όσοι ασθενείς προσέρχονται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα έντεκα μόνιμοι γιατροί που θα προσληφτούν από την προκήρυξη του περασμένου Φεβρουαρίου, καθώς απομένει η δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού τους, ενώ μια ακόμα προκήρυξη για εννέα θέσεις μόνιμων γιατρών με αυξημένα κίνητρα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να καλυφθούν θέσεις σε νευραλγικά τμήματα που μέχρι σήμερα παραμένουν κενές δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα: 1 πνευμονολόγος, 1 μαιευτήρας-γυναικολόγος, 1 καρδιολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 χειρουργός, 2 ορθοπεδικοί, 1 νευρολόγος, 1 ουρολόγος.

Οι τρεις από τις 9 θέσεις επαναπροκηρύχτηκαν, καθώς περιλαμβανόταν στην προηγούμενη προκήρυξη (Φεβρουάριος 2020), αλλά απέβησαν άγονες, αφού δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την κάλυψή τους.

Στην νέα προκήρυξη, οι συγκεκριμένες θέσεις είναι αναβαθμισμένες. Πρόκειται για δυο θέσεις παθολόγων σε βαθμό διευθυντή, δυο θέσεις αναισθησιολόγων επίσης σε βαθμό διευθυντή και μία θέση ακτινολόγου σε βαθμό επιμελητή Α’.

Αναλυτικά, οι 9 θέσεις που προκηρύχθηκαν είναι:

2 θέσεις Διευθυντή Αναισθησιολογίας

2 θέσεις Διευθυντή Εσωτερικής Παθολογίας

1 θέση Επιμελητή Α’ Εσωτερικής Παθολογίας

1 θέση Επιμελητή Β’ Πνευμονολογίας-Φυματολογίας

1 θέση Επιμελητή A’ Ακτινολογίας

1 θέση Επιμελητή Α’ Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας, ή Χειρουργικής ή Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας ή Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας με εμπειρία στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στην ΜΕΘ ή Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής με εμπειρία στην επείγουσα ιατρική για το ΤΕΠ

1 θέση Επιμελητή Β’ Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας, ή Χειρουργικής ή Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας ή Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας με εμπειρία στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στην ΜΕΘ ή Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής με εμπειρία στην επείγουσα ιατρική για το ΤΕΠ.

Σε σχετικές δηλώσεις του χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Λευτέρης Μαρκάκης, τόνισε τη σημασία των δυο προκηρύξεων που έγιναν σε διάστημα ενός έτους επισημαίνοντας πως εφόσον οι θέσεις καλυφθούν στο σύνολό τους τότε εξασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του Νοσοκομείου σε νευραλγικά τμήματα.

Ειδικότερα, ανέφερε: «Μετά από μια σειρά ενεργειών που έγιναν για τη στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπως προσλήψεις επικουρικού προσωπικό, μετακινήσεις, αποσπάσεις, συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς και μία προκήρυξη 14 θέσεων που βρισκόταν και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, έχουμε επίσης μία νέα προκήρυξη 9 θέσεων, η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη των άμεσων αναγκών του Νοσοκομείου προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε πολύ βασικά τμήματα. Από την εν λόγω προκήρυξη παράλληλα με την κάλυψη των άμεσων αναγκών των υπόλοιπων νοσοκομείων της Κρήτης, γίνεται αντιληπτή και η διάθεση κι η βούληση με πρωτόγνωρο τρόπο, να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Έχουν προκηρυχτεί 4 θέσεις διευθυντών, κάτι το οποίο θεωρώ ότι δείχνει μια τελείως καινούργια διάθεση και μια σαφέστατη και πρωτογενή πρόθεση ως προς την επίλυση του προβλήματος. Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι η δεύτερη προκήρυξη που τρέχει σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αν οι θέσεις αυτές καταφέρουν να καλυφθούν, θεωρώ ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό θα έχει αποκατασταθεί. Ο στόχος ήταν να μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα σε θέσεις που είχαν βγει άγονες στην 1η προκήρυξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την διευθύντρια της 7ης ΥΠΕ, την κα Μπορμπουδάκη και τον Υποδιοικητή της 7η ΥΠΕ τον κο Αγαπίου για όλο τον αγώνα που καταβάλουν, μέσα από τις θέσεις τους, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας σε παγκρήτιο επίπεδο, καθώς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μακάρι να στελεχωθούν οι θέσεις και σταδιακά να μπούμε σε μια νέα εποχή για το Νοσοκομείο».

Οκτώ χειρουργεία σε καθημερινή βάση

Όπως ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Λευτέρης Μαρκάκης, από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται τα τακτικά χειρουργεία που είχαν «παγώσει» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και ήδη σύμφωνα με τον ίδιο πραγματοποιούνται περίπου οκτώ τη μέρα τακτικά και έκτακτα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, το Νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με έναν αναισθησιολόγο από το Βενιζέλειο και μία αναισθησιολόγο από τα Χανιά μέσω αποσπάσεων, ενώ μια ακόμα αναισθησιολόγος από το ΠΑΓΝΗ κάλυπτε εφημερίες και πρωινό ωράριο. Σε ό,τι αφορά τους παθολόγους δυο γιατροί από τα Χανιά ενισχύουν την Παθολογική Κλινική.

Σε σχέση με τη μονάδα εντατικής θεραπείας, έχει αυτή τη στιγμή 6 οργανικές θέσεις και καλυμμένες είναι οι 5 και είναι και ένας γιατρός από μετακίνηση από άλλη κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου

Ένα μεγάλο έργο που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Νομού θα διεκδικήσει το Νοσοκομείο Ρέθυμνο από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΠΡΑ -Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Ο φάκελος είναι έτοιμος να κατατεθεί στην Διαχειριστική Αρχή προκειμένου να εκκριθεί η σχετική χρηματοδότηση: «Υπάρχει ένας σχεδιασμός σε σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Είμαστε στο τελικό στάδιο πριν την υποβολή του φακέλου. Το έργο αυτό θα συμβάλλει πολύ στην εξοικονόμηση ενέργειας του Νοσοκομείου και είναι πολύ σημαντικό το να καταφέρουμε να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Προβλέπει αντικαταστάσεις σε κουφώματα, τεχνολογικό εξοπλισμό, παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου εξωτερικά, φωτοβολταϊκά και σύγχρονα ενεργειακά συστήματα, τα οποία θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των πόρων του Νοσοκομείου» ανέφερε ο κ. Μαρκάκης.

Γ. Κεφαλογιάννης: «Βούληση της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου»

Ως μια θετική εξέλιξη, η οποία αντικατοπτρίζει την ουσιαστική βούληση από τη μεριά της κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης την προκήρυξη εννέα θέσεων μόνιμων γιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, η έγκριση για προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων γιατρών από το υπουργείο Υγείας για το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κατόπιν αιτήματος της Διοίκησης του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, αναμένεται να καλύψει κενά σε κρίσιμες για τη λειτουργία του ιδρύματος ειδικότητες. Η πλήρωση των παραπάνω θέσεων σε συνδυασμό με τους διορισμούς μόνιμων γιατρών οι οποίοι αναμένονται από την προκήρυξη του περασμένου Φεβρουαρίου διασφαλίζει στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Νομού την αναγκαία στελέχωση, αναβαθμίζοντας στην πράξη τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Χαρακτηριστικά σε σχετική δήλωσή του αναφέρει: «Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν αιτήματος των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε την προκήρυξη συνολικά 38 θέσεων για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης. Στο σχεδιασμό αυτό συμπεριλαμβάνονται 9 θέσεις μόνιμων γιατρών, διαφόρων κρίσιμων ειδικοτήτων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Η επαναπροκήρυξη των αναισθησιολόγων και των παθολόγων σε υψηλότερη βαθμίδα, αποδεικνύει έμπρακτα την ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει το ίδρυμα προκειμένου να επιτελέσει το έργο του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Η πρωτοβουλία αυτή, σε συνδυασμό με τους διορισμούς μόνιμων γιατρών που αναμένονται από την προκήρυξη του περασμένου Φεβρουαρίου διασφαλίζει την αναγκαία στελέχωση, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προκηρύχθηκαν συνολικά 23 μόνιμες θέσεις γιατρών. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, όσο και τον υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι οποίοι αντιλήφθηκαν από την πρώτη στιγμή τη σοβαρότητα της κατάστασης. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, την κα. Ελένη Μπορμουδάκη και τον κ. Δημήτρη Αγαπίου για τη σταθερή στήριξή τους προς το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, οφείλουμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για τον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου μέσα από τον οποίο θα δίνεται οριστική λύση στις παθογένειες που οδηγούν σε υποστελέχωση. Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νομό αποτελεί διαρκή μου προτεραιότητα, η οποία παραμένει μακριά και πέρα από το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου συμμετέχει 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου συμμετέχει στην σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί ζητούν μεταξύ άλλων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ, ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, σχεδιασμό για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού κ.α.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:00 το πρωί στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Με «φιέστες», επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με «εντέλλεσθε» για εξοντωτική εφημέρευση, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού!

Είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος, και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας «ζορίζεται», όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται. Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

«Ο διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ» για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση αποδεικνύεται «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Απόδειξη: αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ έχουμε ΜΕΙΩΣΗ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. «1017» στο πρώτο κύμα της επιδημίας, «931» στις 18/09, πολλές από αυτές στα χαρτιά. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά.

Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών. Η δέσμευση και όχι η ανάπτυξη νέων κρεβατιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, έχει σαν αποτέλεσμα οι κλινικές που απομένουν να νοσηλεύουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο. Οn-off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών.

Η αυξητική τάση και ο διπλασιασμός των κρουσμάτων, η υπέρβαση των 300 κρουσμάτων την ημέρα είναι απόδειξη της χρεοκοπημένης πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι το αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και των εργαζομένων, μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας γιατί κοστίζουν στο κεφάλαιο και το κράτος του. Είναι αποτέλεσμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων λάστιχο, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Στον τουρισμό, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στους χώρους δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα της υποταγής της επιστήμης στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας που σχεδιάζεται με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Οι μαχόμενοι γιατροί που είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη ζωή των ασθενών μας δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού μας.

Απαιτούμε:

  • Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης.
  • Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Σύσταση και προκήρυξη θέσεων για την ΜΕΘ του νοσοκομείου μας.
  • Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.).
  • Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Άμεση εξασφάλιση της δυνατότητας για γρήγορο τεστ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
  • Άμεση απάντηση από την διοίκηση στα προβλήματα χωροταξίας και εφημέρευσης της κλινικής covid του νοσοκομείου μας αλλά και στο πρόβλημα της διαχείρισης των υπόπτων. Εχει φανεί ήδη στην πράξη ότι λόγω της μικρής χωρητικότητας της κλινικής και της έλλειψης γρήγορου τεστ δημιουργούνται λίαν επισφαλείς συνθήκες λειτουργίας τόσο για τούς ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους.
  • Και επειδή το υπουργείο εμφανίζει σαν άθλο την αυτονόητη υποχρέωσή του να προκηρύξει τις άγονες στην πλειοψηφία τους θέσεις για το νοσοκομείο μας και όχι μόνο αυτές αλλά το σύνολο των οργανικών θέσεων που δεν το έκανε, πληροφορούμε τους συμπολίτες μας ότι δεν έχει έρθει κανένας διορισμός ακόμη από την επίσης καθυστερημένη προκήρυξη του Φλεβάρη. Επομένως την κρίσιμη μάχη του δεύτερου κύματος θα την δώσουν οι λιγοστοί που είναι ήδη κατάκοποι από την πρώτη φάση αλλά και αγανακτισμένοι από την κυβερνητική παραπληροφόρηση.
  • Όταν λέγαμε από τον Μάρτη μαζικές προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες εννοούσαμε απλά πως τώρα έπρεπε να είναι όλοι στις θέσεις τους. Αντί αυτού, σήμερα τα Νοσοκομεία το ένα μετά το άλλο οδηγούνται στην κατάρρευση και η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Τι άραγε;».