27 °C Rethymno, GR
23/09/2020

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

«Θωρακίζεται» από τις βραχοπτώσεις το κουρταλιώτικο φαράγγι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες που αφορούν την βραχοπροστασία στο φαράγγι του Κουρταλιώτη, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Ελένη Ρανουτσάκη. Οι εργασίες αυτή την περίοδο είναι οικοδομικές, έγινε τοποθέτηση τοιχίων, ενώ τις επόμενες εβδομάδες δουλειά θα πιάσουν οι εναερίτες για την τοποθέτηση των απαραίτητων πλεγμάτων, όπως υποδεικνύεται από τη σχετική μελέτη που έχει γίνει για το εξειδικευμένο αυτό έργο που θα «θωρακίσει» το φαράγγι, αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς, που μέχρι σήμερα διατρέχουν κίνδυνο διασχίζοντας το φαράγγι από τις καταπτώσεις βράχων και πετρών.

«Το έργο προχωράει κανονικά και με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τις επόμενες εβδομάδες θα πιάσουν δουλειά και οι εναερίτες, καθώς μέχρι σήμερα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν κατέστη δυνατό να παραλάβουμε τα υλικά που έρχονται από την Ιταλία. Αυτή την περίοδο γίνονται οικοδομικές εργασίες, ήδη έχει τοποθετηθεί ένα τοιχίο, το οποίο τώρα επενδύεται με πέτρα. Γνωρίζω ότι έχει γίνει παραγγελία των υλικών και μόλις αυτά θα παραληφθούν θα πρέπει πάλι να κλείσει ο δρόμος για κάποιες μέρες. Όταν θα δουλεύουν οι εναερίτες τα πλέγματα, θα πρέπει να κλείσουμε το δρόμο. Εάν δεν έχουμε θέμα με τουρίστες μπορεί να κλείσουμε τον δρόμο Ιούλιο – Αύγουστο, εάν όμως υπάρχει θέμα με τον τουρισμό δεν θα κλείσει, μόνο εάν μας δοθεί η δυνατότητα να κλείσει ο δρόμος για 20 μέρες, μόνο τότε. Θα το εξετάσουμε» ανέφερε η κα Ρανουτσάκη.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Προστασία από βραχοπτώσεις στο φαράγγι Κουρταλιώτη», προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, χρήματα τα οποία υπέγραψε πριν ένα περίπου χρόνο ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Σκοπός του έργου είναι η αντιμετώπιση των καταπτώσεων και η κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση του κινδύνου ατυχημάτων, από πτώσεις βράχων σε σημεία του επαρχιακού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας, ενώ και οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν κατασκευή τοιχίων και τοποθέτηση αγκυρούμενων πλεγμάτων στα πλέον επικίνδυνα τμήματα.

Η σημασία του έργου χαρακτηρίζεται τεράστια, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χαρακτηρισμένη και ως Νατούρα, ωστόσο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, εγκυμονεί κινδύνους στους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς, καθώς σημειώνονται πολύ συχνά κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις των μελετών του έργου, δυο είναι τα πλέον επικίνδυνα σημεία του φαραγγιού, στα οποία θα γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις, ενώ επιβάλλεται και η κατασκευή ενός τοιχίου αντιστήριξης σε όλο το μήκος του Κουρταλιώτικου φαραγγιού. Σύμφωνα με τον μελετητή το κόστος για τις επείγουσες αυτές παρεμβάσεις ανέρχεται σε 1,2 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αρχική μελέτη που έγινε, το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στα 5 εκ. ευρώ. Ωστόσο οι παρεμβάσεις που απαιτούνται δεν ήταν επιλέξιμες για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η εξασφάλιση εθνικών πόρων αποτελούσε μονόδρομο. Λόγω όμως του υψηλού κόστους του έργου αποφασίστηκε αυτό να υλοποιηθεί τμηματικά γι’ αυτό και η αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους μελετητές να ιεραρχήσουν τις ανάγκες της περιοχής ξεκινώντας από τα πλέον επικίνδυνα σημεία που απαιτείται άμεση παρέμβαση, όπως και έγινε.

Το έργο αυτό χαρακτηρίζεται ύψιστης σημασίας για την περιοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των οδηγών, με δεδομένο ότι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η κίνηση είναι αυξημένη, ενώ το φαράγγι του Κουρταλιώτη αποτελεί καθημερινά στάση και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν τη φυσική του ομορφιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα είναι σε εξέλιξη και η εκπόνηση μελέτης που αφορά στην αντιμετώπιση των βραχοπτώσεων στο φαράγγι του Κοτσιφού, συνολικού ύψους 74.400 ευρώ. Η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο έχει υπογραφεί από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ σύμφωνα με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Ρ., Ε. Ρανουτσάκη, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο.

Καθαρισμός επαρχιακών οδών από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Ρ.

Στο πλαίσιο του έργου Αυτεπιστασίας και για λόγους πυροπροστασίας, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης καθαρίζει τα πρανή και τις τάφρους της επαρχιακής οδού υπ’ αριθμ. 09, κατά το τμήμα Κοξαρέ-Κουρταλιώτικο Φαράγγι και στη συνέχεια θα συνεχιστεί ο καθαρισμός στην επαρχιακή οδό υπ’ αριθμ. 3, από τη διακλάδωση στην Κοξαρέ μέχρι το Ρέθυμνο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων αναφέρει:

«Παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν τοποθετήσει αυθαίρετα συρματοπλέγματα, λάστιχα μέσα στο σώμα των αναφερόμενων οδών (τάφρο και πρανές) να τα απομακρύνουν άμεσα.

Επίσης να κόψουν με μέριμνά τους τα κλαδιά, που εμποδίζουν την ορατότητα, όπως και να φροντίσουν να μην παρεμποδίζεται η ομαλή απορροή των υδάτων, στις τάφρους των οδών, με τυχόν διαβάσεις που έχουν κατασκευάσει.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω, θα αποκαθίσταται η λειτουργία των οδών και δεν θα δίδονται αποζημιώσεις.

Επιπλέον, παρακαλούνται οι οδηγοί και λόγω αυξημένης κίνησης, να δείχνουν την απαραίτητη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες σήμανσης, που θα υπάρχουν στις παρούσες επαρχιακές οδούς, καθ’ όλη τη διάρκεια καθαρισμού».