17 °C Rethymno, GR
17/05/2021

Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου:«Χρειάζεται όλοι μαζί να διεκδικήσουμε συστηματικά και επίμονα από την πολιτεία προσλήψεις»

Χρειάζεται όλοι μαζί να διεκδικήσουμε συστηματικά και επίμονα από την πολιτεία προσλήψεις και μονιμοποίηση προσωπικού, όπως και την άμεση έγκριση του νέου οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς και τη  συστράτευση όλων στην υπόθεση ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου για τον νομό μας.

Αυτό επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου που πήρε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης παρουσία γιατρών και διοίκησης του ΓΝΡ με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Σε σχετικό δελτίο τύπου του ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι απαιτείται συστράτευση δυνάμεων για τη στελέχωση του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού. Ειδικότερα τονίζει:

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΡ, σύμφωνα με απόφαση του, προχώρησε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή του ΓΝΡ κ. Λ. Μαρκάκη, τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας κ. Ακτουδιανάκη, τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου κ. Σπανουδάκη, τον γραμματέα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθύμνου κ. Χριστοδουλάκη, τη διευθύντρια του παθολογικού τομέα κ. Νταουντάκη, τον διευθυντή του εργαστηριακού τομέα κ. Σαριδάκη, τον διευθυντή του ψυχιατρικού τομέα κ. Χριστονάκη και τη διευθύντρια της παθολογικής κλινικής κ. Ιωαννίδου με θέμα τα γεγονότα που εξελίσσονται την τελευταία εβδομάδα και την επόμενη ημέρα του νοσοκομείου μας.

Μετά από εκτεταμένη συζήτηση, για το ζήτημα που έχει προκύψει στο νοσοκομείο αλλά και γενικότερα για τα προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας του, διεφάνη η πρόθεση των γιατρών και της διοίκησης να συνεχίσουν να εργάζονται έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις που να εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία του προς όφελος των ασθενών.

Η πανδημία και η υγειονομική και οικονομική κρίση δοκιμάζει ακόμη περισσότερο τις αντοχές ενός συστήματος υγείας ήδη στα όρια του ή και πάνω από αυτά.

Είναι γνωστές οι παθογένειες του ΕΣΥ στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

Έχουν γίνει και γίνονται προσπάθειες για την επίλυση τους και κάποιες από αυτές έχουν καρποφορήσει αλλά δυσλειτουργίες για μικρότερα η μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα υφίστανται.

Η φυγή των γιατρών στα χρόνια της κρίσης, το μειωμένο ενδιαφέρον για κάποιες ειδικότητες, η έλλειψη ειδικευομένων επηρεάζουν τη στελέχωση των νοσοκομείων όλης της χώρας και ως εκ τούτου και τα εφημεριακά προγράμματα.

Οι συχνές αλλαγές ιατρικού προσωπικού, η κάλυψη από επικουρικούς γιατρούς, οι παραιτήσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, οι εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον εργασίας.

Στον νομό μας υπάρχει ένα και μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα και μια πρωτοβάθμια ΦΥ σοβαρά ελλειμματική, σε επίπεδο πόλης κυρίως, που σίγουρα χρειάζεται ενδυνάμωση και ενίσχυση για να μειωθεί η επιβάρυνση του νοσοκομείου. Σε κάθε περίπτωση όμως ο πολίτης πρέπει να βρει το νοσοκομείο ανοικτό όταν το χρειαστεί.

Για το θέμα των τελευταίων ημερών οφείλουμε να διευκρινίσουμε, ως ΙΣΡ, ότι είμαστε σταθερά στο πλευρό των γιατρών και των δίκαιων αιτημάτων τους. Είμαστε κατά των διώξεων συναδέλφων όταν δεν υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα και παράλληλα αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που αυξάνει την ταλαιπωρία και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Άκριτες δηλώσεις από όπου και αν προέρχονται και γιατροί υπό παραίτηση εν μέσω υγειονομικής κρίσης δεν βοηθούν στη λύση του προβλήματος. Αντιθέτως δημιουργούν συνθήκες πόλωσης στον εργασιακό χώρο και αναστάτωση στην κοινωνία. Η παρέμβαση μας είχε τον σκοπό να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική.

Χρειάζεται όλοι μαζί να διεκδικήσουμε συστηματικά και επίμονα από την πολιτεία προσλήψεις και μονιμοποίηση προσωπικού, όπως και την άμεση έγκριση του νέου οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς και τη  συστράτευση όλων στην υπόθεση ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου για τον νομό μας.

Στόχος μας να έχει αυτός ο νομός αυτό που αξίζει, δηλαδή αξιοπρεπή περίθαλψη των πολιτών και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας των ιατρών και του προσωπικού σε ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο».