21 °C Rethymno, GR
30/05/2020

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ -ΕΩΣ 6,90 ΕΥΡΩ

Ικανοποιητική η ζήτηση στα κρεοπωλεία για τον πασχαλινό οβελία

Αυξημένη είναι η κίνηση στα κρεοπωλεία του Ρεθύμνου για την προμήθεια του καθιερωμένου πασχαλινού οβελία και όλων των απαραίτητων για το γιορτινό τραπέζι. Μπορεί το φετινό Πάσχα να είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και οι πολίτες να μείνουν στο σπίτι, χωρίς να μπορούν την Κυριακή να απολαύσουν τη σούβλα με συγγενείς και φίλους λόγω των περιοριστικών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ, ωστόσο στην πλειοψηφία τους τα νοικοκυριά σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το βράδυ και την ημέρα της Ανάστασης.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ρεθύμνου, Μιχάλης Κυριακόπουλος, η κίνηση φέτος στα καταστήματά τους ξεκίνησε νωρίτερα, καθώς οι πολίτες Ρέθυμνου αποφεύγουν το συνωστισμό της Παρασκευής και του Σαββάτου και φρόντισαν από νωρίς να κάνουν τον προγραμματισμό και τις αγορές τους.

Η τιμή του πασχαλινού οβελία είναι φέτος φθηνότερη από πέρυσι κατά ένα ευρώ και ανέρχεται από 6,5 έως 6,9 ευρώ για το ολόκληρο αρνί και από 7,30 έως 8,30 ευρώ για το κατσίκι. Ωστόσο όπως υποστήριξε ο κ. Κυριακόπουλος φέτος τα αρνιά που πήραν τα κρεοπωλεία ήταν κατά 30% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Παρατήρησε επίσης ότι φέτος είναι αυξημένη η ζήτηση για κοκορέτσι. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την κίνηση, η οποία φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς διαπιστώνουμε ότι οι καταναλωτές συμμορφώνονται με τις οδηγίες και τα περιοριστικά μέτρα και προκειμένου να αποφύγουν το συνωστισμό ξεκίνησαν τις αγορές τους νωρίτερα και δεν τις άφησαν την τελευταία στιγμή, όπως είθισται να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Πολύ έγκαιρα μάλιστα και εμείς οι κρεοπώλες ρωτήσαμε τους πελάτες μας για τις ποσότητες των κρεάτων που επιθυμούν, προκειμένου να έχουμε μια εικόνα για τις ποσότητες που θα προμηθευτούμε, όμως πολλοί ήταν και οι καταναλωτές που από μονοί τους εγκαίρως μας ενημέρωσαν για την παραγγελία τους. Φέτος παρατηρήσαμε ότι δεν υπάρχει ζήτηση για τα υλικά της μαγειρίτσας. Άλλες χρονιές από τη Μεγάλη Τετάρτη υπήρχε ζήτηση για τη μαγειρίτσα φέτος όχι. Αντίθετα φέτος παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στο κοκορέτσι. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την προσαρμογή των συνθηκών που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Άλλωστε και εμείς στα καταστήματά μας δεν θέλουμε να υπάρχει συγχρωτισμός, Για το λόγο αυτό μάλιστα αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε με διευρυμένο ωράριο και σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, ώστε να εξυπηρετηθούν με ασφάλεια οι καταναλωτές χωρίς συνωστισμό και χωρίς προβλήματα. Σαν σύλλογος αποφασίσαμε ότι δεν μας αρκεί το πεντάωρο της Μεγάλης Παρασκευής για να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές. Εμείς θα ανοίξουμε κανονικά το πρωί. Ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στον παραδοσιακό κρεοπώλη και αυτό είναι πολύ βασικό για εμάς. Προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα, το γνωρίζουν οι καταναλωτές και μας προτιμούν».

Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες φέτος τα κρεοπωλεία πήραν λιγότερες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, όπως τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι φέτος το αρνί πωλείται ένα ευρώ περίπου λιγότερο: «Τα παραδοσιακά κρεοπωλεία πληρώσαμε από 4 έως και 4,80 ευρώ του παραγωγούς, ενώ οι έμποροι πλήρωσαν 3-4 ευρώ. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Εμείς τα παραδοσιακά κρεοπωλεία πληρώνουμε στο σφαγείο» τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, τόνισε ότι εσφάγησαν πολλά αρνιά, ωστόσο, λόγω της χαμηλής τιμής, αρκετά δεν δόθηκαν για σφαγή. «Οι τιμές ήταν απογοητευτικές, καθώς κυμάνθηκαν από 4-4,5 ευρώ. Υπήρχε φέτος μεγαλύτερη προσφορά γιατί πέρυσι τα αρνιά τα Χριστούγεννα ήταν πιο πρίμα και ήταν λιγότερα πέρυσι το Πάσχα» είπε ο κ. Βενιεράκης.

Πώς θα λειτουργήσουν από Μεγάλη Παρασκευή έως και Κυριακή του Πάσχα

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για το επόμενο τριήμερο έχει ως εξής:

– Μεγάλη Παρασκευή:

  • Οι υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) από 13:00-19:00.
  • Τα υπόλοιπα καταστήματα των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί με κρατική απόφαση έως τις 21:00.

– Μεγάλο Σάββατο:

Όλα τα καταστήματα λειτουργούν έως τις 20:00.

Την Κυριακή του Πάσχα οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία λειτουργούν κανονικά.

Οριακά φθηνότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

Οι φετινές ειδικές έκτακτες συνθήκες εορτασμού της πασχαλινής περιόδου, εξαιτίας του κορωνοϊού και των εφαρμοζόμενων προστατευτικών για την υγεία των πολιτών περιοριστικών μέτρων, επηρέασαν ελάχιστα το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα λοιπόν με μετρήσεις που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ την περίοδο 13-15 Απριλίου 2020, το μοναδιαίο κόστος των προϊόντων που απαρτίζουν το καθιερωμένο πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να κυμανθεί φέτος στα 37,30 ευρώ έναντι 37,74 ευρώ το 2019. Προκύπτει συνεπώς, μία μικρή μείωση του κόστους ανά μονάδα προϊόντων κατά 1,17% ή κατά 0,44 ευρώ, η οποία απορρέει κατά βάση από τα φθηνότερα προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό από τα σούπερ μάρκετ.

Στον αντίποδα, όπως άλλωστε και πέρυσι, το μέσο επίπεδο τιμών ανά μονάδα προϊόντος της κατηγορίας των λαχανικών/φρούτων συνέχισε την ανοδική του πορεία. Ενώ οι τιμές των κρεατικών, βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος Αγορά) σημείωσαν ετήσια στασιμότητα/μηδενική μεταβολή.

Επομένως, με βάση το μοναδιαίο κόστος των προϊόντων, το τυπικό πασχαλινό τραπέζι 6-8 ατόμων θα κοστίσει περίπου 94,51 ευρώ το 2020 έναντι 94,94 ευρώ το 2019, καταγράφοντας οριακή πτώση κατά 0,45% ή κατά 0,43 ευρώ.

Επισημαίνεται, πως οι τιμές φρούτων και λαχανικών είναι ενδεικτικές και αφορούν τη χρονική περίοδο μέχρι και τη Μ. Τετάρτη, ενώ οι τιμές των κρεατικών εμπεριέχουν και τις εκτιμήσεις για την πτωτική τάση που αναμένεται να καταγραφεί με την πάροδο των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και όσο οδηγούμαστε στο Πάσχα.

Συνολικό κόστος πασχαλινού τραπεζιού 2020/2019, βάσει συγκεκριμένων παραδοχών/επιλεγμένων ποσοτήτων: Μείωση κατά 0,45%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση της τιμής/μονάδα προϊόντος των οπωροκηπευτικών (μεσοσταθμικά κατά +6,08%), υπεραντισταθμίστηκε από τις φθηνότερες-σε σχέση με το 2019- τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ (μεσοσταθμικά κατά -5,2%).

Με μία πρώτη ματιά φαίνεται ότι η ποσοστιαία μείωση των προϊόντων σούπερ μάρκετ υπολείπεται της αντίστοιχης ανοδικής των λαχανικών/φρούτων κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους, με δεδομένη και τη στασιμότητα των τιμών του αρνιού και του κατσικιού.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δε λαμβάνει χώρα. Και αυτό διότι η βαρύτητα της δαπάνης για προϊόντα σούπερ μάρκετ επί της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη των οπωροκηπευτικών.

Στη σύνθεση του συνολικού προϋπολογισμού ενός νοικοκυριού το 44,55% αφορά προϊόντα σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με το 22,47% που δαπανάται για λαχανικά και φρούτα, με το υπόλοιπο εξίσου σημαντικό 32,98% να προορίζεται για την αγορά κρεατικών. Μεταξύ των λαχανικών/φρούτων η πλέον αξιοσημείωτη αυξητική μεταβολή είναι εκείνη των πορτοκαλιών (+33,9%), ακολουθούμενη από εκείνη του κουνουπιδιού (+28,5%), ενώ η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση εντοπίζεται στην τιμή των καρότων (-25,6%) και της πατάτας (εισαγωγής, κατά -21,7%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των τιμών των κρεατικών, διότι δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις νέες συνήθειες στην καταναλωτική συμπεριφορά.

Παρά το γεγονός των περιορισμένων φετινών εξαγωγών αμνοεριφίων στις καίρια πληττόμενες-από τον Covid-19 χώρες- Ιταλία και Ισπανία-που θα σήμαινε μεγαλύτερη προσφορά, εντούτοις οι τιμές έμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το 2019.

Η κυριότερη αιτία της εν λόγω εξέλιξης αποδίδεται, με δεδομένη την περιορισμένη φυσική παρουσία των καταναλωτών στη Βαρβάκειο Αγορά, στην εκτίναξη των τηλεφωνικών παραγγελιών και διανομή κατ’ οίκων/delivery των κρεατικών.

Συνάγεται λοιπόν το συμπέρασμα, κατά την ΕΣΕΕ, πως η σταθερή σε σύγκριση με πέρυσι ζήτηση δεν οδήγησε σε αυξομειώσεις τις τιμές λιανικής πώλησης των αμνοεριφίων αφού παρά τους περιορισμούς της πανδημίας καταναλωτές και προμηθευτές/εμπόρους οδηγήθηκαν και επέλεξαν εναλλακτικές μεθόδους και πρακτικές και δίκτυα πραγματοποίησης αγορών που μέχρι και σήμερα ήταν πρακτικά και όχι θεωρητικά από λίγο ως ελάχιστα διαδομένες και προτιμητέες.

«Το Πάσχα του 2020 είναι σίγουρα διαφορετικό. Σε πείσμα ωστόσο της τόσο δυσμενούς συγκυρίας οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να στηρίζουν την ελληνική αγορά και οι εμπορικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω, απαντώντας με μια έστω και μικρή μείωση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού κατά 1,17%. Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ όπως κάθε χρόνο αποτύπωσε αναλυτικά τις τιμές των προϊόντων που συγκροτούν και συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι η καταγραφή σε ευρεία κλίμακα νέων καταναλωτικών συμπεριφορών και προτιμήσεων. Πρόκειται για την σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών παραγγελιών και διανομή κατ’ οίκων/delivery όχι μόνο σε είδη Super market αλλά και σε εξειδικευμένα τρόφιμα» είπε η διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, Βάλια Αρανίτου.