23 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

Κάλεσμα προς όλα τα κρητικά πολιτιστικά σωματεία να υπερασπιστούν την Αγία Σοφία

Επιστολή συμπαράστασης απέστειλε ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» κ. Γεώργιος Βλατάκης προς την Α.Θ.Π. τον οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο Α’, σχετικά με τη βέβηλη ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία σε τζαμί.

Η επιστολή επιγραμματικά αναφέρει ότι: «Μετά θλίψεως πολλής λάβαμε γνώση περί της σκανδαλώδους αποφάσεως της τουρκικής κυβερνήσεως να μετατρέψει την Αγία Μεγάλη Εκκλησία της του Θεού Σοφίας σε τζαμί, ανατρέποντας το μέχρι τούδε καθεστώς.

Λυπούμαστε γι’ αυτήν την απόφαση και καταδικάζουμε όλες τις ενέργειες που θα μπορούσαν να παραποιήσουν την ιστορική ταυτότητα του παγκοσμίου ακτινοβολίας μνημείου που οικοδομήθηκε από τον Ιουστινιανό ως Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός και όχι ως τζαμί.

Δυστυχώς, όμως, η ως άνω απόφαση, μας γυρίζει πίσω σε τραυματικές καταστάσεις, ενισχύοντας τις ακρότητες και την κατάργηση της διαφορετικότητας

Ο γειτονικός λαός έδειξε στο παρελθόν την απόλυτη βαρβαρότητα και συνεχίζει να την δείχνει ακόμη και σήμερα ενισχυμένη, όπως επιβεβαιώνει η ιστορία καθ’ όλη τη διάρκεια της.

Είναι μεγάλος ο πόνος που αισθάνεται κάθε χριστιανός από το μίασμα αυτής της ενέργειας. Πολύ δε περισσότερο σε εμάς τους Ρεθεμνιώτες τα πιστά σας τέκνα Παναγιότατε τα οποία συνδεόμαστε με το ηρωικό γεγονός της τελευταίας ιερουργίας εντός της Αγίας Σοφίας από τον Ρεθύμνιο ιερέα π. Λευτέρη Νουφράκη το 1919.

Ευρισκόμαστε δίπλα σας, Παναγιότατε, και ενώνουμε την προσευχή μας υπέρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και υπέρ της πληγωμένης ψυχής του γένους μας….».

Επίσης ο κ. Βλατάκης παρεμβαίνει θέλοντας να τονίσει τη σημασία της προσβολής που επιχειρεί η γείτονα χώρα στον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, αναφέροντας την πρωτοφανή ενέργεια της μετατροπής ενός μουσείου σε εν ενεργεία θρησκευτικό χώρο άλλης θρησκείας, χωρίς ουδείς να αντιδρά παγκοσμίως. Θα ήταν ίσως κατανοητό να γινόταν αυτή η μετατροπή αν ο εν λόγω ναός ήταν οικοδομημένος ως τζαμί και πάλι θα ήταν δύσκολο όταν λειτουργεί ως μουσείο. Το μουσείο έχει το νόημα της διαφύλαξης,της προστασίας ενός μνημείου είτε αρχιτεκτονικά, είτε ζωγραφικά, ιστορικά, πολιτιστικά. Αναφέρει ο κ. Βλατάκης:

«Όταν ένας λαός πανηγυρίζει για αυτή τη σκανδαλώδη ενέργεια ή έχει ανάγκη από τέτοιου είδους πράξεις, δηλαδή να βεβηλώνει ένα παγκόσμιο σύμβολο , χωρίς να του ανήκει είτε θρησκευτικά είτε πολιτιστικά , είτε ιστορικά ,έχουμε να κάνουμε με μια βαρβαρότητα την οποία δεν μπορεί να την ξεχάσει ο κάθε χριστιανός αλλά και απέχει πολύ από την έννοια του πολιτισμού. Ακόμη και η περίφημη φράση του Ιουστινιανού τονίζοντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ναού του Σολομώντα «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών», δείχνει την οικουμενική διάσταση και Αξία της.

Επίσης η μονομερής αυτή κίνηση γίνεται κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων και συνιστά προσβολή έναντι του οικουμενικού χαρακτήρα ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο εξ επόψεως πολιτισμικής και θρησκευτικής ανήκει στην ανθρωπότητα ως ύψιστο σύμβολο της χριστιανοσύνης. Μετά την κήρυξη της ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς η Αγία Σοφία, προστατεύεται κατά το διεθνές δίκαιο από τη διεθνή σύμβαση για την προστασία της παγκοσμίου πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της 23η Νοεμβρίου 1972 συμφώνως προς τ’ άρθρα 4&6 παρ. 1.

Η ενέργεια αυτή του Τούρκου προέδρου είναι προφανές ότι αποτελεί προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος όχι μόνον των Χριστιανών αλλά και των μουσουλμάνων. Σε μεγάλο ατόπημα κατά τα ήθη των μουσουλμάνων προβαίνει ο Τούρκος πρόεδρος παρασύροντας και όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, αφού τους προτρέπει στην ψευδαίσθηση να προσευχηθούν σ’ έναν χώρο που δεν υπήρξε ούτε είναι τζαμί. Έτσι παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές πανανθρώπινων αξιών και βάλει ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Όλοι όσοι εθελοντικά δαπανόμεθα υπηρετώντας ως φυσικοί υπερασπιστές του πολιτισμού, εκ του θεσμικού μας ρόλου, οφείλουμε να αρθρώσουμε λόγο αφού επιχειρείται να παραβιαστεί κομμάτι του και ιδίως όταν αυτή η παραβίαση τραυματίζει την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά.

Στα πλαίσια αυτά, ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» καλεί τόσο το παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών αλλά και άπαντα τα κρητικά πολιτιστικά σωματεία όπου γης να υπερασπιστούμε την κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη της πατρίδας όπου βρίσκεται ο καθένας, αποστέλλοντας κοινή επιστολή στην UNESCO που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό.

Επίσης καλούμε όλο τον πνευματικό κόσμο του τόπου μας να αντιδράσει με κάθε τρόπο και μέσο ώστε να αποτραπεί αυτή η μονομερής βεβήλωση, στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει υπό το υπάρχον καθεστώς ως μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας, διαφυλάσσοντας την ως κόρη οφθαλμού ανά τους αιώνες».