15 °C Rethymno, GR
30/03/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κέρδη στα ταμεία τους προσδοκούν οι έμποροι από την εορταστική περίοδο

• Στον 13ο μισθό, στις επιδοτήσεις αλλά και στα απαραίτητα δώρα για τα παιδιά έχει εναποθέσει τις ελπίδες του ο εμπορικός κόσμος

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται τις τελευταίες ημέρες η αγορά του Ρεθύμνου, η οποία «φορώντας» τα γιορτινά της έχει ήδη αρχίσει να «ζεσταίνεται», δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ελκυστική ατμόσφαιρα που συμβάλλει στην βελτίωση της ψυχολογίας του καταναλωτικού κοινού, αλλά και των εμπόρων, ενώ παράλληλα κερδίζει τις εντυπώσεις ακόμα και των επισκεπτών του Νομού μας.

Οι χριστουγεννιάτικα στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων, σε συνδυασμό με τις ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται άλλες από τον εμπορικό σύλλογο και άλλες από την Δημοτική Αρχή και οι οποίες απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, προσδίδουν μια άλλη ξεχωριστή «νότα» στην ατμόσφαιρα «κεντρίζοντας» το ενδιαφέρον ακόμα και των πιο «δύσκολων» καταναλωτών.

Ο εμπορικός κόσμος από την άλλη, που προσδοκά έστω και την «εποχιακή αναθέρμανση» της αγοράς, καλεί τους καταναλωτές να επωφεληθούν της ευκαιρίας και να προτιμήσουν τα ρεθεμνιώτικα καταστήματα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους.

Σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, οι τοπικές επιχειρήσεις -ακόμα και στην διάρκεια της εορταστικής περιόδου- δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα εμπορικά άλλων μεγάλων πόλεων, καθώς όπως σημείωσε, διαθέτουν μεγάλη ποικιλία αγαθών και άλλων προϊόντων, σε εξαιρετικά λογικές τιμές για την εποχή.

«Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας έχει ήδη ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες και σήμερα αναμένεται να κορυφωθεί, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων», σχολίασε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» ο κ. Πολιουδάκης, ο οποίος συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «μέχρι στιγμής αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι κινούμαστε σε ικανοποιητικό -σχετικά- επίπεδο, που είναι σχεδόν το ίδιο με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Ωστόσο, αυτό που εκτιμώ είναι ότι και οι τζίροι των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να παρουσιάσουν μια σχετική αύξηση τις επόμενες ημέρες και κυρίως μέχρι τα τέλη του χρόνου. Μάλιστα εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, τότε, η οικονομική «ανάσα» που θα δοθεί στους συναδέλφους θα είναι μεγάλη, δεδομένου ότι το 2019 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για μας», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πολιουδάκης.

Επίσης όπως ο ίδιος ανέφερε, καθοριστικό ρόλο για τον εμπορικό κόσμο στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επεκράτησε το προηγούμενο διάστημα στην αγορά του Ρεθύμνου, αναμένεται να παίξει η ανταπόκριση που εκτιμάται ότι θα επιδείξουν οι καταναλωτές, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν επιδοθεί μόνο σε έρευνες αγοράς και όχι σε πραγματικές αγορές.

«Ο εμπορικός κόσμος του Ρεθύμνου -έστω και στην εκπνοή του έτους- έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες για την ουσιαστική αναθέρμανση της αγοράς, τόσο στην καταβολή του 13ου μισθού των εργαζομένων, όσο και στην καταβολή των επιδοτήσεων. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν θέλουμε να πιστεύουμε ότι φέτος θα «πέσει» χρήμα στην αγορά, ώστε να καταφέρουν να επωφεληθούν και οι ντόπιες επιχειρήσεις, που στα χρόνια της κρίσης δοκιμάστηκαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται σκληρά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πολιουδάκης.

Με βάση πάντως τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, η γενικότερη πτώση που κατέγραψε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων του Νομού το διάστημα από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα που βρισκόμαστε σχεδόν στην λήξη της, αγγίζει σε ποσοστό το 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε και οι περίοδοι των εκπτώσεων που μεσολάβησαν στην διάρκεια του χρόνου, επί της ουσίας δεν στάθηκαν ικανοί να περιορίσουν τις απώλειες, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις λειτούργησαν ως μια καλή, αλλά προσωρινή «τονωτική ένεση» για τους επαγγελματίες του Νομού. Μάλιστα κατά την τελευταία εκπτωτική περίοδο, που διήρκησε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, που ήταν σε ισχύ οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις, η «χασούρα» με την γλώσσα των αριθμών μεταφράστηκε σε απώλειες της τάξεως περίπου του 10%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του 2018.

«Υπήρξαν περίοδοι μέσα στο 2019 που είτε υπήρχαν, είτε δεν υπήρχαν εκπτώσεις, ήταν το ίδιο για την αγορά. Στην ουσία η τελευταία εκπτωτική περίοδος, δηλαδή, αυτή του Νοεμβρίου, ήταν μια «νεκρή» περίοδος για την αγορά, καθώς δεν κινήθηκε τίποτα. Το μόνο που είδαμε ήταν τους καταναλωτές που έκαναν έρευνα αγοράς, χωρίς ωστόσο να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Κατά συνέπεια, οι εκπτώσεις για μία ακόμη φορά δεν άγγιξαν καθόλου τον εμπορικό κόσμο του Νομού μας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Πολιουδάκης.

 

Εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα

Συνεχίζεται το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου. Αναλυτικά, το ωράριο έχει ως εξής:

Τρίτη 24/12: 09:00 – 19:00

Τετάρτη 25/12:                     Χριστούγεννα Κλειστά

Πέμπτη 26/12:                      Κλειστά

Παρασκευή 27/12:                09:00-14:00                             17:00-21:00

Σάββατο 28/12:                    09:00-17:00                                17:00-21:00

Κυριακή 29/12:                     11:00 – 18:00

Δευτέρα 30/12:                      09:00 – 17:00

Τρίτη 31/12:                          09:00 – 19:00

Τετάρτη 01/01:                     Πρωτοχρονιά Κλειστά

Πέμπτη 02/01:                       Κλειστά

Παρασκευή 03/01:                 09:00-14:00                             17:30-21:00

Σάββατο 04/01:                     09:00 – 15:00

Κυριακή 05/01:                      Κλειστά

Δευτέρα 06/01:                     Θεοφάνια Κλειστά

 

Ζητούμενο η «επανεκκίνηση» της αγοράς

Πέρα όμως από την «επανεκκίνηση» της αγοράς που -όπως όλα δείχνουν- θα γίνει στην διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ο πρόεδρος του εμπορικού κόσμου του Νομού μίλησε και για τα τελευταία οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία -όπως είπε- στοχεύουν στην ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, σημείωσε με έμφαση ότι θα πρέπει να δοθούν επιπλέον φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη της αγοράς.

«Τα μέτρα αυτά και γενικότερα οι φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλλονται και ψηφίζονται από την Βουλή, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως, για να επιτευχθεί ο στόχος και για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δοκιμαστεί τόσο σκληρά τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει οι φοροελαφρύνσεις να έχουν συνέχεια.

Σε γενικές γραμμές αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλα είναι σε καλό δρόμο. Όμως για παράδειγμα θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα για προσλήψεις προσωπικού -και όχι για απολύσεις- καθώς και για νέες επενδύσεις. Ωστόσο, το βασικότερο όλων είναι να «ανοίξουν» επιτέλους οι «στρόφιγγες» των τραπεζών για να «ανασάνει» στην πράξη ο επιχειρηματικός κόσμος, έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια ύφεσης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Πολιουδάκης.