28 °C Rethymno, GR
04/08/2021

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Κίνημα Αλλαγής:Η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωτοπορήσει και στη μετά covid εποχή

 

«Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί τις ανεπάρκειες της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία και την ανάγκη στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματιών και αδυνάμων.Παράλληλα χρειάζεται προετοιμασία για την επόμενη μέρα της πανδημίας και ολοκληρωμένο σχέδιο για να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης,το  ΕΣΠΑ, ΚΑΠ κ.λπ. Εκθέσεις υπήρξαν και διαπιστώσεις αλλά πρόγραμμα ακόμη δεν έχει έλθει στη Βουλή για να συζητηθεί».Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στην διάρκεια ψηφιακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Κίνημα Αλλαγής με θεσμικούς,παραγωγικούς και κοινωνικούς  φορείς της Κρήτης και στην οποία κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.Φώφη Γεννηματά ενώ μίλησαν επίσης ο πρ. Υπουργός Οικονομικών,Φίλιππος Σαχινίδης και ο Γραμματέας της Κ.Ο.  Βασίλης  Κεγκέρογλου.

Στην διάρκεια του διαλόγου που αναπτύχθηκε,αναδείχτηκε η ανάγκη για ουσιαστική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας σήμερα αλλά και  η ανάγκη για τον σχεδιασμό και τον καθορισμό προτεραιοτήτων για την Κρήτη προκειμένου να ανταποκρίνονται στην ποιοτική βελτίωση του Αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου για παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Τον λόγο έλαβαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης, οι Δήμαρχοι, Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, Αρχανών-Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, οι Πρόεδροι  των επιμελητηρίων ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς, ο ΟΕΕ/ΤΑΚ Σταύρος Καρτέρης και του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μανώλης Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης, Σταύρος Τζεδάκης, ο πρόεδρος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων Γιώργος Χριστοδουλάκης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης, ο πρόεδρος της ΟΕΚ και του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ.Μανώλης Κουμαντάκης, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Κοκολάκης και ο Γιώργος Μανουσάκης ως εκπρόσωπος των οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων.

Το κεντρικό μήνυμα της συζήτησης ήταν ότι η  Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωτοπορήσει και στη μετά covid εποχή, αξιοποιώντας τη θέση της, το κλίμα, τους ανθρώπους της και αυτό που ήδη είναι, με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τις τεχνολογίες, πραγματοποιώντας το ποιοτικό άλμα.

Όπως τονίστηκε,η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ που οφείλουν να έχουν ισχυρή περιφερειακή διάσταση,του επιστημονικού δυναμικού, των δύο Πανεπιστημίων και του Πολυτεχνείου, του Ερευνητικού Κέντρου του ΙΤΕ, μπορεί να συγχρονίσει ταχύτερα την Κρήτη με την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Προϋπόθεση, να γίνει έστω και τώρα μια σοβαρή διαβούλευση για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος σε σχέση με αυτά που το κεντρικό κράτος όφειλε αλλά δεν έδωσε στο νησί,είναι ι η κυβέρνηση με τα επιμέρους υπουργεία να στηρίξει τις πολιτικές πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού.

Με συνδυασμό των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να δρομολογηθούν,όπως επισημάνθηκε,είναι:

    Η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού

    Το οδικό σύστημα Κρήτης και όχι μόνο τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, χωρίς διόδια που δεν νοούνται σε κλειστό αυτοκινητόδρομο νησιού και με την συντήρηση να χρηματοδοτείται από την αξιοποίηση των παραχωρούμενων υποδομών.

    Οδική σύνδεση του νέου Αεροδρομίου με κάθε κατεύθυνση και όλες οι υποδομές των μεταφορών που αφορούν το διευρωπαϊκό δίκτυο και τις συνδυασμένες μεταφορές. Λιμάνια κ.λπ.

    Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης

    Πρόγραμμα προστασίας ακτών και βιώσιμης αξιοποίησης τους

    Υλοποίηση των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.

    Κανείς οικισμός χωρίς διαχείριση υγρών αποβλήτων.

    Οι βασικές υποδομές και τα εγγειοβελτιωτικά έργα του πρωτογενή τομέα για εξασφάλιση υδάτινων πόρων και την χρηστή διαχείριση τους. Εκτροπή πλατύ ποταμού και αξιοποίηση των υπαρχόντων φραγμάτων ολοκλήρωση δικτύων κλπ

    Σύγχρονες υποδομές μεταποίησης και τυποποίησης τροφίμων

    Αξιοποίηση της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης, ενεργειακή μετάβαση και ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακού αποθέματος του νησιού. Οι ενεργειακές Κοινότητες φορέων και ευρείας κοινωνικής βάσης.

    Δίκτυα και συμπράξεις επιχειρήσεων, επιχειρηματικές ζώνες, ανοικτά εμπορικά κέντρα, αναβάθμιση ΒΙΟΠΑ, ΒΙΠΕ,

    Συμπράξεις του ΙΤΕ και των Πανεπιστημίων με όλους τους φορείς της ανάπτυξης ΟΤΑ, Επιχειρήσεων, ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών κ.λπ. για την εισαγωγή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

    Κοινωνικά Δίκτυα και Κοινωνικές Υποδομές, σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός υγείας, πρόνοιας, ανοικτής φροντίδας.