11 °C Rethymno, GR
10/04/2020

Καθαρισμός ρεμάτων

Του ΙΑΚΩΒΟΥ ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΗ*…

Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, στην προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών Ρανουτσάκη Ελένη και στις μηχανικούς της Αντιπεριφέρειας Καρκαλέτση Σπυριδούλα, Μεθυμάκη Ιφιγένεια και Βουρβαχάκη Στέλλα, για το ότι έλαβαν υπ’ όψιν τους την σχετική αίτηση του συλλόγου μας και ενέταξαν τον καθαρισμό του ρέματος, μεταξύ της περιοχής μας και των τριών Μοναστηρίων, όπου ήταν χώρος απόρριψης και καύσης των σκουπιδιών της πόλης του Ρεθύμνου από το 1967 έως το 1980 περίπου, στον γενικό καθαρισμό των ρεμάτων όλου του νομού. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εργολάβο του έργου Αντωνακάκη Γιώργο και τους συνεργάτες του για την ολοκλήρωση του δύσκολου πράγματι έργου.

Οι εργασίες αυτές ήταν απαραίτητες:

Α) Για να καθαριστεί το «άβατο» αυτό ρέμα για πρώτη φορά προκειμένου να είναι ελεύθερη η ροη των υδάτων.

Β) Να απομακρυνθούν τα εκατοντάδες λάστιχα (ρόδες), που είχαν κατάληξη στην κοίτη του ρέματος άκαυτες μετά την απόρριψή τους, ξεφόρτωμα, από τα σκουπιδιάρικα της εποχής. Οι ρόδες αυτές αναλλοίωτες 40 και πλέον χρόνια έδιναν το αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα εκείνης της εποχής, της καύσης των σκουπιδιών.

Βέβαια όφειλε ο Δήμος μετέπειτα που μεταφέρθηκαν τα σκουπίδια στον Μαρουλά προς υγειονομική ταφή, να έχει αποκαταστήσει πλήρως την περιοχή αν και έλαβε Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Γ) Στο ρέμα αυτό έχουν κατασκευαστεί δυο λεκάνες ανάσχεσης, σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ των, των οποίων οι σχάρες συγκράτησης φερτών υλικών είχαν φράξει και «δασώσει» με ενδεχόμενο κίνδυνο και καταστροφή των. Και αυτές βέβαια καθαρίστηκαν.

Δ) Στο πέρασμά του το ρέμα αυτό περνά από τα πόδια της χαραδρογέφυρας της Ν.Ε.Ο. στην περιοχή της «τρυπητής». Είχε δημιουργήσει υποσκαφή, «νεροφάγωμα» 3 μέτρων βάθους και 100 μέτρων μήκους και με τις κατάλληλες εργασίες έγινε αποκατάσταση και νέα διευθέτησή του.

Ε) Όλες οι παραπάνω εργασίες ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου με την βοήθεια και του καιρού.

Λόγω του δύσβατου και του απροσπέλαστου της κοίτης του ρέματος και της αδυναμίας μεταφοράς των υλικών καθαρισμού, έγινε ελεγχόμενη καύση αυτών, με εντολή περιφέρειας και με συνεχή επίβλεψη.

ΚΑΚΩΣ δημοσιεύματα ανάφεραν περί νέου εμπρησμού στην περιοχή προκαλώντας πανικό στον κόσμο. Βέβαια οι καπνοί ήταν πολλοί και εύλογα υπήρξε ανησυχία αλλά ήταν ο μόνος, οικονομικότερος και χρονικά συντομότερος τρόπος να «εξαφανιστούν» τα υλικά αυτά.

Τα λάστιχα και τα μεταλλικά αντικείμενα που είχαν ξεκαθαριστεί απομακρύνθηκαν με ειδικό όχημα με την προσωπική μου βοήθεια.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι πρέπει να σταματήσουμε να πετάμε κλαδιά, μπάζα και σκουπίδια στα ρέματα, γιατί θα τα βρούμε «μπροστά μας». Δεν είναι μαγκιά την νύκτα, που δεν μας βλέπουν να ξεφορτώνουμε αυτά τα υλικά, γιατί δημιουργούμε εστίες μόλυνσης και ανάπτυξης πυρκαγιάς και δείχνουμε την οικολογική μας συνείδηση και τον σεβασμό μας στο περιβάλλον.

Επίσης θα μπορούσαν ομάδες περιπατητών και ορειβατικοί σύλλογοι να συμπεριλάβουν στις διαδρομές τους τα ρέματα που καθαρίστηκαν για να μην ξαναρημάξουν.

Απαραίτητο θεωρώ κάθε τέλος χειμώνα να καθαρίζονται οι σχάρες συγκράτησης φερτών υλών σε όλα τα ρέματα και ειδικά φέτος που υπάρχει πολύ «αμάλαγο» προς μεταφορά κατάντι υλικό.

Ευχή μου είναι να προλάβει η ΔΕΥΑΡ να εγκιβωτίσει τον κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας νερού στο ανατολικό Ρέθυμνο, εκεί που περνά το παραπάνω ρέμα για να αποφευχθεί τυχόν ζημιά.

Για όσους δεν γνωρίζουν, πληροφοριακά αναφέρω ότι η κατάληξη αυτού του ρέματος είναι στην οδό Δημοκρατίας.

 

* Ο Ιάκωβος Διακουμάκης είναι εκπρόσωπος και πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Μικρού – Μεγάλου Μετοχίου, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου