15 °C Rethymno, GR
01/03/2021

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

Καθοριστικής σημασίας η ολοκλήρωση του αμαριώτικου δρόμου

Η ολοκλήρωση του αμαριώτικου δρόμου στο σύνολό του αποτελεί έργο καθοριστικής σημασίας για την  ευρύτερη περιοχή του Αμαρίου. Ήδη έχει κατασκευαστεί το τμήμα Τζιβέρα – Πρασσές, Φράγμα Ποταμών – Πατσός και Παντάνασσα Απόστολοι, καθώς και το τμήμα Πατσός – Παντάνασσα, ενώ με απόφαση του περιφερειάρχη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και το τμήμα Ρέθυμνο Τζιβέρα και Πρασσές – Φράγμα Ποταμών.

Το νέο έργο, που έχει φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης και προϋπολογισμό 13,6 εκ. ευρώ περιλαμβάνει:

Τμήμα 1: Ρέθυμνο (περιοχή Α/Κ Αμαρίου) – Τζιβέρα χ.θ. 0+640 έως χ.θ. 2+448,81 μήκους 1,81 km. Στο υποτμήμα χ.θ. 0+640 – 1+190 εφαρμόζεται αστική διατομή με πεζοδρόμια και προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

Τμήμα 2: Έξοδος οικισμού Πρασσές (νότια) – εκκλησία Αγ. Φωτεινής χ.θ. 6+670 έως χ.θ. 7+375,57, μήκους 0,71 km.

Τμήμα 3: Γέφυρα Σίμα – περιοχή φράγματος Ποταμών χ.θ. 8+516,94 έως χ.θ 11+490,59, μήκους 2,97 km.

Ακόμα, την γέφυρα Σίμα (νέα γέφυρα) στην χ.θ. 8+762,90 – 8+837,10 Συνολικού ανοίγματος 74,2m (δύο ανοιγμάτων των 37,10 m).

Επίσης περιλαμβάνει τρεις (3) ισόπεδους κόμβους σύνδεσης με το υπάρχον τοπικό οδικό δίκτυο:

– Ισόπεδος κόμβος προς Γιαννούδι στην χ.θ. 1+250 (τμήμα 1).

– Ισόπεδος κόμβος προς Πρασσές στην χ.θ. 2+350 (τμήμα 1).

– Ισόπεδος κόμβος προς Μύρθο στην χ.θ. 9+720 (τμήμα 3).

Τέλος, προβλέπει εργασίες προστασίας από βραχοπτώσεις, φυτεύσεις δένδρων και θάμνων στις επιφάνειες που προσφέρονται προς τούτο και κατασκευή αντιστοίχου δικτύου άρδευσης, καθώς και εργασίες οδοφωτισμού στις θέσεις των ισοπέδων κόμβων.

Για να ολοκληρωθεί το έργο όμως του αμαριώτικου δρόμου υπάρχουν ακόμα δύο ώριμες μελέτες, οι οποίες αφορούν το τμήμα Απόστολοι – Φουρφουράς, για την κατασκευή του οποίου η προεκτίμηση δαπάνης ανέρχεται συνολικά σε 21 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και το τελευταίο τμήμα του έργου που αφορά την ολοκλήρωση του Αμαριώτικου δρόμου από τον Φουρφουρά έως τις Μάνδρες και με προεκτίμηση δαπάνης 34 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην επικαιροποίηση των παραπάνω μελετών, ενώ πρόσφατα ο υφυπουργός Υποδομών και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για προοπτική χρηματοδότησής τους από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με το έργο κατασκευής του φράγματος του Πλατύ Ποταμού. «Για εμάς η κατασκευή και ολοκλήρωση του συνόλου του αμαριώτικου δρόμου αποτελεί ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή, η οποία προχωρά στην επικαιροποίηση των μελετών του αμαριώτικου δρόμου, όπως μας ανέφερε μετά από συνάντηση που κάναμε, ενώ προσφάτως και ο Ρεθεμνιώτης υφυπουργούς Γιάννης Κεφαλογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση πως το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε ο κ. Μουρτζανός μιλώντας στα «Ρ.Ν.».

Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου στον Μέρωνα

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες αποκατάστασης στον δρόμο του Μέρωνα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου.

Πρόκειται για ένα έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 920.000 ευρώ, κονδύλια τα οποία εξασφαλίστηκαν από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι στην Τοπική Κοινότητα Μέρωνα, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων τον χειμώνα του 2016 παρουσιάστηκε φαινόμενο κατολίσθησης στην κεντρική επαρχιακή οδό εντός του οικισμού, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα της ξερολιθιάς αντιστήριξης της οδού και την υποχώρηση του οδοστρώματος. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαρίου προχώρησε στην εκπόνηση πλήρους μελέτης με σκοπό την οριστική επίλυση του προβλήματος. Κατόπιν της απαιτούμενης γεωλογικής, γεωτεχνικής και στατικής μελέτης, ολοκληρώθηκε η οριστική μελέτη και, βάσει αυτής, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία υποβλήθηκε στον αρμόδια Φορέα. Μετά από σχεδόν ενάμιση περίπου χρόνο ο Δήμος Αμαρίου έλαβε την απαραίτητη έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου το οποίο πλέον υλοποιείται.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο το μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δρόμου έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσει το τμήμα του δρόμου που αφορά το δημοτικό οδικό δίκτυο από Μέρωνα προς Αμάρι.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι οι 14 μήνες.