18 °C Rethymno, GR
17/05/2021

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Καθοριστική η τήρηση των μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού

-σε σταθερά υψηλά επίπδα ο αριθμός των νέων κρούσμάτων covid 19,κλειστά παραμένουν τμηματα σχολείων ,δεκαδες μαθητες και εκπαιδευτικοί σε καραντίνα

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, όταν ο Δήμος Ρεθύμνου χαρακτηρίστηκε «κόκκινη περιοχή» λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου. Η πιστή τήρησή τους από τους πολίτες κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Η επιδημιολογική εικόνα του Δήμου Ρεθύμνου παραμένει ανησυχητική, καθώς παρατηρούνται εστίες κορονοϊού διάσπαρτες, τόσο σε χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων όσο όμως κι εντός της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου τα κρούσματα στον Δήμο Ρεθύμνου σχεδόν πενταπλασιάστηκαν.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται και ο Δήμος Μυλοποτάμου, όπου επίσης παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων με ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει στον υγειονομικό χάρτη με κόκκινο, στην περίπτωση που δεν βελτιωθεί αυτή την εβδομάδα η επιδημιολογική του εικόνα. Και στον συγκεκριμένο Δήμο, την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου συγκριτικά με την τελευταία του Ιανουαρίου η αύξηση των θετικών ατόμων στον ιό ήταν κατακόρυφη.

Διασπορά του κορονοϊού όμως διαπιστώνεται και στους Δήμους Ανωγείων, αλλά και Αγίου Βασιλείου αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εστίες Covid-19 παρατηρούνται όχι μόνο στον ενήλικο πληθυσμό αλλά και στον μαθητικό, με αποτέλεσμα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τμήματα τάξεων.

Ο Δήμος Ρεθύμνου, κάνει έκκληση στους πολίτες για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «Ο Δήμος Ρεθύμνης καλεί τους συμπολίτες να δείξουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Μοιραζόμαστε όλοι τα ίδια αισθήματα κόπωσης από τον παρατεταμένο εγκλεισμό και την επώδυνη ανατροπή της εργασιακής, της οικογενειακής και της κοινωνικής μας καθημερινότητας που εντείνει το άγχος και την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Όμως, η πλημμελής ανταπόκρισή μας στις οδηγίες των επιστημόνων, συνιστά εκούσια συμβολή στη διασπορά του κορονοϊού. Το απέδειξε η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στον τόπο μας.

Η προσωπική μας ευθύνη απέναντι στην προστασία της δικής μας αλλά και της δημόσιας υγείας, δεν είναι προαιρετική επιλογή. Είναι υποχρέωση την οποία οφείλουμε να υπηρετήσουμε με σοβαρότητα, συνέπεια και αφοσίωση. Ο χρόνος, ο τρόπος και η ποιότητα επιστροφής στη ζωή που μας αξίζει, είναι συνάρτηση και της δικής μας, ατομικής ευθύνης και προσπάθειας».

Χθες ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε έντεκα νέα κρούσματα κορονοϊού στον νομό Ρεθύμνου. Στην Κρήτη επιβεβαιώθηκαν συνολικά χθες είκοσι κρούσματα (7 στο Ηράκλειο, 11 στο Ρέθυμνο, 2 στα Χανιά).

Να σημειωθεί ότι τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, θα γίνουν σήμερα στο Μπαλί και αύριο σε Ανώγεια, Λιβάδια, καθώς και στο χώρο της μαρίνας Ρεθύμνου.

Σημειώνεται σε τεστ covid που έγιναν το Σάββατο στο Πέραμα Μυλοποτάμου σε σύνολο 524 δειγμάτων, τα δέκα ήταν θετικά. Τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού πραγματοποιούνται σε συνεργασία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης με τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ της Π.Ε. Ρεθύμνης, τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ της Π.Ε. Χανίων, της 7η Υγειονομικής Περιφέρειας, της Περιφέρειας Κρήτης, τους δήμους.

Στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, σταθερός παραμένει ο αριθμός νοσηλευομένων. Ναι μεν πήραν εξιτήριο 4 ασθενείς από τους 12 που νοσηλευόταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ χθες έγιναν τέσσερις νέες εισαγωγές ατόμων που εμφάνισαν συμπτώματα κορονοϊού και κρίθηκε από τους γιατρούς απαραίτητη η νοσηλεία τους ως ύποπτα κρούσματα μέχρι να πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα των test, στα οποία υποβλήθηκαν, κάτι που περίμεναν χθες βράδυ.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην Κρήτη και η εμφάνιση βρετανικών μεταλλάξεων του ιού. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη 25 μεταλλάξεις, που αφορούν σε 16 δείγματα από την Π.Ε. Λασιθίου (8 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά), καθώς και σε 9 δείγματα από την Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά).

Αναλυτικά,

 

 

 

Με τεστ ανίχνευσης covid 19, που προγραμματίζονται και γίνονται σε συνεργασία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Ρέθυμνου, της 7ης ΥΠΕ, των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ και των δήμων, γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής και εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού, στο πλαίσιο του περιορισμού της περαιτέρω διασποράς στην κοινότητα του Ρεθύμνου.

Σήμερα rapid test έχουν προγραμματιστεί στο Μπαλί του δήμου Μυλοποτάμου και αύριο σε Ανώγεια και Λιβάδια. Επίσης από τις 9 το πρωί της Τετάρτης ως τις 2 το μεσημέρι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ θα διενεργήσουν δωρεάν rapid tests για την ανίχνευση του covid-19 μέσα από τα αυτοκίνητα (drive through) των πολιτών. Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει προηγουμένως μήνυμα για μετακίνηση στον κωδικό 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ ή τον αριθμό της ταυτότητας τους καθώς και το νούμερο του κινητού τους , στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του Rapid Test μέσα σε λίγες ώρες από τη λήψη του.

Η συμμετοχή και παρουσία των πολιτών του δήμου Ρεθύμνου κρίνεται απαραίτητη και ουσιαστικής σημασίας, για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι συνολικά δέκα θετικά κρούσματα αποκάλυψαν τα rapid tests που πραγματοποιήθηκαν στο Πέραμα το περασμένο Σάββατο. Σε ό,τι αφορά τα rapid tests που έγιναν σε Ρούστικα και Αργυρούπολη ήταν όλα αρνητικά. Στην Αργυρούπολη έγιναν 144 τεστ και στα Ρούστικα 88 τεστ σε κατοίκων των περιοχών.

Η επιδημιολογική εικόνα του δήμου Ρεθύμνου παραμένει ανησυχητική, καθώς παρατηρούνται εστίες κορονοϊού διάσπαρτες, τόσο σε χωριά των δημοτικών ενοτήτων όσο όμως κι εντός της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου τα κρούσματα στον δήμο Ρεθύμνου σχεδόν πενταπλασιάστηκαν.

Εν τω μεταξύ, στο Ρέθυμνο χθες Δευτέρα, ανακοινώθηκαν έντεκα νέα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ, την Κυριακή 19 και το Σάββατο 14, αριθμοί που καταδεικνύουν την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα του νομού.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην Κρήτη και η εμφάνιση βρετανικών μεταλλάξεων του ιού. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη 25 μεταλλάξεις, που αφορούν σε 16 δείγματα από την Π.Ε. Λασιθίου (8 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά), καθώς και σε 9 δείγματα από την Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά).

 

Αυξάνονται τα λουκέτα σε τμήματα σχολείων λόγω κορονοϊού

Παράλληλα, αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στη σχολική κοινότητα του Ρεθύμνου, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό. Δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καραντίνα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ μετά τη διαπίστωση θετικών κρουσμάτων covid 19.

Ειδικότερα, πέντε συνολικά μαθητές δημοτικών σχολείων του νομού διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό το Σαββατοκύριακο, ενώ κλειστά παραμένουν συνολικά οχτώ τμήματα σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Λάμπρο Καρβούνη, κλειστά από χθες και για τις επόμενες 14 ημέρες, θα είναι δυο τμήματα του δημοτικού σχολείου στα Ανώγεια και ένα τμήμα του νηπιαγωγείου, όπου τρεις μαθητές -ένας από κάθε τμήμα-επιβεβαιώθηκαν θετικοί στον ιό.

Ανέστειλε επίσης τη λειτουργία του τμήμα της β’ δημοτικού του δημοτικού σχολείου Λιβαδίων, καθώς ένας εκπαιδευτικός διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

Κλειστό θα παραμείνει τμήμα της στ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Σταυρωμένου, όπου επίσης μαθητής επιβεβαιώθηκε θετικός στον ιό, όπως επίσης και το τμήμα της δ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Πρινέ.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα έχει αναστείλει τη λειτουργία του το τμήμα της α’ δημοτικού του σχολείου του Άδελε, καθώς εκπαιδευτικός επιβεβαιώθηκε θετική στον ιό ενώ από την Παρασκευή έχει κλείσει τόσο το ολοήμερο τμήμα του ίδιου σχολείου όσο και τμήμα της β’ δημοτικού του δημοτικού σχολείου Σταυρωμένου.

Παράλληλα, τρία ακόμα τμήματα σε γυμνάσιο και λύκειο Περάματος ανέστειλαν από χθες έως και τις 19 Φεβρουαρίου τη λειτουργία τους, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές.

Ειδικότερα, έκλεισε από χθες η β’ 3 και η γ’ 4 του λυκείου Περάματος, καθώς ένας μαθητής από κάθε τμήμα διαγνώστηκε θετικός στον ιό στα rapid test που διενεργήθηκαν το Σάββατο στο Πέραμα. Το σύνολο των μαθητών που φοιτούν στα δύο τμήματα ανέρχεται σε σαράντα, οι οποίοι θα παραμείνουν για 14 μέρες σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ακόμα 28 που χρησιμοποιούσαν το ίδιο σχολικό λεωφορείο θα παραμείνουν επίσης σε καραντίνα. Σε καραντίνα βρίσκονται και δύο εκπαιδευτικοί.

Επίσης από χθες ανέστειλε τη λειτουργία του το Β1 τμήμα του γυμνασίου Περάματος καθώς θετικός στον ιό επιβεβαιώθηκε ένας μαθητής, ενώ οι 25 μαθητές του τμήματος και δυο εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σε καραντίνα θα παραμείνουν 73 συνολικά μαθητές που επέβαιναν στο ίδιο σχολικό λεωφορείο.

Σημειώνεται ότι κλειστό παραμένει και το τμήμα της β’ λυκείου Πανόρμου με 53 συνολικά μαθητές να βρίσκονται σε καραντίνα.

 

638 κρούσματα νέα κρούσματα χθες στη χώρα

Σε 638 ανήλθαν χθες τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 25 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5997.

Παράλληλα, σε 276 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Ανακοινώνουμε 638 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 164575, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6045 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52595 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

276 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 198 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο covid-19, φθάνοντας τους 5997 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3525 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».