23 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΜΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΞΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ

Καθυστέρηση στο διαγωνισμό του έργου των φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου

Σε δυο εβδομάδες αναμένεται η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών - Σε εξέλιξη εργασίες αναβάθμισης των υποδομών της Πανεπιστημιούπολης στο Ρέθυμνο

Σε δυο εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών, στην οποία προσέφυγε μια εκ των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο διαγωνισμό του μεγάλου έργου κατασκευής των φοιτητικών κατοικιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκ. ευρώ. Η ένσταση, που έχει κατατεθεί από μια από τις έξι εταιρείες κατά μιας άλλης, αφορά κατά πληροφορίες την μη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπως προέβλεπε η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, Κώστα Σπανουδάκη, η ένσταση εκδικάστηκε την 1η Ιουλίου και η σχετική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για νέες καθυστερήσεις σε περίπτωση που υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ. Ωστόσο όπως ο ίδιος διευκρινίζει, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, δεν χάνει χρόνο και ετοιμάζεται για το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, που έχει να κάνει με την προετοιμασία του φακέλου με τις προδιαγραφές του έργου, το οποίο θα παραδώσει στις εταιρείες που θα περάσουν στην επόμενη φάση μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σε δυο εβδομάδες θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δικαστηρίου. Για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών. Εμείς όμως δεν αφήνουμε τον χρόνο να πάει χαμένος. Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για την προετοιμασία της δεύτερης φάσης. Στην δεύτερη φάση παραδίδουμε στους έξι -αν παραμείνουν έξι- προδιαγραφές αποτελέσματος, δηλαδή τι απαιτήσεις έχουμε εμείς για τα κτίρια. Οι εταιρείες θα μας πουν το σχέδιό τους και αυτός είναι ο λεγόμενος ανταγωνιστικός διάλογος. Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε το φάκελο, τον οποίο θα παραδώσουμε στις εταιρείες. Άρα, δεν χάνουμε χρόνο ουσιαστικά, μόνο τυπικά. Η καθυστέρηση ωστόσο μετά την ένσταση, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη αν την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών δεν την αποδεχτεί η εταιρεία που θίγεται και ενδεχομένως προσφύγει μετά στο ΣτΕ και εκεί θα έχουμε νέα καθυστέρηση. Πιστεύουμε ωστόσο ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε ολοκληρώσει την δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Είναι μια μακρά διαδικασία με έξι εταιρείες ανά θέμα».

Το έργο

Το έργο αφορά στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, σε ακάλυπτη έκταση της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή «Γάλλου», με σκοπό τη φιλοξενία περίπου δύο χιλιάδων φοιτητών. Το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών.

Οι εγκαταστάσεις των νέων κτιριακών μονάδων θα περιλαμβάνουν περίπου 2.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και περίπου 1.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου, οι οποίοι θα κατηγοριοποιούνται σε μονόκλινα με λουτρό, μονόκλινα ΑμεΑ με λουτρό και σε διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων με λουτρό και κουζίνα. Σε κάθε λειτουργικά συνδεδεμένη ενότητα διαμερισμάτων (ανά όροφο ή ανά ενότητα διαμερισμάτων) θα προβλέπονται κοινόχρηστοι χώροι καθιστικού και κουζίνας. Επίσης, ανά αυτόνομη κτιριακή μονάδα, θα προβλέπονται και πιο διευρυμένοι χώροι συνάθροισης με προτεινόμενες χρήσεις αναψυκτήριου/ψυχαγωγίας. Για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων και για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των φοιτητών θα συμπεριλαμβάνονται σε κάθε κτιριακή μονάδα οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, χώροι πλυντηρίων – στεγνωτηρίων κ.τ.λ. Ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση των μελετητών θα πρέπει να δίδεται στη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρεται στα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της διακήρυξης. Το έργο αφορά στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στη βελτίωση-αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ολοκλήρωση του αμφιθεάτρου στου Γάλλου

Τμήμα του προτεινόμενου έργου αφορά και στην ολοκλήρωση του ημιτελούς αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου. Το έργο έχει ολοκληρωθεί έως το στάδιο των εργασιών του φέροντα οργανισμού.

Υπολείπονται οι λοιπές οικοδομικές εργασίες, όπως και οι ηλεκτρομηχανολογικές, με σκοπό την ολοκλήρωση και λειτουργία του κτιρίου για την εξυπηρέτηση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Παραδίδονται οι μελέτες για το κτίριο διοίκησης στου Γάλλου

Σε μια εβδομάδα αναμένεται να παραδοθούν οι μελέτες που έγιναν για το κτίριο διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στην ανέγερση ενός κτιρίου 5.000 τ.μ. σε χώρο πλησίον της εισόδου του Πανεπιστημίου. Το κόστος του έργου αυτού εκτιμάται στα 7,5 εκ. ευρώ. «Οι μελέτες του Διοικητικού αναμένεται να παραδοθούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε μια εβδομάδα και θα ακολουθήσει στη συνέχεια η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή θα περάσουν από τεχνικό συμβούλιο και ακολούθως θα εγκρίνει η σύγκλητος. Αυτό θα γίνει μετά τις 20 του μήνα, δηλαδή με τη νέα σύγκλητο, ώστε στη συνέχεια οι μελέτες να υποβληθούν στη υπηρεσία δόμησης του Δήμου Ρεθύμνης για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια» διευκρίνισε ο αντιπρύτανης, Κώστας Σπανουδάκης.

Σε δύο εβδομάδες ξεκινά το έργο επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης

Σε δυο εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι εργασίες για ένα από τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου και αφορά στην επέκταση της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 7,5 εκ. ευρώ. Η επέκταση της Βιβλιοθήκης αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα και καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 2.273,50 τ.μ.

Σε εξέλιξη εργασίες στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, Κώστα Σπανουδάκη, σειρά παρεμβάσεων στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου. Ήδη, αντικαθίστανται τα κλιματιστικά της βιβλιοθήκης με προϋπολογισμό 760.000 ευρώ και έχει ξεκινήσει ένα ακόμα έργο για την αναβάθμιση της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου ύψους περίπου 350.000 ευρώ, που αφορά εργασίες βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου σε τιμή 330.000 ευρώ. Αφορά ανάπτυξη υποδομών ΑΜΕΑ, συντήρηση, χρωματισμό εξωτερικών τοιχοποιιών, ανακαίνιση αιθουσών και διάφορες άλλες μικροπαρεμβάσεις αναβάθμισης και βελτίωσης των χώρων.

«Είναι πραγματικά ένα έργο που θα «αναστήσει» την Πανεπιστημιούπολη, αφού θα αποκαταστήσει τις φθορές και θα χρωματίσει τις εξωτερικές επιφάνειες των κτιρίων, θα αλλάξει πλακάκια, θα δημιουργήσει τουαλέτες ΑμεΑ, θα ανακαινίσει αίθουσες. Ένα έργο, μεσαίας κλίμακας, που όμως είναι ζωτικό έργο για την Πανεπιστημιούπολη. Παράλληλα, απέχουμε λίγο χρόνο για την έκδοση άδειας δόμησης για προπονητήριο ενόργανης» ανέφερε.