22 °C Rethymno, GR
31/05/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Καθυστερεί η λειτουργία του κοινωνικού και πολιτιστικού κέντρου στον Τίμιο Σταυρό

Εκκρεμεί η έγκριση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας για τη μεταφορά του Συλλόγου «Αγάπη»

Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, που αποδίδονται και στην ελληνική γραφειοκρατία προχωρά το θέμα της μεταφοράς του Συλλόγου «Αγάπη» στο νέο ίδρυμα που δημιούργησε η Μητρόπολη στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, με χρήματα που κληρονόμησε από τον αείμνηστο, Γιώργο Τσικόγια.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις από την πλευρά της τοπικής εκκλησίας, αναφέρουν ότι θεωρείται πολύ πιθανόν στην διάρκεια του Οκτωβρίου να «ανοίξει» οριστικά ο δρόμος για τη μεταστέγαση του Συλλόγου «Αγάπη», ενώ σταδιακά θα προχωρήσει και η μεταφορά της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης, αλλά και η πλήρης λειτουργία του κοινωνικού και πολιτιστικού κέντρου, που σημειωτέον έχει καθυστερήσει τουλάχιστον ένα χρόνο.
Συγκεκριμένα μόλις την περασμένη Παρασκευή 4 Οκτωβρίου -μετά από πολλές ημέρες καθυστέρησης- η πυροσβεστική υπηρεσία Ρεθύμνου υπέγραψε τη σχετική άδεια που εκκρεμούσε, η οποία έχει συμπεριληφθεί στον φάκελο που απέστειλε ήδη η Μητρόπολη στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, ώστε να προχωρήσει αρχικά το θέμα της μεταφοράς του συλλόγου «Αγάπη».
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτόμου κ.κ. Ευγένιος, απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη άδεια από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, ήταν νωρίτερα να έχει υπογραφεί η αντίστοιχη άδεια από την πυροσβεστική. «Χωρίς αυτές τις δύο άδειες είναι αδύνατον να προχωρήσει η μεταφορά του Συλλόγου «Αγάπη» στο νέο Κέντρο που θα στεγαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης.
Ο ίδιος εκτιμά επίσης ότι μόλις η μητρόπολη πάρει στα χέρια της τα σχετικά έγγραφα από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, τότε, οι ωφελούμενοι της «Αγάπης» θα αλλάξουν στέγη, εγκαταλείποντας τις εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ, στις οποίες φιλοξενούνται προσωρινά τα τελευταία χρόνια. «Οι άνθρωποι της «Αγάπης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ευγένιος, εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν οργανωθεί και μεταφέρουν σταδιακά τον εξοπλισμό του συλλόγου στο νέο τους κτίριο. Άρα, το τελευταίο που θα απομείνει να γίνει είναι η μεταφορά και των ίδιων των παιδιών».
Πάντως, από πλευράς της τοπικής εκκλησίας, έχουν ήδη προχωρήσει και οι τελευταίες παραγγελίες συσκευών, που θα εξοπλίσουν το νέο κτίριο, το οποίο πλέον θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου πενήντα ενήλικες, αντί για εικοσιπέντε που φιλοξενεί σήμερα.
Επίσης, με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει στο κτίριο του Τιμίου Σταυρού ο Σύλλογος «Αγάπη» θα στεγαστεί σε δικό του χώρο στο ισόγειο συνολικής επιφάνειας 450 τ.μ., μαζί με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης, τις κουζίνες του κέντρου, αλλά και το ιστορικό αρχείο της Μητρόπολης, για τα οποία όμως έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι. Άλλωστε, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής έχει την δική της άδεια, δεδομένου ότι είναι αναγνωρισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το ζητούμενο ωστόσο -σύμφωνα με τον μητροπολίτη- είναι η οικονομική αυτοτέλεια του κτιρίου, δεδομένου ότι τα χρήματα από την κληρονομιά Τσικόγια διατέθηκαν, όπως είπε, για την ανακατασκευή του και πλέον απαιτείται να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο το κτίριο θα μπορεί να συντηρείται. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει επαφές με τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, ώστε να εξασφαλιστεί η ένταξη του κτιρίου σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Στις 16 Οκτωβρίου η έγκριση του καταστατικού από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Ευγένιος, οριστικοποιήθηκε και η ημερομηνία που το θέμα της έγκρισης τροποποίησης του καταστατικού του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Μητρόπολης (που είναι Ν.Π.Ι.Δ.) θα τεθεί στο τραπέζι της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.
Η συνεδρίαση ορίστηκε για τις 16 Οκτωβρίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μόλις εγκριθεί το καταστατικό, θα δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. και έτσι θα «ανοίξει» ο δρόμος για τον ορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και για τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού. Σε ότι αφορά στα εγκαίνια του Κέντρου, αυτά προσδιορίζονται χρονικά μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Στο σημείο αυτό ο Ιεράρχης του Ρεθύμνου επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Έχουμε φροντίσει ώστε να γίνουν ήδη όλες οι αναγκαίες βελτιώσεις στο καταστατικό που είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ το 2010. Άρα, στην επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου θα το καταθέσω για έγκριση και στην συνέχεια θα ακολουθηθούν όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες που απαιτούνται.
Εκτιμώ πάντως ότι μέσα στον χρόνο, αυτό να έχει ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε. Ο τρόπος της στελέχωσης γράφεται μέσα στο καταστατικό και το πώς και το πόσοι. Βεβαίως αυτό το θέμα που είναι μεγάλο και αναρίθμητοι άνθρωποι έχουν περάσει την πόρτα μου ζητώντας εργασία κατά τους καιρούς, όμως, πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι θέμα του Δεσπότη. Καλό είναι να κάνουν λίγο υπομονή. Να δούμε πως θα στηριχτεί οικονομικά το έργο αυτό γιατί τα χρήματα του μακαριστού συμπολίτη μας ήταν για την ανακαίνιση του χώρου αυτού, δόθηκαν έφτασαν ίσα – ίσα. Από δω και περά πρέπει να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε την οικονομική αυτοτέλεια αυτού του χώρου, ενδεχομένως με κάποια προγράμματα».

Οι λειτουργίες του νέου Ιδρύματος
Το νέο υπερσύγχρονο κτίριο στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, είναι ένας χώρος κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και προσφοράς στους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.350.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ.κ. Ευγένιο, η επιθυμία του δωρητή ήταν το ίδρυμα αυτό να ονομαστεί «Θεομήτωρ», όπως και θα γίνει μετά τη σύνταξη του καταστατικού.
Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη που έγινε, στον χώρο αυτό συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ., με τρεις ορόφους των 960 τ.μ., έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κτίριο που θα φιλοξενήσει κοινωνικές δομές, αλλά και θρησκευτικές, πνευματικές και πολιτιστικές δράσεις. Στο κτιριακό συγκρότημα έχει δημιουργηθεί επίσης και ένα πρότυπο κέντρο βραχείας φιλοξενίας για κάθε άνθρωπο που δοκιμάζεται και που θα αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης.
Στο κτίριο θα φιλοξενηθεί ακόμα η βιβλιοθήκη, αλλά και το ιστορικό αρχείο της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ενώ θα στεγαστεί και η σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης.
Στον πρώτο όροφο του κτιρίου (υπερυψωμένο ισόγειο) θα είναι ο χώρος υποδοχής, η συνεδριακή αίθουσα με τις δυο μεταφραστικές καμπίνες, οι χώροι υγιεινής, το γραφείο του Μητροπολίτη και ένα σαλόνι. Παράλληλα, από την άλλη μεριά θα υπάρχει ένας δεύτερος συνεδριακός πολυχώρος, ο οποίος θα γίνεται τραπεζαρία, δεύτερη συνεδριακή αίθουσα και χώρος εκθέσεων.
Στον όροφο αυτόν θα υπάρχουν τα γραφεία της γραμματείας, της διεύθυνσης και ένας χώρος που θα εξυπηρετεί τους ανθρώπους που θα έρχονται. Στον πρώτο όροφο θα υπάρχει ένα φουαγιέ, όπου θα μπορεί κανείς να διαβάζει, ένας κοινόχρηστος χώρος για όλους όσους θα διαμένουν στα δωμάτια. Θα υπάρχουν 14 δίκλινα δωμάτια και τέσσερα δίχωρα διαμερίσματα καθώς και τρεις αίθουσες εργαστηρίων.