17 °C Rethymno, GR
01/06/2020

ΣΤΗΝ ΕΠΟ ΕΙΝΑΙ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ

Κανένα φως στο τούνελ

Τί μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό ποδόσφαιρο και την περίφημη νέα αναδιάρθρωση; Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Ουδείς γνωρίζει επ’ ακριβώς. Κουβέντες (καφενειακές ή ακόμα-ακόμα και πανεπιστημιακού επιπέδου) γίνονται, προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι όμως η πανδημία που έχει σκορπίσει σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αυτή που κάνει κουμάντο στην παρούσα φάση. Είναι αυτή που έχει κλείσει στα σπίτια του, τον καθένα από εμάς οπότε, τα υπόλοιπα είναι δευτερευούσης σημασίας.

Εντός του σπιτιού όμως έχουμε το δικαίωμα –όταν τελειώσει αυτή η ιστορία- να φανταζόμαστε την «επόμενη μέρα». Κι επειδή δεν είναι θα είναι η ίδια με το παρελθόν αλλά ούτε και εύκολη αυτή η μέρα, οι αξιωματούχοι του ελληνικού ποδοσφαίρου –εν προκειμένω το συγκεκριμένο άθλημα γοητεύει δισεκατομμύρια κόσμου σ’ όλη την υφήλιο- προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον χρόνο και να σκεφθούν, το πότε θα υπάρξει επανέναρξη, με ποιόν τρόπο και κατά πόσο μπορούν να βελτιώσουν τα πράγματα για την σεζόν 2020-21.

Ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά λοιπόν τα πράγματα στην ΕΠΟ μα κυρίως μπορεί να ενστερνιστεί τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι άνθρωποι στην Ελληνική Ομοσπονδία, είναι ο κ. Πλούταρχος Κουτεντάκης που φέρει συνάμα και τον τίτλο του Α’ αντιπροέδρου στην ΕΠΣ Ηρακλείου. Ο κ. Κουτεντάκης μίλησε στα «ΡΝ» για το ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν μη τί άλλο, πρόκειται για παράγοντα με μεγάλη πείρα σε διάφορες διοικητικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρελθόν.

Πλ. Κουτεντάκης: «Δεν υπάρχει απόφαση για το πότε θα αποφασίσουν να συναντηθούν»

«Εν οίδα ότι ουδέν οίδα» που με απλά λόγια στα νέα ελληνικά σημαίνει «ένα (πράγμα) γνωρίζω… ότι δεν γνωρίζω τίποτα…»). Ο Σωκράτης της αρχαίας Ελλάδας γνώριζε τί ακριβώς έλεγε τότε. Ωστόσο την αρχαία αυτή ρήση δείχνει να την ενστερνίζεται και ο Ηρακλειώτης παράγοντας σ’ ότι αφορά το άμεσο μέλλον στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και δη στις μικρές κατηγορίες.

 «Επαφές έχουμε με στελέχη της ΕΠΟ. Ανά πάσα ώρα και στιγμή όμως, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, όλα βρίσκονται στον αέρα. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν προς πάσα κατεύθυνση όμως, για να συμβεί κάτι τέτοιο, υπεύθυνη είναι η ΕΠΟ».

Ο κ. Κουτεντάκης ρωτήθηκε από, τί μπορεί να εξαρτηθεί το τοπικό ποδόσφαιρο αλλά και η Γ’ Εθνική. Θα υπάρξει εξάρτηση από τις πάνω κατηγορίες προς τις μικρότερες; Ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά: «Είδατε αυτές τις τελευταίες ώρες ότι, ούτε η Super League1 δεν έλαβε κάποια απόφαση, μόνο προσδιόρισε τον χρόνο πως σε τρεις εβδομάδες θα μπορεί να έχει μια πιο καθαρή εικόνα από αυτή που όλοι έχουμε τώρα.

Επειδή έπεσε το θέμα της αναδιάρθρωσης στο τραπέζι, βάσει εμπειρίας, θεωρώ ότι θα υπάρξει διάθεση από τους εκπροσώπους των ομάδων να επανεξεταστεί ενδελεχώς το θέμα και να βγουν οι ανάλογες αποφάσεις. Νομίζω ότι η περσινή αναδιάρθρωση περισσότερο έμπλεξε τα πράγματα. Αυτό είναι δική μου εκτίμηση. Καλό θα είναι να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν και να μας πει η ίδια η ΕΠΟ ποιες εντολές της θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Από εκεί κι έπειτα, είμαστε μέλη και στελέχη εκείνης να πράξουμε ως οφείλουμε».

Ερωτηθείς για τα τοπικά πρωταθλήματα και την περίπτωση να δώσει εντολή η ΕΠΟ, η καθεμιά Ένωση να πράξει όπως νομίζει, το απέκλεισε ως ενδεχόμενο…

«Πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης είναι πολύ δύσκολο να διακόψει τα πρωταθλήματα τη στιγμή που κάποιες ομάδες βρίσκονται κοντά στον σκοπό τους αλλά και κάποιες άλλες που έχουν βάσιμες μαθηματικές ελπίδες να τον διεκδικήσουν (πρωτάθλημα, άνοδος ή αποφυγή υποβιβασμού).

Μακάρι να τελειώσει σύντομα αυτή η «καραντίνα» και να μπορούμε όλοι συντεταγμένα να βγούμε στην κανονικότητα και να ασχοληθούμε, ο καθένας μας, με αυτό που αγαπά».

Αν όμως για την Super League1 η κατάσταση είναι μετέωρη, στις μικρότερες κατηγορίες, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι, ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τούνελ. Αχτίδα φωτός δεν διακρίνει κάποιος γι’ αυτό και από την πλευρά της ΕΠΟ τηρείται σιγήν ιχθύος… Ο κ. Κουτεντάκης μάλιστα τόνισε με τον πλέον απλό τρόπο πως έχουν αυτή τη χρονική στιγμή τα πράγματα.

«Βλέπετε τί συμβαίνει στην Super League1 εκεί όπου υπάρχουν πολλά χρήματα και υπάρχουν τηλεοπτικά δικαιώματα. Είναι σε τηλεδιασκέψεις και πάλι δεν μπορούν να βγάλουν κάποια απόφαση.

Προς το παρόν, με την ΕΠΟ έχουν γίνει κάποιες τηλεφωνικές επαφές από σχεδόν όλες τις Ενώσεις όπως είναι και το λογικό αλλά είναι γνωστό ότι «δεν κουνιέται φύλλο» για την ώρα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει απόφαση για το πότε θα ληφθούν αποφάσεις».