26 °C Rethymno, GR
11/07/2020

ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΟ Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Κατάρτιση εργαζομένων στον τουριστικό και φαρμακευτικό τομέα

Σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης σε 91 καταρτιζόμενους του τουριστικού και του φαρμακευτικού τομέα, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα του Λογαριασμού Απασχόλησης Επαγγελματικής Κατάρτισης για μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 49 εργαζόμενους (ΛΑΕΚ 1-49) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Τα προγράμματα υλοποιήθηκαν από το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.- Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Ξένιος Ζευς», το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου καθώς επίσης και με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, οι καταρτιζόμενοι του τουριστικού τομέα συμμετείχαν σε τέσσερα (4) προγράμματα που εξειδικεύονταν σε: «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων – HACCP», «Συμπεριφορά Πελατών και Επικοινωνιακές Ιδιαιτερότητες» (δύο προγράμματα) και «Χρήση Η/Υ στον τουριστικό τομέα με πιστοποίηση».

Οι εργαζόμενοι σε φαρμακεία παρακολούθησαν το πρόγραμμα με τίτλο: «Αντιμετώπιση – Διαχείριση ελαφρών τραυμάτων στο χώρο του φαρμακείου – Συμπληρώματα διατροφής – Βιταμίνες». 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων, Μανόλης Περάκης, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο του τουρισμού ως πρώτου πυλώνα ανάπτυξης της Κρήτης, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεχούς επιμόρφωσης του στελεχιακού δυναμικού, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς. Ιδιαίτερα στάθηκε στη συνεισφορά της Ένωσης στον τομέα αυτό και τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με την Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. τα τελευταία χρόνια. Τόνισε δε ότι η υλοποίηση των προγραμμάτων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί γνώση, συνέπεια και ετοιμότητα.

??

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρεθύμνου, Γεώργιος Λιολάκης, έδωσε έμφαση στη διαχρονική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων και την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα διεύρυνσης της συνεργασίας και σε άλλους τομείς. Η καλλιεργούμενη αυτή διαχρονική συνεργασία αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι κοινός στόχος είναι η συνεχής βελτίωση του εργασιακού προφίλ των εργαζομένων. Η εκπαίδευση των εργαζομένων είναι εφόδιο για την πρόσβαση και εδραίωσή τους στη δύσκολη αγορά εργασίας, η οποία καθημερινά μεταλλάσσεται δημιουργώντας νέες απαιτήσεις και νέα δεδομένα για όλους μας.

Η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Ευρυδίκη Ψυχαράκη, ευχαρίστησε το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. για την ουσιαστική συνεργασία, που αναπτύχθηκε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θεματολογία του προγράμματος, επισημαίνοντας πως η γνώση για τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες δεν είναι στατική, αλλά διαρκώς εξελισσόμενη, ακολουθώντας νεότερα δεδομένα, που αφορούν και το σύγχρονο τρόπο ζωής. Η γνώση αυτή αποτελεί εχέγγυο για τη βέλτιστη ανταπόκριση των φαρμακοϋπαλλήλων στα καθήκοντα τους, ως υποστηρικτές του έργου των φαρμακοποιών. Τέλος, τόνισε την ανάγκη συνεχούς εξέλιξης και ανάπτυξης του ανθρωπίνων πόρων ιδιαίτερα στο χώρο του φαρμακείου.

??

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, κατά την ομιλία της, τόνισε το συλλογικό χαρακτήρα αυτής της εκπαιδευτικής προσπάθειας και παράλληλα το πνεύμα συνεργατικότητας και ομαδικότητας, που χαρακτηρίζει κάθε πρωτοβουλία της Π.Ε. Ρεθύμνης και της Περιφέρειας Κρήτης. Στόχος, όπως τόνισε, είναι κάθε χρόνο το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο να εμπλουτίζεται, να εκσυγχρονίζεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Επεσήμανε ακόμη ότι η προσπάθεια αυτή διάχυσης της γνώσης θα συνεχισθεί σ’ όσο το δυνατόν ευρύτερες ομάδες πληθυσμού, συμβάλλοντας στη βελτίωση της πρόσβασης στην τοπική αγορά εργασίας. Μέχρι σήμερα, ανέφερε, από το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ., μόνο στο πλαίσιο του ΛΑΕΚ για μικρές επιχειρήσεις, έχουν υλοποιηθεί 50 εκπαιδευτικές δράσεις, τις οποίες ολοκλήρωσαν επιτυχώς 1067 συνολικά σε 22 διαφορετικά θεματικά πεδία. Φέτος ολοκληρώθηκαν πέντε δράσεις, τις οποίες παρακολούθησαν 91 εργαζόμενοι του τουριστικού και του φαρμακευτικού τομέα. Τέλος, η κ. Λιονή συνεχάρη τους συμμετέχοντες στα προγράμματα, οι οποίοι παρόλο τον καθημερινό τους φόρτο διέθεσαν χρόνο και έθεσαν ως προτεραιότητα την επιμόρφωσή τους, αποτελώντας παράλληλα ένα ιδανικό παράδειγμα για το περιβάλλον τους.

??

Ο διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε.Ρ. κ. Μιχάλης Δαράκης ανέφερε ότι «καταρχάς είναι αξιοσημείωτη η συμμετοχή των εκπαιδευομένων στις συγκεκριμένες δράσεις». Απευθυνόμενος, μάλιστα στους εκπαιδευόμενους ανέφερε ότι «με τη συμμετοχή σας επιτυγχάνετε την προσωπική σας επαγγελματική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της επιχείρησης που εργάζεστε και προσφέρετε ένα καλό παράδειγμα στους οικείους σας. Επιπλέον με τη συμμετοχή σας ενθαρρύνετε και παροτρύνετε τους φορείς που οργανώνουν τα συγκεκριμένα μαθήματα. Ουσιαστικά συμβάλλετε στη συνέχισή τους».

Όσον αφορά το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ., επεσήμανε ότι «είναι το μοναδικό αμιγώς δημόσιο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης σε όλη την Κρήτη, συγκαταλέγεται στους ελάχιστους φορείς, που προσφέρουν δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε ενήλικες σε διάφορα πεδία» και ζήτησε τη γνώμη των συμμετεχόντων (εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών) για την ποιότητα των μαθημάτων. Κλείνοντας, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συμμετέχοντες (εκπαιδευόμενους) για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επίσης ευχαρίστησε τους εκπαιδευτές των προγραμμάτων, καθώς και τους συνεργαζόμενους φορείς.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Νικηφόρος ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και επιπλέον επεσήμανε την αναγκαιότητα της συνεχούς αναζήτησης της γνώσης, ως μέσο για την επίτευξη της ολιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, σ’ όλους τους τομείς δράσης του.

Επιπρόσθετα εκπαιδευτές των προγραμμάτων και παράλληλα σημαντικά στελέχη στους τομείς που εργάζονται, αναφέρθηκαν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των προγραμμάτων ΛΑΕΚ τα οποία ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Το λόγο έλαβαν οι εκπαιδευτές: ο κ. Ιωάννης Αποστολάκης, η κ. Βαβουράκη Ρόη, ο κ. Νικόλαος Καπελώνης και ο κ. Μαρίνος Μαυροματάκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης εκπαιδευόμενοι που συμμετείχαν στα προγράμματα παρουσίασαν την εμπειρία τους και το εκπαιδευτικό κλίμα που αναπτύχθηκε δίδοντας τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εκπαιδευτική εμπειρία στο εργασιακό τους περιβάλλον. Από τους εκπαιδευόμενους μίλησαν η Έλενα Βουλγαρέλη και η Σοφία Νικολιδάκη.

Τέλος στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών καταλυμάτων «Ξένιος Ζεύς» κ. Ζαχαρίας Κατικάς, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων «Αρκάδι» κ. Δημήτριος Μαγνήσαλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων «Η Αρχαία Ελεύθερνα» κ. Δράκος Κιαγιάς και ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Νικολιδάκης.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Χαράλαμπος-Νικόλαος Πίτερης διευθυντής Κατάρτισης, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίησης των προγραμμάτων, τον κ. Γεώργιο Νικολουδάκη, υπεύθυνο οικονομικής διαχείρισης των προγραμμάτων, την κ. Άργη Περάκη γραμματέα της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων και τον κ. Μάνο Παπαδομανωλάκη του Φαρμακευτικού Συλλόγου, που συμβάλλουν καθοριστικά στην υλοποίηση των προγραμμάτων ΛΑΕΚ 1-49.