13 °C Rethymno, GR
08/04/2020

ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 24.5 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα για το 2020

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ…

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου για το 2020. Το τεχνικό πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 24,496 εκ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρθηκε μπορεί να φτάσει τα 40 εκ. ευρώ, καθώς υπάρχουν προτάσεις έργων που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Μεγάλα έργα υποδομών στην πόλη και στην ενδοχώρα, αλλά και μικρότερες παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, δίδοντας έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος με δράσεις και πρακτικές που θα βασίζονται στη βιώσιμη κινητικότητα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου για το 2020.

Το τεχνικό πρόγραμμα καταψηφίστηκε από την παράταξη «Ρέθυμνο Αξίζεις» του Θοδωρή Νίνου, τον επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο Ενεργοί Πολίτες Σταυρό Βουρβαχάκη και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσο Μανουσογιάννη.

Ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, όπως το χαρακτηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Άγγελος Μαλάς, στο οποίο εξέχουσα θέση έχουν τα έργα που σχεδιάζονται να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, αλλά και οι παρεμβάσεις που αφορούν στη δράση του δήμου Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου.

Στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ο Άγγελος Μαλάς ανέφερε: «Για το τεχνικό πρόγραμμα, ελήφθησαν υπόψη οικονομικά στοιχειά από τα τέλη Αυγούστου. Το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 βρίσκει μια μεγάλη παρακαταθήκη νέων εντάξεων και συμπληρωματικά έργα και από πόρους του δήμου. Έργα που προϋποθέτουν μια μεγάλη απαιτητική γραφειοκρατική διαδικασία και απαιτείται επίπονη διαδικασία για αν ολοκληρωθούν με άρτιο τρόπο. Εκτός από τους κωδικούς των έργων που περιλαμβάνονται σε αυτό έχουμε καταθέσει πρόταση στο Φιλόδημο και έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την κατασκευή του 16ου δημοτικού σχολείου, αλλά και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στο κτίριο της δημοτικής φιλαρμονικής, προτάσεις για αναβάθμιση στεγάστρων, προτάσεις για την προσβασιμότητα στα σχολεία και την πυροπροστασία. Γνωρίζουμε όλοι μας για την εμβληματική πρόταση του δήμου για αποκατάσταση της Φορτέτζας. Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις μελέτες που απαιτούνται και οι οποίες μπορεί να φτάσουν τα 2 εκ. ευρώ. Το υπουργείο Εσωτερικών καλείται να τη χρηματοδοτήσει, όμως απαιτείται και η στήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού και της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων. Επιπλέον έχουμε καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα «Ελλάδα-Κύπρος» ύψους 500.000 ευρώ για ανάπλαση του παλαιού ελαιοτριβείου Αρμένων. Επίσης είναι πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ όπως επίσης και το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, μια δράση που θα γίνει σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου. Εμείς επιδιώκουμε να έχουμε έσοδα, να καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες από ιδίους πόρους, να κάνουμε μελέτες και να εντάσσουμε μελέτες και έργα σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι πολλαπλασιάζουμε τις παρεμβάσεις».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης απαντώντας στην αντιπολίτευση τόνισε πως το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου αποτελεί ένα μεγάλο όραμα, το οποίο θα υλοποιηθεί και θα εμπλουτιστεί με επιπλέον παρεμβάσεις.

Ο Γιώργος Μαρινάκης κατηγόρησε τον κ. Νίνο ότι δεν κατέθεσε καμιά αντιπρόταση παρά μόνο για το οικόπεδο του Αδελιανού Κάμπου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μας βοήθησε η θεσμικότητά σας για να εμπλουτίσουμε την πρότασή μας. Δεν είπατε τίποτα επί των κωδικών. 31-12 θα έχουμε σαφή εικόνα και αποδέσμευση κονδυλίων και θα μπορούμε να ενισχύσουμε το τεχνικό πρόγραμμα. Εμείς δεν κάνουμε μυθοπλασίες. Βλέπουμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Κτίζουμε σχολεία και το τεχνικό πρόγραμμα είναι η φωτογραφία του σήμερα. Θα εμπλουτιστεί με 12.5 εκ. ευρώ για το έργο της Φορτέτσας, με 15 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η περσινή κακοκαιρία».

 

Καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα η αντιπολίτευση

Το τεχνικό πρόγραμμα καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος το χαρακτήρισε ένα τεχνικό πρόγραμμα ανάγκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε κωδικό 800.000 ευρώ, που αφορά στην κατασκευή χώρου στάθμευσης στην περιοχή του Αδελιανού Καμπου, μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Νίνος ανέφερε: «Πέρυσι είχαμε 250 κωδικούς και οι 127 ήταν στα όρια της απευθείας ανάθεσης. Τότε είχε ειπωθεί ότι το είχε προτείνει η υπηρεσία και εσείς το αποδεχτήκατε παραμονές των εκλογών. Φέτος η πολιτική συμμόρφωση με την υπηρεσία δεν υφίσταται. Αυτοί οι κωδικοί μετεκλογικά εξαφανίστηκαν. Θεωρώ ότι είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα ανάγκης για την δημοτική αρχή. Ένα πρόγραμμα που ισορροπεί μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων, έτοιμων μελετών, χρηματοδοτήσεων που έρχονται από το πουθενά και χωρίς προγραμματισμό και στόχευση. Το κερασάκι της τούρτας είναι η αγορά -η πρόβλεψη αγοράς οικοπέδου στον οικισμό Αδελιανού Κάμπου 800.000 ευρώ. Το παρουσιάσατε ως μοναδική ευκαιρία. Θεωρούμε ότι είναι σπάταλη και μια απαράδεκτη προσέγγιση. Θεωρώ ότι όποιος Ρεθεμνιώτης το ακούσει θα ‘ναι έξαλλος. Αρνηθήκατε την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, σε μια γειτονιά με τεραστία οικιστική ανάπτυξη που ασφυκτιά, λόγω κόστους και μετά βρήκατε δικαιολογία ότι είναι έργο ΕΣΠΑ και δεν είναι εφικτή μια τέτοια παρέμβαση και έρχεστε τώρα και λέτε ότι θα αγοράσετε οικόπεδο 800.000 για πάρκινγκ στον Αδελιανό κάμπο, ενώ εκεί υπάρχουν αδόμητα οικόπεδα, άρα και ελευθερία στάθμευσης. Ειλικρινά το επιχείρημα του να δώσω πρόσβαση είναι μια απίστευτη ομολογία ανοχής και αυθαιρεσίας. Το πρόβλημα του Αδελιανού Κάμπου είναι τα λύματα που πέφτουν στα ρέματα και όχι το πάρκινγκ. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να το εμποδίσουμε. Είναι παράλογο. Θα δούμε τι άλλο εξυπηρετεί, γιατί δεν δέχομαι ότι αυτά είναι τα πραγματικά σας εφαλτήρια».

Παράλληλα ο κ. Νίνος επεσήμανε πως στο τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το έργο ανακατασκευής του ΚΕΓΕ για το δημοτικό σχολείο Ρουσσοσπιτίου, για την κυκλοφοριακή μελέτη της Επισκοπής,την ανάπλαση της Αργυρούπολης.

«Υπάρχουν 257 κωδικοί, 59 εκ των οποίων είναι νέοι. Το τεχνικό πρόγραμμα αθροίζει ποσά που λιμνάζουν και δεν απορροφώνται. Μπαίνουν νέα έργα αλλά η βασική αιτία που ανεβαίνει το ποσό είναι η αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος. Πουθενά δεν υπάρχει εγγραφή κωδικού για το μεγάλο θέμα που η κοινωνία ζητά άμεση επίλυση και αφορά την οριοθέτηση των οικισμών, την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων» πρόσθεσε ο κ. Νίνος.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Βουρβαχάκης στην εισήγησή του μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Για μια ακόμα φορά η «εισήγηση» για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου του 2020, που μας έστειλε η δημοτική αρχή δεν είναι πραγματική εισήγηση. Είναι απλά ένας πίνακας με τίτλους έργων, το εκτιμώμενο κόστος των έργων και την πηγή χρηματοδότησής τους. Δεν υπάρχει η ημερομηνία δημοπράτησης των έργων, η ημερομηνία σύμβασης και το ποσό της σύμβασης. Ακόμα δεν αναφέρεται στην εισήγηση σε πιο στάδιο είναι το έργο.

Στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2020 υπάρχει και έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και διεκδίκησης. Το Τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί πολύ βασικό κομμάτι του Προϋπολογισμού, ωστόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται πριν την κατάθεση του Προϋπολογισμού.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τι κομμάτι του Προϋπολογισμού αποτελεί το Τεχνικό πρόγραμμα και να σχηματίσουν άποψη για θέματα όπως π.χ. αν υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν περισσότερα έργα όπως αναπλάσεις περισσότερων παιδικών χαρών, αθλητικών χώρων κτλ. Την ίδια στιγμή το Τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2020 δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο, αλλά αποτελείται από αποσπασματικά έργα. Η δημοτική αρχή δεν έχει καταθέσει ένα συνολικό σχέδιο για τα τεχνικά έργα που θα κάνει στο Δήμο Ρεθύμνου κατά την διάρκεια της θητείας της, έτσι ώστε το Τεχνικό πρόγραμμα του 2020 να αποτελεί τμήμα ενός συνολικού σχεδιασμού. Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την ζωή μας στο Δήμο. Αντίθετα περιορίζεται στα υπάρχοντα συρρικνωμένα κονδύλια και «φιλοδοξεί» να φέρει σε πέρας μερικά «μερεμέτια» και λίγα νέα έργα σε πολύ βασικές υποδομές που έχει ανάγκη η πόλη μας.

Έτσι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου για το έτος 2020 δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών μας και τελικά είναι ένα σχέδιο χωρίς όραμα για την τοπική κοινωνία. Επιπλέον δεν γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου Ρεθύμνου και είναι αναγκαία η λεπτομερής καταγραφή τους».

Ο Μανούσος Μανουσογιάννης από την πλευρά του χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα ως μυθοπλασία και μεταξύ άλλων είπε: «Πρόκειται για μια απέραντη μυθοπλασία με νούμερα που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, με νούμερα μακριά από την πραγματικότητα και μακριά από τις ανάγκες του λαού. Το τεχνικό πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για το επόμενο έτος. Προτεραιότητες που είναι σχεδιασμένες για λίγους και που τις πληρώνουν οι πολλοί. Εμείς παλεύουμε για ένα Δήμο που θα αγωνίζεται για τις ανάγκες του λαού μας. Ένας δήμος πρέπει να ενδιαφέρεται για αυτά που δικαιούνται οι δημότες και ο λαός. Θέλομε ένα πρόγραμμα που θα βάζει σε προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες. Δεν θα είναι συμπλήρωμα πατερίτσα του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού όπως αυτό που προτείνεται και σήμερα».

 

Σταθερά τα δημοτικά τέλη

Σταθερά παραμένουν και για το 2020 τα τέλη του Δήμου Ρεθύμνου, καθώς οι σχεδιαζόμενες μειώσεις που επιθυμούσε να κάνει ο δήμος δεν έγιναν, καθώς προέκυψαν έκτακτες δαπάνες που δεν είχαν υπολογιστεί.

Οι δέκα κατηγορίες δημοτικών τελών συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών αν και αρχικά υπήρχε σκέψη να υπάρξει μια μείωση στα τέλη καθαριότητας, αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς υπάρχουν επιπλέον έξοδα για τον Δήμο. Όπως ανέφερε, προκύπτουν έκτακτες δαπάνες που έχει προϋπολογίσει ο Δήμος που αφορούν το ποσό, που καλείται ο δήμος Ρεθύμνου να καταβάλει για την κατασκευή του νέου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στο Αμάρι, το οποίο συνολικά είναι περίπου 800 χιλ. ευρώ, εκ των οποίων πρέπει εντός του 2020 να πληρωθούν τα 200 χιλ. ευρώ, τα οποία έχουν προϋπολογιστεί.

Επιπλέον, ο δήμος έχει προϋπολογίσει ποσό 200 χιλ. ευρώ για την αγορά οικοπέδου για τον ΣΜΑ, εφόσον αποφασιστεί αυτό να γίνει, αλλά και 600 χιλ. ευρώ για την προμήθεια νέων οχημάτων. Επιπλέον, προκύπτουν, για το νέο έτος, όπως είπε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, επιπλέον κονδύλια για τις αποδοχές των εργαζομένων στην καθαριότητα, λόγω της προκήρυξης 3Κ, με την οποία έχουν πλέον προσληφθεί.