32 °C Rethymno, GR
23/06/2021

ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΔ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ

Κατά της δημιουργίας κλειστών δομών προσφύγων στο Ρέθυμνο ο Σύλλογος Ξενοδόχων

Την κατηγορηματική αντίθεση του στο ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων  στο Ρέθυμνο εκφράζει ο Σύλλογος Ξενοδόχων νομού Ρεθύμνης και καλεί την κυβέρνηση και το νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πριν από οποιαδήποτε απόφαση, να διαβουλευτεί με τους τοπικούς φορείς και να μην επαναλάβει λάθη, όπως αυτό της επιλογής των Αρμένων για την εγκατάσταση εκατοντάδων προσφύγων.

Ο Σύλλογος Ξενοδόχων, που σε ανοικτή  επιστολή του αναφέρει μια σειρά συνεπειών, οικονομικών, κοινωνικών κ.α. που θα έχει η δημιουργία μιας κλειστής δομής, δεν λέει όχι στη φιλοξενία προσφύγων, ωστόσο συντάσσεται με τη θέση της ΠΕΔ για τη φιλοξενία τους μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ μέσω του οποίου οι φιλοξενούμενοι θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Το κείμενο της ανοικτής επιστολής που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εμμανουήλ Τσακαλάκη και τη γενική γραμματέα Κατερίνα Ξεκάλου, έχει ως εξής:

«Με μεγάλη δυσαρέσκεια, πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση, σχεδίασε ερήμην της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης, τη φιλοξενία 1.500 προσφύγων στην Κρήτη και συγκεκριμένα 1000ων στο Ρέθυμνο και 500ων στο Ηράκλειο.

Αναρωτιόμαστε ποιοί κατευθύνουν την κυβέρνηση σε μια απόφαση που την εκθέτει, πληγώνει βαθιά, τον μόνο ενεργό και αποδοτικό τομέα της οικονομίας στον τόπο, τον τουρισμό και δημιουργεί ρήγμα με την τοπική κοινωνία;

Ρωτάμε και περιμένουμε απάντηση, ποια κριτήρια οδήγησαν στην επιλογή του χώρου υποδοχής προσφύγων στον νομό και στην πόλη μας; Πώς επιλέχθηκε η περιοχή των Αρμένων, ΠΑΝΩ στον μόνο κεντρικό οδικό άξονα βορά – νότου και η διχοτόμηση του νομού; Πώς προτάθηκε η εγκατάσταση 1000 ανθρώπων, μόλις 10 km έξω από τον αστικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου και ΜΕΣΑ στα σπίτια μιας μικρής κοινότητας 150 κατοίκων; Πώς θα αντιμετωπιστεί η πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής, όταν ο προτεινόμενος χώρος θα έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό προσφύγων από την κοινότητα ΜΕΣΑ στην οποία βρίσκεται; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στη διαβίωση των ανθρώπων, στην ανάπτυξη του τόπου, το μέγεθος της ζημιάς και της οργής που ακολουθεί;

Βέβαια μας χαροποιεί ότι κατά δήλωση των μέχρι πρότινος υπουργών, αποσύρεται εντελώς η περιοχή των Αρμένων, αφού σαν λύση ήταν τραγική.

Η ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου οφείλει να πορευθεί όπως αρμόζει στην πατροπαράδοτα φιλόξενη Κρήτη και στον αξιακό κώδικα του νησιού.

Αποδεκτή, από την ανοικτή κοινωνία του Ρεθύμνου που θέλει και μπορεί να συμπράξει στην ανακούφιση των ακριτικών περιοχών και των συνανθρώπων μας, η συναπόφαση των φορέων του νησιού για φιλοξενία 1500 ανθρώπων σε εστίες με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Το πείραμα έχει δοκιμαστεί και έχει επιτύχει. Στο Ρέθυμνο διαβιούν, συνυπάρχουν και συμπορεύονται χιλιάδες καταγεγραμμένοι αλλά και αχαρτογράφητοι, λόγω της κρατικής αδυναμίας, άνθρωποι.

Ως Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία κλειστών δομών, που μόνο εξαθλίωση και επικίνδυνους θύλακες αντίδρασης δημιουργούν.

Λέμε όχι στην καταδίκη του Ρεθύμνου σε οικονομικό μαρασμό και καταστροφή!

Ευελπιστούμε ότι η λογική θα πρυτανεύσει και άξια κυβερνητικά στελέχη θα εισακουστούν! Περιμένουμε η νέα ηγεσία του υπουργείου να μην επαναλάβει το λάθος των Αρμένων. Ελπίζουμε και διαβούλευση να κάνει και συγκεκριμένα πολιτικά κριτήρια να θέσει, ώστε να αποδειχτεί ότι πορεύεται στη σωστή κατεύθυνση, ξεπερνώντας κάθε σκόπελο οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης, με κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας!».

Αντίθετη στη δημιουργία hot spot η Τ.Ε. του ΚΚΕ Ρεθύμνου

Την αντίθεση της στη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες εκφράζει με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Ρεθύμνου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Τα κυβερνητικά σχέδια μεταφοράς των προσφύγων και στο Ρέθυμνο είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσουν νέα αδιέξοδα αφού ακολουθούν την ίδια αποδεδειγμένα αδιέξοδη πολιτική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει ακόμη πιο αυστηρά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κανονισμό του Δουβλίνου και όλο το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετατρέπουν τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών. Με τον νέο νόμο μάλιστα που ψήφισε για το άσυλο αρνείται να δώσει διεθνή προστασία στους ανθρώπους που τη δικαιούνται κάνοντας ακόμη δυσκολότερη τη  μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού. Επιτίθεται στα στοιχειώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, όπως επιτίθεται και στα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ξεκληρισμένων δεν έχει προορισμό τη χώρα μας. Αντί όμως η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς των προσφύγων στις χώρες προορισμού, ευθυγραμμίζεται, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα με την πολιτική της ΕΕ και σχεδιάζει να γεμίσει τη χώρα με hotspot και κέντρα-φυλακές, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και στους πρόσφυγες αλλά και στους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών. Το κυβερνητικό σχέδιο για τους Αρμένους εντάσσεται σε αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό των κέντρων εγκλεισμού.

Η πολιτική του εγκλωβισμού, της ωμής καταπάτησης των δικαιωμάτων των προσφύγων, του εγκλεισμού τους, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρα-φυλακές, των δεσμεύσεων απέναντι στους θύτες τους (ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) είναι βαθιά αντιδραστική, απάνθρωπη αλλά και πέρα για πέρα αδιέξοδη. Αποδεδειγμένα πλέον διαιωνίζει τα προβλήματα σε βάρος και των προσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού.

Αυτά τα προβλήματα προσπαθούν να καπηλεύονται θρασύδειλα φασιστοειδή για να σπέρνουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, το μίσος απέναντι στους ξεριζωμένους. Να ενοχοποιούν τα θύματα και να βγάζουν λάδι τους θύτες τους. Ο λαός μας ξέρει τι θα πει μετανάστευση και προσφυγιά. Κατανοεί τον πόνο της και έμπρακτα εκφράζει την αλληλεγγύη του.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι το δημιούργημα, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, για τον έλεγχο από τα μονοπώλιά τους των κοιτασμάτων, των αγωγών μεταφοράς, των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις με την όλο και βαθύτερη εμπλοκή τους στους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Συμβάλλουν στη διόγκωση του προβλήματος, επιβαρύνοντας ήδη τον ελληνικό λαό ενώ τον εμπλέκουν και σε τεράστιους κινδύνους άμεσης εμπλοκής.

Η λύση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προϋποθέτει ρήξη με τους πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Προϋποθέτει απειθαρχία στις ευρωενωσιακές πολιτικές του εγκλωβισμού. Προϋποθέτει τέλος σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ίδιων των ξεριζωμένων.  

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει άμεσα:

– Να κλείσουν όλα τα hotspots και να μεταφερθούν όλοι οι αιτούντες άσυλο σε ανοιχτούς αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας με εξασφαλισμένους όρους ασφάλειας, υγιεινής, περίθαλψης  και στη συνέχεια στις χώρες προορισμού.

– Να δημιουργηθούν ειδικές κρατικές δομές για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

– Να λυθεί τώρα το θέμα της επανένωσης οικογενειών με τη μεταφορά τους στα άλλα κράτη της ΕΕ.

– Να εξασφαλιστούν γρήγορες και αξιόπιστες διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου αποκλειστικά από την υπηρεσία ασύλου, που πρέπει επειγόντως να στελεχωθεί με προσλήψεις προσωπικού.

– Να εξασφαλιστεί η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι εμβολιασμοί κ.λπ. σε όλους.

Κανένα από τα παραπάνω κριτήρια δεν εκπληρώνουν οι κυοφορούμενες κυβερνητικές δομές. Για τον λόγο αυτό απορρίπτουμε το κέντρο-φυλακή των Αρμένων αλλά και οπουδήποτε αλλού, εφόσον θα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά».