29 °C Rethymno, GR
03/07/2020

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Καταγγέλλεται επίθεση διαδηλωτριών από φασίστες

Επίθεση από ομάδα φασιστών καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν στο Ρέθυμνο, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, τέσσερις γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν σε προγραμματισμένη πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Οι καταγγέλλουσες υποστηρίζουν ότι αν και δέχτηκαν επίθεση με σπρωξιές και χυδαίες ύβρεις από τους φασίστες, και παρόλο που έγιναν αντιληπτοί και από αστυνομικούς και από πολίτες, ουδείς παρενέβη.

Σε επιστολή τους, οι 4 γυναίκες, με τίτλο: «Είμαστε η ντροπή της χώρας;» αναφέρουν τα παρακάτω:

«Ρέθυμνο, Πέμπτη 5/3/2020, μεταξύ 17:00 – 17:30: Είμαστε τέσσερις γυναίκες και αυτή είναι η ιστορία μας.

Με αφορμή τη συγκέντρωση και προγραμματισμένη πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, κρατώντας τη γνώμη μας γραμμένη σε τρία πλακάτ από χαρτόκουτα και καλάμι, κατευθυνθήκαμε προς το Δημαρχείο κατεβαίνοντας την οδό Καζαντζάκη και περνώντας μπροστά από την είσοδο της Σχολής Χωροφυλακής προς την οδό Ζυμβρακάκη.

Τα πλακάτ μας έλεγαν: «Πεθαίνω σαν Χώρα» «Ή με τους Φασίστες ή με τους Ανθρώπους» «Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα τα κάνω πάλι τέσσερα εγώ. (Μ.Λουντέμης). Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος».

Ενώ στεκόμασταν στην διάβαση περιμένοντας να περάσουμε απέναντι, ξαφνικά μια ομάδα 15 περίπου ανδρών, που βρισκόταν κρυμμένη μέσα στο παρκινγκ Καζαντζάκη και Δημοκρατίας, μας επιτέθηκε τρέχοντας καταπάνω μας με κράνη και με τα πρόσωπα τους καλυμμένα. Ο βίαιος αυτός αιφνιδιασμός μας ακινητοποίησε στιγμιαία.

Μας άρπαξαν τα πλακάτ, τα έσπασαν μπροστά μας και άρχισαν να μας επιτίθενται λεκτικά με ιδιαίτερα χυδαίο τρόπο «άπλυτες, κ…λες, ντροπή της χώρας». Χωρίς να τους απαντήσουμε συνεχίσαμε την πορεία μας ευθεία μπροστά με κατεύθυνση το Δημαρχείο, μέχρι που ένας από αυτούς πλαισιωμένος από τους υπόλοιπους με καλυμμένο το πρόσωπο του, μας εμπόδισε αρπάζοντας μια από εμάς βίαια, σπρώχνοντας και ουρλιάζοντας στο πρόσωπο της «εσένα μωρή π…, μωρή κ…. θα βιάσουνε αυτοί και θα σ’ αφήσουν έγκυο». Έπειτα από έντονη λογομαχία απομακρυνθήκαμε από το σημείο τρέχοντας αυτή τη φορά προς το Δημαρχείο.

Όλα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που βρισκόμασταν σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, εν ώρα αιχμής, με κόσμο και αυτοκίνητα να περνοδιαβαίνουν, ανοιχτά καταστήματα και τη Σχολή Χωροφυλακής εκατό μέτρα από το συμβάν. Κανείς δεν αντέδρασε.

Πλησιάζοντας στο Δημαρχείο, μέσα στη στοά ενός κτιρίου στα αριστερά μας επί της οδού Καζαντζάκη συναντήσαμε τα ΜΑΤ σε μια χαλαρή κατάσταση, ενώ χαρακτηριστικά κάποιοι από αυτούς έπαιζαν με τα κινητά τους. Τους ενημερώσαμε τρομοκρατημένες για το περιστατικό και τρέξαμε προς το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο για την πορεία.

Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν μαζικά τις τελευταίες μέρες κατά μήκος και πλάτος της χώρας. Μέσα στο χάος που επικρατεί στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και με χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου εγκλωβισμένους στη γκρίζα ζώνη του Έβρου, η έξαρση του εθνικισμού το μόνο που καταφέρνει είναι να διασπά, να διχάζει και εν τέλει να καταρρίπτει κάθε ανθρώπινη αξία. Ξαφνικά το να δηλώνεις τη συμπαράσταση σου σε ανθρώπους κατατρεγμένους, σε θύματα πολέμου, σε ανθρώπους που ονειρεύονται το μόνο αυτονόητο πράγμα, το δικαίωμα στη ζωή, θεωρείτε κατακριτέο.

Αυτό είναι το πρόσωπο του φασισμού. Ένα κτήνος που μεγεθύνεται όλο και περισσότερο καθώς οι κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες που βιώνουμε συντελούν και ενισχύουν την βάρβαρη παρουσία του. Η ταύτιση με το φασισμό είναι ο εχθρός του ανθρώπου.

Πέρα όμως από τους οργανωμένους φασίστες, οι ψυχές μας καταρρακώνονται από μία ελληνική κοινωνία που ανέχεται και διακινεί τη ρατσιστική κουλτούρα. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε την καχυποψία, την παθητικότητα και τον φόβο του γείτονα, του συναδέλφου, του συγγενή, του συνανθρώπου, έναν φόβο που ενισχύεται εσκεμμένα από τα Μ.Μ.Ε. και την κυβέρνηση εδραιώνοντας την πρόκληση του φασισμού. Με την ανοχή των πολλών χάνεται η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Παραμορφώνεται η μνήμη. Εξευτελίζεται η ιστορία. Λησμονιούνται οι αγώνες αυτού του τόπου.

«Η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι τόσο ανθρώπινες όσο η πείνα, η αγάπη και η ελπίδα. Κανένα τείχος και κανένας στρατός δεν πρόκειται να εμποδίσει ανθρώπους που έχουν κυνηγηθεί από πόλεμο.

Όσο το συντομότερο το πάρουμε απόφαση τόσο το καλύτερο για τις ψυχές μας και την τύχη της ανθρωπότητας». (Νικόλας Κοσματόπουλος).

Δηλώνουμε αλληλέγγυες στον αγώνα των προσφύγων, δίχως φόβο. Καταδικάζουμε το φασισμό. Δε σωπαίνουμε. Κανένας δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να είμαστε Άνθρωποι».

Για το ίδιο θέμα, η Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου (α.δ.ρε), σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα παρακάτω:

«Μαζική πορεία αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 05/03 στο Ρέθυμνο για τους ξενιτεμένους-ες πρόσφυγες που έχουν γίνει για ακόμα μια φορά το μπαλάκι ανάμεσα σε ξεχωριστά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθαρά ρατσιστικών πολιτικών της Τουρκίας, της Ελλάδας και ολόκληρης της Ε.Ε.

Η Τουρκία έχει αναλάβει το ρόλο του δουλέμπορου, η Ελλάδα το ρόλο της φυλακής ανθρώπων και η Ε.Ε το ρόλο του επιστάτη, ενώ όλοι συμμετέχουν στους πολέμους που γεννάν την προσφυγιά.

Με καμβά τα σύνορα του Έβρου (όπου το πολεμικό καθεστώς της Τουρκίας έσπρωξε χιλιάδες πρόσφυγες) διαδραματίζεται για μέρες ένα εθνικιστικό ντελίριο για εσωτερική κατανάλωση και ενίσχυση της ακροδεξιάς ατζέντας και στις δυο χώρες. Στρατός, αστυνομία, ομάδες συνοριοφυλάκων και πολιτοφυλακών, τα ΜΜΕ, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, νεοναζί απ’ όλη την Ευρώπη, ξεπεσμένες τηλεπερσόνες και κάθε καρυδιάς καρύδι, παίρνουν μέρος σ’ ένα σκηνικό πολέμου με «αντίπαλο» εν τέλει τους κατατρεγμένους, αντιμετωπίζοντάς τους ως «όπλο της Τουρκίας» για να «εξισλαμίσε» την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μέσα σε όλον αυτό τον παροξυσμό ακροδεξιές ομάδες έχουν βρει την ευκαιρία και ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο.

Το Ρέθυμνο δεν θα μπορούσε ν’ αποτελεί εξαίρεση. Μετά από εβδομάδες προπαγάνδας και φανατισμού και μετά από παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο «ενάντια στην ισλαμοποίηση», φτάσαμε στην κορύφωση με την προχθεσινή επίθεση στη συγκέντρωση με στελιάρια και σίδερα από 15 γνωστούς αγνώστους νεοναζί. Ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού και εκφοβισμού από μεριάς τους καθώς το μόνο που κατάφεραν ήταν να τραμπουκίσουν 4 γυναίκες που έρχονταν στην πορεία και να τρέξουν προς στα ΜΑΤ για να τους σταματήσουν.

Το μήνυμα ελήφθη. Είσαστε μια χούφτα γραφικοί και προσπαθείτε να αποτελέσετε απειλή για την κοινωνία ενώ ουσιαστικά είστε η πιο σκοτεινή, ντροπιαστική και περιθωριοποιημένη έκφανσή της, όπως ήσασταν πάντα.

Ντροπή σε αυτούς που σας καλύπτουν μέσα από τις «νόμιμες» δράσεις τους στα κάθε είδους δημαρχεία και «ομάδες πολιτών».

Ντροπή στην αστυνομία που αντί να τους συλλάβει ενώ έκαναν οργανωμένη επίθεση απλά τους σταμάτησε και τους άφησε στο χώρο για πάνω από μια ώρα. Ας μην ξεχνάμε πως η ακροδεξιά και η αστυνομία ήταν πάντα συγκοινωνούντα δοχεία.

Ντροπή σε όλες και όλους μας ως κοινωνία αν τους αφήσουμε να πάρουν κι άλλο χώρο τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό πεδίο.

Συγχαρητήρια στους ανθρώπους που αψηφούν την τρομοκρατία πανελλαδικά και πραγματοποιούν δυναμικές πορείες και δράσεις στους δρόμους στέλνοντας το μήνυμα ότι με τους ξενιτεμένους είμαστε μαζί και είμαστε απέναντι στην απανθρωπιά των κρατών και της ακροδεξιάς.

Απειλή δεν είναι οι πρόσφυγες. Τα συμφέροντα των εργατών και των εργατριών δεν τα ξεπουλάνε οι πρόσφυγες. Για την ανεργία, τη φτώχεια και πόσα άλλα δεν ευθύνονται οι μετανάστες-τριες, για το πλιάτσικο στις ζωές μας δεν ευθύνονται οι ξεριζωμένοι.

Ας τα βάλουμε με αυτούς που ευθύνονται και όχι με τους πιο αδύναμους. Τα υπόλοιπα είναι φθηνές δικαιολογίες και ένδειξη της συνολικής μας παρακμής.

Συνεχίζουμε με μπροστάρη ένα σύνθημα με το οποίο ξεκίνησε η ομάδα μας πριν 9 χρόνια: Να παραμείνουμε άνθρωποι και να παλέψουμε σαν ζώα».