27 °C Rethymno, GR
06/07/2020

ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Καταγραφή των προβλημάτων της υπαίθρου με στόχο την αναγέννηση και ανάπτυξη της

Το «Παρατηρητήριο Υπαίθρου Κρήτης για την αναγέννηση του αγροτικού χώρου» βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που πραγαμτοποιήθηκε χτες στο Ηράκλειο, με την συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, φορέων, παραγωγικών τάξεων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η «Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ» και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι Περιφέρεια , Πολυτεχνείο και Παρατηρητήριο Υπαίθρου Κρήτης, συνεργάζονται και διαβουλεύονται με κύριο στόχο την περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ενδοχώρας του νησιού στηρίζοντας την οικονομία της και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ο Περιφερειάρχης συγχαίροντας τους οργανωτές για την διοργάνωση της ημερίδας, επεσήμανε, ότι, «η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουριστικό τομέα είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα που πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο.  Χρειάζεται δουλειά, απαιτείται από όλους τους φορείς να υπάρχει συνεργασία και συνέργεια και εμείς για μία ακόμα φορά μπαίνουμε μπροστά μαζί με τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού μας για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος σε δηλώσεις του επεσήμανε, ότι, «το Παρατηρητήριο Υπαίθρου Κρήτης, πρόκειται να παίξει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ύπαιθρο του νησιού»,σημειώνοντας πως «αυτή  είναι η νέα τάση η οποία υπάρχει σήμερα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σε ότι αφορά την Κρήτη τα αστικά κέντρα έχουν αναπτυχθεί αλλά η ύπαιθρος θα λέγαμε ότι γενικώς έχει μείνει λίγο πίσω, άρα το παρατηρητήριο θα καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν θα δει τις δυνατότητες στις αναπτυξιακές και θα συμβάλει στην επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων σε πολύ στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.  Η εμπλοκή του Πολυτεχνείου είναι πάρα πολύ μεγάλη,  με στόχο να μπορέσουμε καλύψουμε όλες τις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν έτσι ώστε να προσφέρουμε λύσεις για να βοηθηθεί πάρα πολύ η Κρητική ύπαιθρο στην ανάπτυξη της».

Βασικές επιδιώξεις της εκδήλωσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της διοίκησης «Πλοηγός Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή» Χάρης Ροδιτάκης,«είναι η μεταφορά καλών πρακτικών, ο συντονισμός των φορέων της Κρήτης, η κατάθεση προτάσεων σχετικών με το θέμα, η έναρξη συνεργασιών καθώς και η ανάδειξη της στήριξης που μπορεί να προσφέρει το ΠΥΚ ιδιαίτερα  στο χώρο της Αυτοδιοίκησης αλλά και στους φορείς που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την κρητική ύπαιθρο. Ως τόπος πιλοτικής εφαρμογής έχει οριστεί το Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ στη συνέχεια με σταδιακή επέκταση και κλιμάκωση των δραστηριοτήτων του, το ΠΥΚ θα καλύψει ολόκληρη την Κρήτη».

Σε δηλώσεις του ο κ.Νίκος Σκουτέλης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων και επιστημονικά υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης τόνισε:«Ειναι η πρώτη διεθνής συνάντηση που διοργανωνουμε προκειμένου να ακούσουμε άλλες εμπειρίες από αλλά Παρατηρητηρια της Ευρώπης. Θέλουμε να από τυπώσουμε ποια είναι η πρακτική εκείνη που ταιριάζει στην περίπτωση της Κρήτης.

Έχουμε ξεκινήσει ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα που αφορά ειδικά την περιοχή του Οροπεδιου Λασιθίου. Δεν μιλάμε για ένα Παρατηρητηριο του τοπίου αλλά της υπαίθρου. Οι καταγραφές που κάνουμε αφορούν τα πάντα.

Μας ενδιαφέρει πολύ ο τρόπος με τον οποίο η εργασία στην ύπαιθρο έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη μορφή, πώς αυτή εξελίσσεται στο χρόνο και πώς αυτή συνάδει με την ψυχή των ανθρώπων»