17 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Κατακυρώθηκαν αναπτυξιακά έργα υποδομής ύψους 5 εκ. ευρώ στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Κ. Σπανουδάκης: Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός συγκρότησης της πανεπιστημιούπολης

Αναπτυξιακά έργα υποδομής στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 5 εκ. ευρώ, κατακυρώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της συγκλήτου του πανεπιστημίου Κρήτης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, τα έργα που κατακυρώθηκαν είναι τα παρακάτω:

– κατακυρώθηκε οριστικός ανάδοχος η εταιρία «Ρόμβος» με έκπτωση 41,78%, το έργο της επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης. Από 7,25 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της σύμβασης κατέρχεται σε 4.2 εκ ευρώ

– κατακυρώθηκε η αντικατάσταση όλου του κλιματισμού στο κτίριο της βιβλιοθήκης έκτασης 5.500 τ.μ. έναντι 570.000 ευρώ

– κατακυρώθηκαν εργασίες βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου σε τιμή 330.000 ευρώ. Αφορά ανάπτυξη υποδομών ΑΜΕΑ, συντήρηση, χρωματισμό εξωτερικών τοιχοποιιών, ανακαίνιση αιθουσών και διάφορες άλλες μικροπαρεμβάσεις αναβάθμισης και βελτίωσης των χώρων

– κατακυρώθηκε η επίπλωση των υπό ανακαίνιση αιθουσών τμημάτων κοινωνιολογίας και πολιτικής επιστήμης ύψους 74.000 ευρώ.

«Η διοίκηση η οποία ολοκληρώνει σε λίγους μήνες τη θητεία της είναι συνεπής με τις υποσχέσεις της και βελτιώνει τις υπάρχουσες υποδομές, αναβαθμίζει ενεργειακά τα κτίρια και ανάπτυσσες νέες υποδομές, προκειμένου η πανεπιστημιούπολη Ρέθυμνου που έχει μείνει ημιτελής από το 1998 να αποκτήσει εκείνα τα χαρακτηριστικά, εκείνες τις υποδομές και τις λειτουργιές οι οποίες είχαν εξ αρχής σχεδιαστεί να υπάρχουν. Με άλλο λόγια ολοκληρώνεται το αρχικό πλάνο συγκρότησης της πανεπιστημιούπολης», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Σπανουδάκης.

 

Το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για το έργο της βιβλιοθήκης

Μετά την κατακύρωση του ανάδοχου για το έργο της επέκτασης της βιβλιοθήκης εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Η χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης της βιβλιοθήκης -που χαρακτηρίζεται ως ένα έργο υψίστης σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του πανεπιστημιακού ιδρύματος- προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί στις πρυτανικές αρχές μέσα σε διάστημα 730 ημερών, δηλαδή, δύο χρόνια από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει τις εργασίες του ο ανάδοχος του έργου. Το έργο αφορά στο σύνολο των οικοδομικών και Η/Μ εργασιών (υλικά και εργασίες), που απαιτούνται για την κατασκευή του κτιρίου της επέκτασης βιβλιοθήκης, στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο της υφισταμένης βιβλιοθήκης. Στόχος είναι ο νέος σχεδιασμός να μην διαταράξει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του αρχικού κτιρίου, τη λειτουργικότητά του, τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του, τον φυσικό φωτισμό του, αλλά και τη μοναδική οπτική φυγή προς την πόλη του Ρεθύμνου. Η επέκταση της βιβλιοθήκης αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ανάγκη επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στου Γάλλου είναι πλέον επιτακτική, ώστε να στεγαστεί σε άνετους και σύγχρονους χώρους ο πλούτος των βιβλίων, των συγγραμμάτων, των συλλογών και των αρχείων που φιλοξενεί. Επίσης, ένας ακόμα βασικός λόγος που κρίνει το έργο ως αναγκαίο, είναι για να εξυπηρετηθούν με σύγχρονα μέσα οι χρήστες της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, δεδομένου ότι απευθύνεται σε χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές σε όλον τον κόσμο.

Ο «πλούτος» τεράστιας σημασίας και αξίας που διαθέτει σήμερα η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κρήτης, ξεπερνά το μισό εκατομμύριο τόμους βιβλίων και περιοδικών. Ακόμα, διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους -αναλογικά με το μέγεθος του πανεπιστημιακού ιδρύματος- και τους καλύτερα οργανωμένους ηλεκτρονικούς καταλόγους στην Ελλάδα, ενώ έχει ψηφιοποιήσει και διαθέτει επίσης ελεύθερα στο διαδίκτυο το μεγαλύτερο μέρος των κλειστών συλλόγων της, που στην παρούσα χρονική στιγμή είναι πάνω από 2 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ψηφιοποιημένες σελίδες.

 

Την Τετάρτη ανοίγουν οι προσφορές για το έργο των φοιτητικών κατοικιών

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες για το μεγάλο έργο κατασκευής των φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Την Τετάρτη θα ανοίξουν οι προσφορές ενώ η επιτροπή του διαγωνισμού μέσα σε διάστημα ενός διμήνου θα πρέπει να καταθέσει το πρακτικό της στη σύγκλητο, το οποίο εφόσον εγκριθεί θα προχωρήσει η διαδικασία των ενστάσεων και στη συνέχεια να προκύψει η «μικρή λίστα» των εταιριών που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 255.365.600 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έργο – ΣΔΙΤ, που είχε εγκρίνει τον περασμένο Μάιο η διυπουργική επιτροπή συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΔΕΣΔΙΤ) και προβλέπει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο καθώς και την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου της πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου χωρητικότητας 900 θέσεων. Αφορά χρονική περίοδο 30 ετών, από τα οποία τρία χρόνια σχετίζονται με την κατασκευή και τα υπόλοιπα 27 με τη λειτουργία. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, με 2.000 και 1.000 κλίνες να βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αντίστοιχα, καθώς και την ολοκλήρωση του αμφιθεάτρου στου Γάλλου.

Όπως αναφέρεται στα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της διακήρυξης το έργο αφορά στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στη βελτίωση-αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου Κρήτης.

Το έργο αφορά στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, σε ακάλυπτη έκταση της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή «Γάλλου», με σκοπό τη φιλοξενία περίπου δύο χιλιάδων φοιτητών. Το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων για την στέγαση και σίτιση των φοιτητών με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών.

Οι κτιριακές μονάδες

Οι εγκαταστάσεις των νέων κτιριακών μονάδων θα περιλαμβάνουν περίπου 2.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και περίπου 1.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου, οι οποίοι θα κατηγοριοποιούνται σε μονόκλινα με λουτρό, μονόκλινα ΑΜΕΑ με λουτρό και σε διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων με λουτρό και κουζίνα. Σε κάθε λειτουργικά συνδεδεμένη ενότητα διαμερισμάτων (ανά όροφο ή ανά ενότητα διαμερισμάτων) θα προβλέπονται κοινόχρηστοι χώροι καθιστικού και κουζίνας. Επίσης, ανά αυτόνομη κτιριακή μονάδα θα προβλέπονται και πιο διευρυμένοι χώροι συνάθροισης με προτεινόμενες χρήσεις αναψυκτήριου/ψυχαγωγίας. Για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων και για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των φοιτητών θα συμπεριλαμβάνονται σε κάθε κτιριακή μονάδα οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, χώροι πλυντηρίων – στεγνωτηρίων κ.τ.λ.
Ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση των μελετητών θα πρέπει να δίδεται στη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημαντική προτεραιότητα του μελετητή θα πρέπει να αποτελέσει η ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα της νέας δομής στέγασης φοιτητών μέσω της κατάλληλης διαχείρισης του υπαίθριου χώρου και των κοινόχρηστων χώρων εν γένει (πεζοδρομήσεις, πλατείες, χώροι πρασίνου και υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης κ.τ.λ.). Λαμβάνοντας υπόψη και διατηρώντας τις υπάρχουσες πορείες και διαμορφωμένες οδούς θα προβλεφθούν οι απαραίτητες προσβάσεις πεζών, ποδηλάτων και οχημάτων περιμετρικά των ακινήτων. Αντίστοιχα, πλησίον των εισόδων-εξόδων θα προβλέπονται και υπαίθριες θέσεις στάθμευσης οχημάτων και μοτοποδηλάτων – ποδηλάτων. Περιμετρικά της έκτασης θα προβλέπονται ζώνες πρασίνου, οι οποίες θα λειτουργούν και ηχοπροστατευτικά, ενώ θα προβλέπονται χώροι πρασίνου και γύρω από τις υπαίθριες θέσεις στάθμευσης οχημάτων και μοτοποδηλάτων-ποδηλάτων. Κατά μήκος του άξονα ανάπτυξης των κατοικιών θα προτείνονται δεντροστοιχίες και κατάλληλα οργανωμένοι χώροι πρασίνου, με χαμηλή φύτευση. Η πρόταση χωροθέτησης των κτιρίων θα προβλέπει κεντρικούς και δευτερεύοντες υπαίθριους χώρους συνάθροισης και αναψυχής με στόχο να ισοκατανεμηθούν όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες. Στα ισόγεια των συγκροτημάτων δύναται να προβλεφθούν ιδιωτικοί αύλειοι χώροι. Θα πρέπει να προβλεφθούν διαμορφώσεις, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά των κτιρίων που ακολουθούν τη μετάβαση από τον ιδιωτικό στον δημόσιο χώρο.

Ολοκλήρωση του αμφιθεάτρου στου Γάλλου

Τμήμα του προτεινόμενου έργου αφορά και στην ολοκλήρωση του ημιτελούς αμφιθεάτρου στην πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου. Το έργο έχει ολοκληρωθεί έως το στάδιο των εργασιών του φέροντα οργανισμού.
Υπολείπονται οι λοιπές οικοδομικές εργασίες, όπως και οι ηλεκτρομηχανολογικές με σκοπό την ολοκλήρωση και λειτουργία του κτιρίου για την εξυπηρέτηση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Ετοιμάζονται οι μελέτες για την αναβάθμιση της οδού που οδηγεί στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Εν τω μεταξύ, τις μελέτες που αφορούν την αναβάθμιση της οδού που οδηγεί στην πανεπιστημιούπολη επεξεργάζεται και συμπληρώνει η τεχνική υπηρεσία του δήμου, προκειμένου να συμπληρώσει τον φάκελο και να υποβάλλει την πρόταση του για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση, η οποία σχεδιάζεται και αφορά την ανακατασκευή του δρόμου και τη δημιουργία πεζόδρομου από το ύψος του στρατόπεδο μέχρι και τον οικισμό του Γάλλου.

Ένας δρόμος παραμελημένος και μη λειτουργικός, αφού δεν διαθέτει πεζοδρόμιο και φωτισμό και παρότι πολυσύχναστος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ιδίως τις νυχτερινές ώρες, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβληθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ο δήμος διεκδικεί κονδύλια ύψους 750.000 ευρώ και σχεδιάζεται η κατασκευή ενός φαρδύ δρόμου και μεγάλων πεζοδρομίων με σημεία θέασης, φωτισμό και φύτευση, ωστόσο με βάση τη μελέτη δεν προβλέπεται η δημιουργία ποδηλατοδρόμου.

«Ταυτόχρονα: ο δήμος προχωράει και είναι πολύ θετικό ότι έστω και τώρα εκπονούνται μελέτες για τον δρόμο που οδηγεί στο πανεπιστήμιο που θα το συνδέσει με τις υπόλοιπες υποδομές της πόλης. Είναι ένα έργο που το πανεπιστήμιο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ένα έργο αναπτυξιακό και κυρίως ένα έργο ασφαλείας που θα εξυπηρετήσει και τον οικισμό του Γάλλου» τόνισε ο κ. Σπανουδάκης.