14 °C Rethymno, GR
24/02/2021

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΖΗΜΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΗΠΕΔΟΥ: Ό,τι άφησε πίσω της η καταιγίδα

Η καταστροφή στο γήπεδο Περάματος δεν έχει προηγούμενο! Το στολίδι του Μυλοποτάμου (υπάρχουν κι άλλα όμως αυτό ήταν στο κεντρικό σημείο του δήμου) έγινε έρμαιο της απίστευτης νεροποντής που έπληξε την περιοχή και, που με μανία επί 18 ώρες έπεφτε δημιουργώντας ποτάμια τα οποία φούσκωσαν μέσα από τα παρακείμενα ρέματα.
Ως αποτέλεσμα αυτών ήταν, να εισβάλλουν τα λασπόνερα από τη νοτιοδυτική πλευρά του σταδίου τα οποία βρήκαν χώρο για να απλωθούν και να κατακλύσουν όλο το γήπεδο κάνοντάς το να φαίνεται σαν μια τεράστια λασπολίμνη.
Ανυπολόγιστη ζημιά
Ο αγωνιστικός χώρος (πλαστικός χλοοτάπητας) καταστράφηκε ολοσχερώς, το νερό μπήκε μέσα στα αποδυτήρια και η στάθμη του ανέβηκε στο 1,5μ. διαλύοντας στο πέρασμά του αθλητικό υλικό (ρούχα ένδυσης και υπόδησης), γραφεία, πλυντήρια, κυλικεία, ψυγεία, ενώ η λάσπη ανέβηκε σε μεγάλο ύψος και στο εσωτερικό του γυμναστηρίου προκαλώντας ζημιές στα όργανα γυμναστικής.
Οι άνθρωποι του γηπέδου που έσπευσαν σε όλους τους χώρους, τόσο την ημέρα της καταστροφής (περασμένη Τρίτη) όσο και χθες, έβλεπαν το «θέαμα» και δεν μπορούσαν να υπολογίσουν το ύψος του κόστους των ζημιών αλλά και της δουλειάς που τους περιμένει για να θυμίζει και πάλι το στάδιο που ήταν πριν…
Όσο για τον αγωνιστικό τάπητα ο οποίος τοποθετήθηκε το 2017 κι αποτελούσε το κόσμημα της περιοχής, έχει μεταλλαχθεί σ’ ένα άχρηστο χαλί το οποίο μονάχα η κατασκευάστρια εταιρεία μπορεί να κρίνει εάν μπορεί να γίνει επαναχρησιμοποίηση ή όχι.
Το βέβαιο είναι ότι, έχει επηρεαστεί κατά μεγάλο ποσοστό το υπόστρωμα και γι’ αυτό θα χρειαστεί χρόνος για να κριθούν τα παραπάνω.


Βιντεοσκόπηση και συνάντηση με τον δήμαρχο Μυλοποτάμου
Στο σημείο έσπευσε και ο ίδιος ο νεαρός πρόεδρος του Αστέρα Περάματος, ο Κώστας Στεφανάκης που είδε την κατάσταση η οποία ήταν όντως αποκαρδιωτική. Η απογοήτευση όλων μιλούσε μέσω της σιγής.
Ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, προσπαθούσαν να διακρίνουν την αιτία του κακού… Τα νερά έγιναν ποτάμι και το ποτάμι που έγινε μια απέραντη λίμνη… Τα νερά που ήρθαν με ορμή και δεν κατέστη δυνατόν να τα σταματήσει το τοιχίο που χρίζει επέκτασης στη νοτιοδυτική πλευρά.
Για την αποφυγή μιας νέας καταστροφής στο απώτερο μέλλον, προφανώς και θα πρέπει να χτιστεί ένα τοιχίο που θα ορθώνεται σε μήκος άνω των 80 μέτρων…
Ο ίδιος λοιπόν ο πρόεδρος αλλά και οι παράγοντες της ομάδας τράβηξαν σχετικό βίντεο, έβγαλαν φωτογραφίες οι οποίες θα παραδοθούν σήμερα κιόλας στον δήμαρχο του Μυλοποτάμου κ. Δημήτρη Κόκκινο για να τα μελετήσει. Ο κ. Κόκκινος χθες επισκέφθηκε το γήπεδο εποπτεύοντάς το από τις κερκίδες.
Αυτό που αναμένεται είναι, να κηρυχθεί ο αθλοχώρος, όπως προφανώς η όλη περιοχή με τον χαρακτηρισμό «πληγείσα» για να βγουν κονδύλια για άμεση αποκατάσταση των ζημιών.


Λ. Αυγενάκης: «Δέσμευση που θα πάρει τον δρόμο της»

Χθες τα «ΡΝ» βρέθηκαν στο Πέραμα και συγκεκριμένα στο δημαρχιακό μέγαρο της περιοχής όπου το «παρών» έδωσε ο ίδιος ο Υφυπουργός αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Ο Ηρακλειώτης υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν είτε μέσα από το ταμείο των έκτακτων αναγκών, είτε μέσα από το Υπουργείο αθλητισμού. Έχουμε ήδη μιλήσει με το δήμαρχο Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινο και θα ταχτοποιηθεί το ζήτημα, είτε από το ταμείο που θα λειτουργήσει για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που δημιουργηθήκαν λόγω των καιρικών συνθηκών, είτε μέσω του Υπουργείου Αθλητισμού. Το θέμα της αθλητικής εγκατάστασης που έχει καταστραφεί θα δρομολογηθεί, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο και αυτό είναι δέσμευση που θα πάρει τον δρόμο της.»

Ποιά είναι η επόμενη μέρα…;

Ποια όμως είναι η επόμενη μέρα για τον Αστέρα; Πως θα πράξουν, οι ομάδες, οι ακαδημίες με τα τόσα παιδιά που αθλούνται; Κι ο στίβος; Μην ξεχνάμε ότι προπονούνταν στον χώρο αθλητές από τον ΓΑΣ Περάματος.
Μια πρώτη σκέψη (δεν έχει υπάρξει ακόμα βούληση γι’ αυτό και η είδηση αυτή δεν διασταυρώνεται) είναι, το ποδοσφαιρικό ανδρικό τμήμα να μεταβεί στο γήπεδο της Αλφάς.
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τί θα γίνει με τις ακαδημίες (δεν υπήρχε χρόνος για τέτοιες σκέψεις) ωστόσο, όλα αυτά μπορούν να περιμένουν από τη στιγμή που, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει απαγόρευση των προπονήσεων λόγω κορονοϊού.
Προβληματισμός επικρατεί και στον στίβο του ΓΑΣ καθώς οι αθλητές του προπονούνταν μεμονωμένα αυτό το διάστημα.

Τα πολλά και άμεσα «πρέπει»

Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να υπολογιστεί το κόστος των ζημιών, να καθαριστεί ο χώρος από τα λύματα και να κριθεί η περιοχή ως πληγείσα για να βγουν κάποια κονδύλια άμεσα. Τα μέτρα προστασίας των ομβρίων θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα αφού, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τούτο… Βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα…