26 °C Rethymno, GR
03/07/2020

ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο και ζημιές στους αγροτικούς δρόμους προκάλεσε η κακοκαιρία

- Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε Αμάρι και Μυλοπόταμο

Υποχωρεί σταδιακά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που από τα ξημερώματα της Κυριακής έπληξε και τον νομό Ρεθύμνου.

Οι ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις, έχουν δημιουργήσει μικροπροβλήματα σε διάφορες περιοχές του νομού. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε αρκετά σημεία του βόρειου οδικό άξονα Κρήτης, ενώ σοβαρό πρόβλημα παρουσιάστηκε στην εθνική οδό στο ύψος του Πετρέ Γερανίου όταν από τους σφοδρούς κυματισμούς ένα τοιχίο υποχώρησε με αποτέλεσμα τα ορμητικά κύματα να φτάνουν μέχρι τον εθνικό δρόμο, μεταφέροντας πέτρες και φερτά υλικά. Η κυκλοφορία των οχημάτων τη Δευτέρα, οπότε και προκλήθηκε η ζημιά, διεξάγονταν με δυσκολία και υπό την επίβλεψη ανδρών της τροχαίας ΒΟΑΚ που βρίσκονταν στο σημείο.

«Υπάρχει κανονική διέλευση των οχημάτων την Τρίτη, όμως είχαμε πρόβλημα τη Δευτέρα όταν υποχώρησε το τοιχίο στο ύψος του Πετρέ (Γερανίου). Οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα τα κύματα να φτάνουν στον δρόμο σε μια απόσταση 350 μέτρων μεταφέροντας πέτρες και φερτά υλικά που δυσχέραιναν την κυκλοφορία των οχημάτων. Είχαμε και στο παρελθόν αντίστοιχα φαινόμενα στο εθνικό δίκτυο με τα κύματα να φτάνουν στον δρόμο και θα ετοιμάσουμε ως τροχαίας ΒΟΑΚ ένα έγγραφο ζητώντας να ληφθούν μέτρα ενδεχομένως με κυματοθραύστες ώστε να αποφεύγονται αυτά τα φαινόμενα», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο διοικητής της Τροχαίας ΒΟΑΚ Χρήστος Παπαδάκης.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Χανίων και Ηρακλείου.

Πλημμύρισε η περιοχή των Μισσιρίων

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση χθες το πρωί στην περιοχή των Μισσιριων, όπου οι δρόμοι πλημμύρισαν καθώς εκτός από τα νερά της βροχής εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων η θάλασσα «φούσκωσε» φτάνοντας στη στεριά. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια στην οδό Ιωνίας και τις κάθετες οδούς, ενώ πλημμύρισε και μια ξενοδοχειακή μονάδα που βρίσκεται στην περιοχή. Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε και έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να συνδράμει τους ιδιώτες στην απάντληση υδάτων που προερχόταν από τη θάλασσα.

Ζημίες μικρής έκτασης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο αρμόδιο για θέματα πολιτικής προστασίας Δημήτρη Λελεδάκη, προκλήθηκαν σε αρκετούς αγροτικούς δρόμους, ωστόσο η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς τότε θα διαπιστωθούν με ακρίβεια τα προβλήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λελεδάκη, σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε στην περιοχή των Μισσιρίων, όπου οι δρόμοι πλημμύρισαν στην τοποθεσία «Καμπανός» στο δυτικό Ρέθυμνο, όπου ένα τεχνητό γεφυράκι παρασύρθηκε από τα νερά και στο χωριό Γενί, όπου προκλήθηκαν ζημιές στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό, ο οποίος είχε ήδη σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου. «Ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις ζημιές. Υπάρχουν μικροπροβλήματα σε αρκετούς οικισμούς όχι όμως κάτι σοβαρό. Μεγάλο πρόβλημα είχαν οι περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα, όπου τα κύματα έφτασαν στον δρόμο, όπως είναι η περιοχή των Μισσιρίων όπου πλημμύρισαν κάποια σπίτια και επιχειρήσεις. Εκεί ο δρόμος είναι στο ύψος της θάλασσας, η θάλασσα «φούσκωσε» και έφτασε στον δρόμο. Το πρόβλημα είναι ότι κατεβαίνουν τα όμβρια να πάνε στη θάλασσα όμως με το να έχει «φουσκώσει «δεν φτάνουν στη θάλασσα και είχαμε προβλήματα. Στείλαμε μηχανήματα και την Κυριακή και χθες Δευτέρα και συνέδραμαν και μηχανήματα τα περιφέρειας. Τα προβλήματα ήταν μικρής έκτασης και είναι όλα αντιμετωπίσιμα» τόνισε ο κ. Λελεδάκης.

 

Κατολισθήσεις στους οικισμούς

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε διάφορους οικισμούς του δήμου Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γεώργιο Σκορδίλη. Όπως είπε τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην Επισκοπή της δημοτικής ενότητας Λαππαίων, όπου σημειώθηκε πτώση πετρών εντός του χωριού που εμπόδιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων και με επέμβαση μηχανημάτων του δήμου ο δρόμος καθαρίστηκε.

Παράλληλα, όπως είπε, τη Δευτέρα, μηχανήματα του δήμου εργάζονταν σε Σφακάκι και Σταυρωμένο στον αρκαδιώτικο ποταμό, προκειμένου να τον καθαρίσουν, καθώς είχαν μαζευτεί καλάμια και ξύλα που είχαν ως αποτέλεσμα ο ποταμός να έχει «φουσκώσει» και να είναι επικίνδυνος. Επίσης καταπτώσεις πετρών και χωμάτων σημειώθηκαν στα χωριά Σελλί-Γουλεδιανά στην περιοχή του Βρύσσινα, στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο προς το Φράγμα των Ποταμών όπου, σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, υπάρχει μια σοβαρή καθίζηση στην οπαία απαιτείται η παρέμβαση της περιφέρειας. Κατολίσθηση σημειώθηκε και στους Κούμους, η οποία δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ενώ σήμερα θα γίνει παρέμβαση από συνεργεία του δήμου στην Αρχαία Ελεύθερνα προκειμένου να καθαριστούν αγροτικοί δρόμοι που εμποδίζουν την πρόσβαση των κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσια τους.

 

Επικίνδυνος ο δρόμος στον Σταυρωμένο

Σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων υπάρχουν στην περιοχή του Σταυρωμένου, καθώς η γέφυρα που είχε καταστραφεί από την κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί. Η εναλλακτική διαδρομή που είχε δοθεί στους οδηγούς ήταν μέσω μιας ιρλανδικής γέφυρας, που όμως τις τελευταίες τρεις μέρες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων έκλεισε για να μην κινδυνέψουν οι οδηγοί. Η περιοχή αποκλείστηκε με κορδέλες, ωστόσο δεν έχει δοθεί κάποια άλλη εναλλακτική διαδρομή με την απαραίτητη σήμανση για να εξυπηρετούνται με ασφάλεια οι οδηγοί που έρχονται από χωριά του Αρκαδίου και του Μυλοποτάμου προς το Ρέθυμνο, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν αναστροφή με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Η απουσία σήμανσης και υπόδειξης στους οδηγούς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τα οποία καλούνται οι αρμόδιοι να διαχειριστούν άμεσα.

 

Κλειστός ο δρόμος του λιμανιού

Κλειστός παρέμεινε από τη Δευτέρα ο δρόμος γύρω από την περιοχή του λιμανιού από το ύψος του περιφερειακού μέχρι και την Αρκαδίου, καθώς οι έντονοι κυματισμοί έχουν ως αποτέλεσμα η περιοχή να πλημμυρίζει και ο δρόμος να έχει γεμίσει με πέτρες ενώ μικρής έκτασης ζημιές φέρεται να έχουν προκληθεί στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η εκτροπή των οχημάτων γίνεται από την οδό Μελισσινού, ενώ ο δρόμος παρέμεινε κλειστός καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Κλειστό παραμένει το επαρχιακό οδικό δίκτυο στο ύψος του φαραγγιού του Κοτσιφού, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. Τα Ανώγεια ντύθηκαν στα λευκά χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από τη χιονόπτωση.

Πτώσεις δέντρων

Αρκετές κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική υπηρεσία προκειμένου να παρέμβει σε περιπτώσεις κοπής δέντρων τόσο στην πόλη με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το δέντρο που βρίσκεται στη Σχολή Αστυφυλάκων, το οποίο το πρωί της Δευτέρας εκριζώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων. Το δένδρο έπεσε προς την πλευρά του δρόμου, αποκλείοντας για λίγο την οδό Καζαντζάκη. Από την πτώση προκάλεσε υλικές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής αλλά και του δήμου για να κοπεί το δένδρο και να απομακρυνθεί.