23 °C Rethymno, GR
21/06/2021

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Κινητοποίηση αύριο στο Ρέθυμνο κατά του νομοσχέδιου για τα ΑΕΙ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για τα AΕΙ θα πραγματοποιηθεί αύριο  το μεσημέρι από φοιτητικούς συλλόγους και παρατάξεις του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 στο δημαρχείο.
Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΕΛΜΕΡ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Στο ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Επιδιώκει μάλιστα την άμεση εφαρμογή του για τους μαθητές που φέτος δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σε συνθήκες εγκλεισμού και πανδημίας, στερούμενοι ακόμη και την στοιχειώδη εκπαιδευτική διαδικασία. Ταυτόχρονα προωθεί νέα μέτρα πειθάρχησης και αστυνομοκρατίας – καταστολής εντός των Πανεπιστημίων τα οποία κατά δήλωση της ίδιας της υπουργού Παιδείας είναι συνέχεια του νόμου για το Πανεπιστημιακό Άσυλο και όλων των νόμων που έχουν ψηφίσει.
Παράλληλα από σήμερα, 26/1 το πρωί ως την 1 Φλεβάρη, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, απειλώντας με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ τους διοργανωτές και εκατοντάδων ευρώ τους συμμετέχοντες. Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια του αντιδημοκρατικού κατήφορου στον οποίο βαδίζει η κυβέρνηση και είναι ένα ακόμη πλήγμα στα δικαιώματά μας! Στην προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης να φιμώσει κάθε φωνή αντίδρασης, είναι υποχρέωση μας ως εκπαιδευτικοί να υψώσουμε ανάστημα.
Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε ασπίδα προστασίας γύρω από τη νεολαία που αυτήν τη στιγμή δίνει αγώνα επιβίωσης, έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε την δημόσια εκπαίδευση και τα συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
• Να αποσυρθεί το νέο τερατούργημα της κατακόρυφης μείωσης των εισακτέων στα ΑΕΙ και της αστυνομοκρατίας των πανεπιστημίων.
• Ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων με βάση τις προτάσεις των σωματείων μας.
• Μαζικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.
• Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Να γίνουν δεκτές οι προτάσεις των υγειονομικών».

Στο συλλαλητήριο συμμετέχει και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Σε σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζεται:
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δια μέσου του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίζει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και επιβάλλει, γι’ άλλη μια φορά, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
Προφανώς η χρονική στιγμή της απαράδεκτης και αυταρχικής απόφασης δεν είναι τυχαία, καθώς την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, έχει προγραμματιστεί το δεύτερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε όλη τη χώρα σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ και τις κινητοποιήσεις των λειτουργών της υγείας (γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.) στις πύλες των νοσοκομείων.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία. Τη στιγμή, μάλιστα, που σαρώνει εργασιακά δικαιώματα, δεν θωρακίζει τη δημόσια υγεία, κατακρεουργεί την κοινωνική ασφάλιση και προωθεί ένα νομοσχέδιο στην παιδεία που βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, «σπρώχνει» τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια και διαμορφώνει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια.
Μπροστά σ’ αυτόν τον αντισυνταγματικό δρόμο περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση, η νέα γενιά, η φοιτητική νεολαία, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα σταθούμε εμπόδιο.
Το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου στηρίζει το συλλαλητήριο της Πέμπτης, 28 Ιανουαρίου 2021, στο Ρέθυμνο 2:30 ώρα στο δημαρχείο Ρεθύμνου για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και υγείας και καλεί τους συναδέλφους του δημόσιου τομέα και όλα τα σωματεία του Ρεθύμνου να δώσουν το «παρών» σε αυτά, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο για την παιδεία και την υγεία».