25 °C Rethymno, GR
03/07/2020

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό

Απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν την επόμενη Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 10:30 το πρωί στο δημαρχείο το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου εν όψει της ψήφισης στη βουλή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σε σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτο Οικοδόμων μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Το ασφαλιστικό είναι το βασικό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων. Είναι συλλογική κατάκτηση των εργαζομένων, αφορά το σύνολό τους, γεννήθηκε μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας των εργαζομένων, από την ανάγκη της προστασίας της ζωής τους απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, από τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς ζωής τους μετά τον εργάσιμο βίο. Το ασφαλιστικό πέρα από τη σύνταξη περιλαμβάνει μια σειρά προστατευτικές πλευρές που ξεκινούν από την προστασία της μητρότητας, την ασφάλιση των μικρών παιδιών και τα εμβόλιά τους, μέχρι τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την προστασία των εργατών απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, τις αναπηρικές συντάξεις κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή το ασφαλιστικό αποτελεί πεδίο ισχυρής κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους επιχειρηματίες της υγείας, τις κυβερνήσεις τους, την ΕΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει ακόμη περισσότερο τον νόμο Κατρούγκαλου της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνει νομικά κενά που υπήρχαν, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη εφαρμογή του ως μηχανισμού παραγωγής συντάξεων πείνας.

Είναι ψέματα ότι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Κάποια πολύ λίγα ψίχουλα, ελάχιστα μπροστά σε όσα έχουν αρπάξει όλες οι κυβερνήσεις από τις συντάξεις, θα δοθούν, και μάλιστα σε πέντε δόσεις, σε πάρα πολύ λίγους και συγκεκριμένα σε όσους έχουν από 9.000 – 12.000 ένσημα. Όλοι οι υπόλοιποι, που πασχίζουν να συγκεντρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλ. τα 4.500 ένσημα, λόγω της ανεργίας, του κλεψίματος των ενσήμων, των εργασιακών σχέσεων – λάστιχο, καταδικάζονται σε συντάξεις των 400 και 500 ευρώ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρωτοτυπεί. Κάνει ακριβώς ό,τι έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Προσπαθεί με την επιχειρηματολογία της να θολώσει τα νερά, να κρύψει τον χαρακτήρα της επίθεσης. Ο στόχος είναι να μεταφερθεί ολοκληρωτικά η ευθύνη για την κοινωνική ασφάλιση στους εργαζόμενους. Να απαλλαγεί από την όποια ευθύνη το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία. Να ανοίξει πιο πλατιά ο κερδοφόρος δρόμος στο πεδίο της ασφάλισης για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι.

Όλα τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια και οι νόμοι προώθησαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αφαίρεσαν καταχτήσεις και δικαιώματα από τους εργαζόμενους, που είναι οι μοναδικοί χρηματοδότες των ταμείων.

Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή αναμέτρηση. Η απεργία είναι το όπλο μας, για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, για να βάλουμε σε πρώτο πλάνο τις διεκδικήσεις για την κάλυψη των αναγκών μας.

Εμείς οι οικοδόμοι έχουμε πείρα από σκληρούς αγώνες για τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να χρειαστούν μακροχρόνιοι αγώνες για να επιβάλλουμε όσα διεκδικούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε.

Διεκδικούμε με τον αγώνα μας:

  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας
  • Ενιαία, δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους
  • Σύνταξη στα 55 χρόνια
  • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων
  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των ταμείων. Είναι ο ιδρώτας και το αίμα του εργαζόμενου λαού μας, δεν μπορεί να περάσει η λογική που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα, «περασμένα – ξεχασμένα»!. (Να θυμίσουμε ότι μόνο με το περιβόητο PSI, το «κούρεμα» δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων για τη σωτηρία των τραπεζών χάθηκαν πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ένα βράδυ).

Μαζικός αγώνας για δημόσια υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μπορεί να το ανατρέψει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα έχει ως σημαία του τη διεκδίκηση δημόσιας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης».