17 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ Ν.Τ ΑΔΕΔΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κινητοποίηση στο Ρέθυμνο την Τρίτη ενάντια στο ασφαλιστικό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει το πρωί της επόμενης Τρίτης 18 Φεβρουαρίου ενάντια στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου απευθύνει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 εξω από το δημαρχείο.

Σε σχετική ανακοίνωση , αναφέρεται:

«Την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020, απεργούμε για να μην ψηφιστεί από τη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο που η Κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350€ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο.

Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα
30 χρόνια υπηρεσίας, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο 4387/2016 και τους προηγούμενους μνημονιακούς αντιασφαλιστικούς νόμους.

Έτσι με τον Νέο Νόμο:

          Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν4336/15 (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.

          Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.

          Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.

          Διατηρείται η λεηλασία, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων.

          Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου 4387/2016, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.

          Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012.

          Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν3075/02).

Είναι προφανές, από τα παραπάνω, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να «λύσει» για τα επόμενα 50 χρόνια μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας με τον Νόμο που φέρνει για ψήφιση τις μνημονιακές περικοπές όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, καταδικάζοντας έτσι τους συνταξιούχους της χώρας μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση στο διηνεκές.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το νομοσχέδιο οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η κοινωνική ασφάλιση αφορά, συνολικά, τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την λεηλατήσει. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  1. Κατάργηση του Νόμου 4387/16 και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων από το 2010 και μετά.
  2. Επαναφορά της 13ηςκαι 14ης σύνταξης.
  3. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
  4. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

 Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

Συμμετέχουμε δυναμικά στην 24η Απεργία και στο Συλλαλητήριο

στο Δημαρχείο Ρεθύμνου στις 10:30 πμ»

Νωρίτερα, στις 10:00 το πρωί της Τρίτης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο θα πραγματοποιήσει και το ΠΑΜΕ, που καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή.

Το ΠΑΜΕ καλεί μάλιστα την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου να προκηρύξει απεργία την ίδια μέρα και όχι με την στάση της να συντάσσεται και να στηρίζει την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Απαιτούμε:

  • Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
  • Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
  • Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.

Την ώρα που καθημερινά δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία σε όλη τη χώρα και την περιοχή μας παίρνουν αποφάσεις διεξαγωγής απεργίας στις 18 Φλεβάρη ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα κυβέρνησης – εργοδοσίας, η πλειοψηφία του ΕΚ Ρεθύμνου συνεχίζει να σφυρίζει «κλέφτικα»!

Καλούμε την πλειοψηφία του ΕΚ να αναλάβει τις ευθύνες της και να προκηρύξει απεργία για τις 18 Φλεβάρη».