13 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Κινητοποίηση χθες στο νοσοκομείο

Συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου πραγματοποίησαν χθες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Γιατροί, εκπαιδευτικοί και μέλη του συνδικάτου οικοδόμων κρατώντας πανό συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Σε σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Ρεθύμνου αναφέρονται τα παρακάτω: «Με δυναμική και μαχητική παρουσία έξω από τη πύλη του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Η παρουσία των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, αποτέλεσε στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες, την καλύτερη απάντηση στη λογική «τα κεφάλια κάτω». Η συγκέντρωση πρόταξε δυναμικά τα αιτήματα υγειονομικών και εργαζομένων για άμεση ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου με νέο μόνιμο προσωπικό, υποδομές και ΜΕΘ.

Παράλληλα έστειλε βροντερό μήνυμα στη Κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει στη βουλή νομοσχέδιο που καταργεί το 8ώρο και ποινικοποιεί τη δράση των συνδικάτων.

Να μην τολμήσει να ψηφίσει νέο τσεκούρι σε δαπάνες σε υγεία και κοινωνική ασφάλιση όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021 και το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Γιάννης Σαριδάκης, ο οποίος πολύ παραστατικά μετέφερε την πραγματική πιεστική κατάσταση που βιώνουν γιατροί και νοσηλευτές εξαιτίας την υποστελέχωσης για την οποία ευθύνεται η Κυβερνητική πολιτική. Μέσα σε χειροκροτήματα υπογράμμισε ότι «Ο λαός σώζει το λαό» και ότι θα συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια με γνώμονα την αξία κάθε ανθρώπινης ζωής. Πράγμα που δεν ισχύει και για την Κυβέρνηση όπως χαρακτηριστικά είπε.

Το λόγο πήρε επίσης ο πρόεδρος του Συνδικάτο Οικοδόμων, Στάθης Λουκάκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ποιοι έχουν αντικειμενικά συμφέρον απο την επιτυχία των σημερινών μας κινητοποιήσεων;;;

Σίγουρα οι εργαζόμενοι που καθημερινά καταγγέλλουν ότι καλούνται να δουλέψουν ακόμα και με ύποπτα συμπτώματα, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους συναδέλφους τους. Οι χιλιάδες που είναι σε «αναστολή» ή τηλεργαζόμενοι χωρίς ωράρια. Οι γονείς που ξεροσταλιάζουν μέρες τώρα μπροστά από υπολογιστές με το μαρτύριο της τηλεκπαίδευσης. Οι χρόνια πάσχοντες και άλλοι ασθενείς διαφόρων νοσημάτων που ζουν τον αποκλεισμό από το σύστημα Υγείας «μιας νόσου». Οι επαγγελματίες που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους, με το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Όταν μιλάνε για «κοινωνική ανευθυνότητα» των σωματείων, τα στόματα της Κυβέρνησης ας ρίξουν μια ματιά στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, που εν μέσω πανδημίας μειώνει κι άλλο την κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία κατά 600 εκατ. ευρώ. Ας δουν όσα προβλέπει το αντεργατικό νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα, με το οποίο ξεχαρβαλώνεται ολοκληρωτικά ο εργάσιμος χρόνος καταργείται το 8ώρο και θεσμοθετείται η δεκάωρη δουλειά. Αν ψάχνουν για «μειοψηφίες που ταλαιπωρούν την κοινωνία», ας ρίξουν μια ματιά στους κλινικάρχες, που συνεχίζουν τα παζάρια για να πουλήσουν μερικές θέσεις ΜΕΘ και κλίνες. Ταλαιπωρία για τον λαό και τους εργαζόμενους είναι η πολιτική τους, είναι το χάος στην Υγεία, είναι η δουλειά όσο, όπου και όταν θέλει ο εργοδότης, είναι οι απειλές πλειστηριασμών, τα λουκέτα στα μαγαζιά, είναι η καθημερινή αγωνία του λαού για τη ζωή και την υγεία του.

Βροντοφωνάζουμε λοιπόν και απο εδώ. Είναι καιρός να «ταλαιπωρηθούν» όσοι ευθύνονται πραγματικά για το σημερινό χάλι: Η κυβέρνηση, η εργοδοσία και τα τσιράκια τους!

Η επιτυχία της σημερινής απεργίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι η καλύτερη απάντηση στη λογική που λέει «κάτω τα κεφάλια». Παίρνουμε δύναμη. Συνεχίζουμε δυναμικά, πρωτοπόρα μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς».