27 °C Rethymno, GR
24/09/2020

ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ

«Κλειδώνουν» οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων στο Ρέθυμνο

Πυρετός ζυμώσεων διεργασιών στα κομματικά επιτελεία, εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Η υποχρεωτική ποσόστωση 40% για τη συμμετοχή γυναικών, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο φέρνει ανατροπές στα πλάνα των κομμάτων εκείνων που ενωρίτερα είχαν κλείσει υποψηφιότητες με βάση τον προγενέστερο εκλογικό νόμο, που στην πλειοψηφία τους ήταν ανδρικές.
Το θέμα αυτό απασχολεί και τα τοπικά κομματικά όργανα, ειδικά της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία είχαν σχεδιάσει ψηφοδέλτια με τρεις άνδρες υποψήφιους και μια γυναίκα και τώρα δια της εξαιρέσεως ενός άνδρα καλούνται να προσθέσουν μια επιπλέον γυναίκα στην λίστα των υποψηφίων τους. Κάτι που φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να το έχουν επιτύχει αν κι επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει προς το παρόν.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου φέρεται να έχει καταλήξει στην πρότασή του για την τετράδα των υποψηφίων του τοπικού ψηφοδελτίου, φαίνεται μάλιστα να έχουν εγκριθεί από την Πολιτική Επιτροπή και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωσή τους τις επόμενες ώρες. Και το ΚΚΕ όμως στο Ρέθυμνο, φαίνεται να έχει ήδη κλείσει την τετράδα των υποψηφίων του.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες συγκρότησης των ψηφοδελτίων θα επιταχυνθούν, αφού οι προθεσμίες από την ώρα διάλυσης της Βουλής είναι συγκεκριμένες και τα χρονικά περιθώρια για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων εξαιρετικά μικρά, αφού εντός 9 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου λήγει η προθεσμία για την πρόταση υποψηφίων, ενώ εντός 10 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενεργείται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα Πρωτοδικεία.
Επομένως, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα κόμματα, εν όψει των εθνικών εκλογών, καθώς δεν είναι μόνο οι προθεσμίες το ζητούμενο αλλά και η περιορισμένη περίοδος που οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν τον προεκλογικό αγώνα τους στις εκλογικές τους περιφέρειες.
                  Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί η Προοδευτική Συμμαχία
Για τα ονόματα των υποψηφίων του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, έχει συνεδριάσει η Νομαρχιακή Επιτροπή, έχει καταλήξει σε κάποιες υποψηφιότητες ωστόσο συνεχίζονται οι διεργασίες.Στόχος είναι,σύμφωνα με τον συντονιστή της Ν.Ε.Γιώργο Βλαστό,να συγκροτηθεί ένα ψηφοδέλτιο ανανεωμένο,να εκφράζει την τοπική κοινωνία ενώ το κόμμα με μια τουλάχιστον υποψηφιότητα και τοπικά θα στοχεύσει να σηματοδοτήσει την εκπροσώπηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο της διεύρυνσης που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νυν βουλευτής και υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είναι προς στιγμήν ο μόνος βέβαιος υποψήφιος βουλευτής.Σύμφωνα με τον κ.Βλαστό,ολοκληρωμένο το ψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας από το κεντρικό κόμμα όταν θα ανακοινώσει ψηφοδέλτια και άλλων εκλογικών περιφερειών της χώρας.Οι υποψήφιοι του Ρεθύμνου  θα παρουσιαστούν  σε ανοιχτή προεκλογική  εκδήλωση που έχει προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τηυν ερχόμενη Παρασκευή,με ομιλητή τον Ανδρέα Ξανθό.

«Κλείνουν» οι τρεις θέσεις του ψηφοδελτίου της Ν.Δ.
 Σχετικά με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας Ρεθύμνου,ο βέβαιος υποψήφιος είναι ο νυν βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης.Στο τοπικό κομματικό όργανο  έχουν κατατεθεί  πέντε ακόμα προτάσεις ενδιαφέροντος για την δεύτερη ανδρική θέση.Κατά πληροφορίες,η ΝΟΔΕ έχει αποστείλει στην Επιτροπή Ψηφοδελτίων της Ν.Δ. τον φάκελο  με τα βιογραφικά  των Νίκου Μαλλιαρού,Κώστα Δανδουλάκη, Θωμά Λεχωβίτη, Νίκου  Προβιά.Η Επιτροπή είναι αυτή ,η οποία  θα εγκρίνει τον ένα εξ αυτών κι όπως φαίνεται προκρίνεται η υποψηφιότητα του Νίκου Μαλλιαρού.
Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα της καθηγήτριας Γαλλικής Φιλολογίας Αγάπης Κακλιδάκη και μέχρι αύριο αναμένεται να κλείσει και η δεύτερη γυναικεία θέση που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι από τον χώρο της νεολαίας.
Η Επιτροπή Ψηφοδελτίων της Ν.Δ. θα εγκριθεί έως το τέλος της εβδομάδας όλες τις υποψηφιότητες  και στην συνέχεια εφ’ όσον λάβουν  και την έγκριση του προέδρου της παράταξης, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο του κόμματος.


Εκκρεμεί η μια γυναικεία υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του ΚΝ.ΑΛ.
 Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου του Κινήματος Αλλαγής για το νομό Ρεθύμνου και η συγκρότηση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα ήταν τα θέματα συζήτησης στην συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής που συγκάλεσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η Ν.Ε.ΚΙΝ.ΑΛ. Ρεθύμνου.
Στην συνεδρίαση συμμετείχε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Μανώλης Όθωνας, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τα μέλη της Ν.Ε.ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, οι γραμματείς των Δημοτικών Οργανώσεων του κόμματος, καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής Δημήτρης Βαονάκης.
Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ν.Ε. Ρεθύμνου, Μιχάλη Σαρρή, η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, όπως αποφασίστηκε, θα αποτελείται από περίπου 70 άτομα, μεταξύ των οποίων πρώην βουλευτές, πρώην γραμματείς της Ν.Ε.ΠΑΣΟΚ, νυν και πρώην μέλη της Ν.Ε., περιφερειακοί σύμβουλοι που ανήκουν στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, κ.α. Την γραμματεία της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα και τον συντονιστή, θα ορίσει ο Τομέας Οργανωτικού του κινήματος Αλλαγής.
Στην διάρκεια της συνεδρίασης, σχετικά με το ψηφοδέλτιο του νομού, το ζήτημα της αποχώρησης του Νίκου Κοτζαμπασάκη ελάχιστα απασχόλησε την διευρυμένη, αφού θεωρήθηκε ως λήξαν. Στο τραπέζι έπεσαν ονόματα και έγινε εκτίμηση των προσώπων που μπορούν να συμβάλλουν στο καλύτερο δυνατόν εκλογικό αποτέλεσμα.
Το θέμα του ψηφοδελτίου θα έχει κλείσει, αν όχι σήμερα, το αργότερο αύριο Τετάρτη. Δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του Δημήτρη Βαονάκη. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ανδρικό όνομα υποψηφίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι είτε του δικηγόρου Απόστολου Ψωμά, όπως είχε ανακοινωθεί προ μηνών είτε αυτό του εκτελωνιστή Ανδρέα Βροντάκη, ο οποίος ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Όσον αφορά τις γυναικείες υποψηφιότητες, δεδομένη μάλλον θεωρείται η υποψηφιότητα της δικηγόρου Αθηνών Δώρας Παπαδάκη, ενώ χθες το βράδυ επρόκειτο να κλείσει και η δεύτερη υποψήφια γυναίκα μεταξύ τριών προτάσεων που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Ανακοίνωσε υποψηφιότητες το ΜέΡΑ25
Από την Πολιτική Γραμματεία του ΜέΡΑ25, ανακοινώθηκαν το Σάββατο 137 υποψήφιοι βουλευτές που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Μεταξύ άλλων το κόμμα, του οποίου γραμματέας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοίνωσε ονόματα υποψηφίων και για τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Για τον νομό Ρεθύμνου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του συνταξιούχου Πολιτικού Μηχανικού, Γιώργου Ταταράκη.
Για τον νομό Ηρακλείου ανακοινώθηκαν οι: Δημήτρης Λιάπης, διεθνολόγος – επαγγελματίας τουρισμού, Γιώργος Λογιάδης, οικονομολόγος, Απόστολος Λουλουδάκης, οικονομολόγος, Σπύρος Μαραγκάκης, οικονομολόγος – σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ελευθερία Κατσούλη, διοικητικός υπάλληλος και Αικατερίνη Τσουκαλά, διεθνολόγος – αμυντικός αναλυτής.
Για τον νομό Χανίων ανακοινώθηκαν οι: Νίκος Τριαντάφυλλος, επιχειρηματίας και Αθηνά Γιαννουλάκη, πρόεδρος εργαζομένων δήμων Νομού Χανίων.
Ο υποψήφιος Ρεθύμνου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Ταταράκης, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει:
«Κατατάσσω τον εαυτό μου στην κατηγορία των ενεργών πολιτών που αποφάσισε να σηκωθεί από τον καναπέ για να κάνει τη ρήξη με το αδιέξοδο «της σωτηρίας μας».
Συντάσσομαι με τους αυθεντικά ευρωπαϊστές που αρνούνται να υπακούουν δουλικά τους αποδεδειγμένα ανίκανους ψευδοτεχνοκράτες των μνημονίων «σωτηρίας» μας, που καταστρέφουν την Ελλάδα και απαξιώνουν την Ευρώπη.
Συντάσσομαι με το ΜέΡΑ25, το ελληνικό πατριωτικό μέτωπο των υπεύθυνα ανυπάκουων ευρωπαϊστών για να καταργηθεί η χρεοδουλοπαροικία που ερημοποιεί την Ελλάδα.
Συντάσσομαι με το ΜέΡΑ25 για να επιστρέψει μια ρεαλιστική, ελπιδοφόρα εναλλακτική πρόταση άμεσα εφαρμόσιμη, αυτή των επτά τομών.
Εκτιμώ ότι τα πρόσωπα που στελεχώνουν ένα ψηφοδέλτιο στις εθνικές εκλογές δίνουν προστιθέμενη προσωπική αξία, όχι παραπάνω από 40%, στην απόφαση των ψηφοφόρων για να ψηφίσουν το κόμμα στο οποίο συμμετέχουν. Το υπόλοιπο ποσοστό πιστώνεται στον επικεφαλής του κόμματος και στο πρόγραμμά του.
Με αυτό το δεδομένο, σας ζητώ αφού συνεκτιμήσετε το μέχρι σήμερα προσωπικό μου αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία (επαγγελματική δραστηριότητα, αρθρογραφία, στάση ζωής) να ενισχύσετε την ελπίδα που φέρνει το ΜέΡΑ25 με το πρόγραμμα του και με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη.
«Δεν μας φοβίζει να βάλουμε ψηλά τον πήχη και να αποτύχουμε. Μας φοβίζει να κοιτάμε χαμηλά και να καταλήξουμε στα γόνατα, άλλη μια φορά ικέτες!».