25 °C Rethymno, GR
03/07/2020

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Κλειστές έως τις 10 Απριλίου οι φοιτητικές κατοικίες σε Γάλλου και Ξενία

Κλειστές είναι από σήμερα ως και τις 10 Απριλίου οι φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Όλοι οι φοιτητές που διέμεναν στις εστίες του Πολιτιστικού Κέντρου Ξενία από χθες είχαν αδειάσει τους χώρους, ενώ 20 άτομα που παρέμεναν στις εστίες του Γάλλου αναχώρησαν χθες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, Κώστας Σπανουδάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο μερίμνησε για χώρους στους οποίους οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να εναποθέσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, μιας και η οδηγία ήταν να αδειάσουν οι φοιτητικές εστίες.

«Έγινε μια εισήγηση από την επιτροπή του ΕΟΔΥ που εξελίχτηκε σε κοινή υπουργική απόφαση, η οποία αναφέρεται σε εκκένωση των φοιτητικών κατοικιών. Στο Ξενία δεν είναι πλέον κανένας φοιτητής, στου Γάλλου περίπου 20 άτομα ήταν μέχρι χθες. Οι φοιτητές έπρεπε να αδειάσουν το δωμάτιο και να εναποθέσουν τα πράγματά τους σε χώρο που τους υπέδειξε το Πανεπιστήμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανουδάκης.

Η σχετική οδηγία δόθηκε μετά από εισήγηση του ΕΟΔΥ, επιβλήθηκε για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τις 25.3.2020 έως και 10.4.2020.

Μετά από συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τα συναρμόδια Υπουργεία, συμπεριλήφθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση η πρόβλεψη διαμονής σε τουριστικά καταλύματα φοιτητών των ΑΕΙ και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες ή σε ξενοδοχεία με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και οι οποίοι δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή.

Σε σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρεται:

«Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021 άρθρο 1 παρ. 2γ και 4 (ΦΕΚ Β ́ 956/21-3-20) απόφαση της Κυβέρνησης οι εστίες των ΑΕΙ πρέπει να εκκενωθούν και να παραμείνουν κενές από 25.3 μέχρι και 10.4. Κατόπιν τούτου οι εκμισθωμένες εστίες στο Ηράκλειο θα εγκαταλειφθούν, ενώ το Ξενία, η ΦΚ Γάλλου και τα εστιατόρια σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο θα κλείσουν. Παρακαλούνται οι φοιτητές να κάνουν τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να επιστρέψουν στις μόνιμες κατοικίες τους. Με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20035 ΠΝΠ (Β’ 987/22.3.2020) άρθρο 1 παρ. 4στ διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται καταλύματα για τη στέγαση φοιτητών και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή. Για τους ελάχιστους φοιτητές στο Π.Κ. που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή θα τηρηθεί η προβλεπόμενη εξαίρεση. Η παραπάνω απόφαση της Κυβέρνησης επαναβεβαιώνει επίσης ότι για το εν λόγω διάστημα: α. απαγορεύεται η πρακτική άσκηση των φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (άρθρο 1 παρ. 2β), β. η διοικητική λειτουργία των ΑΕΙ δεν υπόκειται σε αναστολή (άρθρο 1 παρ. 3)».

Η απόφαση εκκένωσης των φοιτητικών κατοικιών προκάλεσε αντιδράσεις σε φοιτητές, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης για να μεταφερθούν στον τόπο κατοικίας τους, αλλά και από άλλους που εξακολουθούν να εργάζονται αυτές τις ημέρες σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές και δεν υπάρχει μέριμνα για τη διαμονή τους.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ακολουθεί κατά γράμμα την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ, όπως είπε, έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη εκκένωση των κατοικιών. «Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε να τα καλύψουμε τα έξοδα μετακίνησης των φοιτητών, όμως δεν έχουμε αυτή την οικονομική δυνατότητα. Εμάς υποχρέωσή μας είναι να παρέχουμε εκπαίδευση στους φοιτητές και βοήθεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους για να εκπαιδευτούν και να πάρουν το πτυχίο τους. Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο είναι κλειστό και ακολουθούμε κατά γράμμα την ΚΥΑ. Οι φοιτητές έκαναν υπεύθυνες δηλώσεις για να μετακινηθούν, όσοι από αυτούς πληρούν τις προϋποθέσεις σε ξενοδοχείο που θα νοικιάσει το υπουργείο παιδείας και οι άλλοι θα πάνε στον τόπο κατοικίας τους, όπως προβλέπει η απόφαση. Εμείς έχουμε ενημερώσει εξαρχής το υπουργείο Παιδείας για όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση και με τις παρεμβάσεις του Πανεπιστήμιου Κρήτης προβλέφθηκαν αυτές οι εξαιρέσεις για διαμονή κάποιων φοιτητών σε τουριστικά καταλύματα. Ωστόσο θα ενημερώσουμε ξανά το υπουργείο και θα θέσουμε το ζήτημα κάλυψης των εξόδων μετακίνησης των φοιτητών στις κατοικίες τους» είπε ο κ. Σπανουδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση εάν υπάρχουν διαμένοντες, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, δύνανται να διαμείνουν για όσο χρονικό διάστημα οι εστίες τελούν σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας σε τουριστικό κατάλυμα.

Στην ως άνω κατηγορία εντάσσονται οι κάτωθι κατηγορίες υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Φοιτητές των Α.Ε.Ι., οι οποίοι διαμένουν ήδη σε εστία ή σε ξενοδοχειακή μονάδα, είναι ορφανοί από τους δύο γονείς τους, δεν διαθέτουν στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, και δεν έχουν εγγύτερο συγγενή ή άλλο πρόσωπο στην κατοικία του οποίου μπορούν να διαμείνουν προσωρινά.

β) Αλλοδαποί/αλλογενείς φοιτητές των Α.Ε.Ι., οι οποίοι διαμένουν ήδη σε εστία ή σε ξενοδοχειακή μονάδα, και δεν διαθέτουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους έως β’ βαθμού στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας.

γ) Αλλοδαποί φοιτητές ή επισκέπτες των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται προσωρινά στην Ελληνική Επικράτεια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών.