16 °C Rethymno, GR
27/11/2020

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Κοινωνική απόσταση» καλλιτεχνών στην γκαλερί «Μορφές»

Στην Γκαλερί Μορφές, στο Ρέθυμνο (Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη), συνεχίζεται η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Κοινωνική απόσταση – Social distancing». Στην έκθεση, την οποία το κοινό έχει την ευκαιρία δυο μέρες ακόμα να την επισκεφθεί (αύριο ολοκληρώνεται), παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κατασκευών και εγκαταστάσεων, καλλιτεχνών από τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Η παρουσίαση της έκθεσης γίνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος ΧΑΝΙaRT-2019.

Την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος μαζί με τον Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Αίθουσας Τέχνης Μορφές έχει ο Ηλίας Ηλιάκης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κωνσταντίνος Ανδρώνης, Αλέξανδρος Βούτσας, Καλλιόπη Γιατρουδάκη, Στέλλα Δρυγιαννάκη, Σταύρος Κακλιδάκης, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Φαίδων Καλλιτσουνάκης, Στέλιος Καλογεράκης, Κωνσταντίνος Καλφούντζος, Μανώλης Καραταράκης, Μαρία Κελαϊδή, Ελένη Μανωλαράκη, Μαρίνα Μαραβελάκη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ρένα Μπραουδάκη, Γιώργος Πανταζής, Σύλβια Πετσούρα, Αναστασία Πετράκη, Ευάγγελος Ρούσσος, Χρυσούλα Σκεπετζή, Μιράντα Σκυλουράκη, Κώστας Σπανάκης, Renate Stollenwerk, Αντώνης Τριανταφύλλου, Μαρία Τσουκνάκη, Konstantin Fischer και Αντώνης Φραντζεσκάκης.

Αναφορικά με την έκθεση και το θέμα της, οι διοργανωτές σημειώνουν:

«Λόγω της επιτακτικής ανάγκης για υγεία, ατομική αλλά και υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, οι κρατικές νομοθετικές ρυθμίσεις περιορισμού της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας γίνονται αποδεκτές με τις ελάχιστες αντιδράσεις των πολιτών και χωρίς τις πιθανές αντιρρήσεις που θα αναπτύσσονταν σε καταστάσεις εκτός πανδημίας. Κανείς δεν γνωρίζει αν μετά την παρέλευση της έκρυθμης κατάστασης λόγω κορωνοϊού οι ελευθερίες των πολιτών θα αποκατασταθούν ή θα παραμείνουν δια παντός ως ένα έλλειμμα δημοκρατίας…

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης σκεφτήκαμε να φέρουμε κοντά σε εικαστική συνεργασία και καλλιτεχνική σύσφιξη σχέσεων τους γείτονες-καλλιτέχνες, που ενώ ζουν σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, δεν μπορούν να ανταλλάξουν ούτε μια χειραψία. Έτσι επιλέχτηκαν καλλιτέχνες μόνο από τον Νομό Χανίων και τον Νομό Ρεθύμνης για να διερευνηθεί συνάμα και η ευρύτητα μαζί με την ποιότητα της συνεργασίας των καλλιτεχνών που ζουν και δρουν σε ένα τόπο μικρής έκτασης και ταυτόχρονα καλούνται να αναπτύξουν εικαστικά την καθημερινή τους τριβή στην βιωμένη εμπειρία της Κοινωνικής Απόστασης που επεκτείνεται ακόμα και στην μεταξύ τους συνεργασία και συνύπαρξη».

Ο ιστορικός της τέχνης και εκ των επιμελητών της έκθεσης, Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Η Κοινωνική Απόσταση είναι ένας όρος που επιβλήθηκε τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας που έχει ήδη κατακλύσει τον κόσμο.

Τα μέτρα κοινωνικής ή φυσικής απόστασης έχουν μια μακρά ιστορία που ξεκινά στην αρχαιότητα και κατά γενική ομολογία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη διαχείριση μεταδοτικών ασθενειών όπως οι ιογενείς σήμερα ή η λέπρα και η πανώλη παλαιότερα. Παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να συνδιαλεχθεί κανείς με τον άλλο μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης έχουν ακόμα σοβαρές συνέπειες στην ψυχική υγεία των υποκειμένων στα οποία επιβάλλονται.

Επιπλέον, τα μέτρα αυτά παραβιάζουν τα δικαιώματα κίνησης και συναναστροφής και έχουν επιπρόσθετα κι έναν κοινωνικό χαρακτήρα εφόσον η καραντίνα δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο πλούσιους και φτωχούς. Οι τελευταίοι είναι σε πολύ πιο δύσκολη και δυσάρεστη θέση και γι αυτό είναι ακόμα πιο ευάλωτοι στην απειλή της ασθένειας. Στο διάσημο έργο του René Magritte, «Οι εραστές ΙΙ», του 1928, διατυπώνεται σχεδόν προφητικά η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον εικοστό και τον εικοστό πρώτο αιώνα: μαζί και χώρια ταυτόχρονα, με μια οικειότητα και απόσταση συνάμα που καθιστά την κοινή ζωή δύσκολη και προβληματική».