18 °C Rethymno, GR
16/05/2021

ΚΑΤΑ 49% ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις

-Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας - Απούσες οι Τράπεζες από την προσπάθεια ανασυγκρότησης των επιχειρήσεων

Περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες πολίτες παρακολούθησαν την διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου ΠΥΞΙΔΑ με θέμα «Κορονοϊός στην μεταμνημονιακή Ελλάδα: οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις».

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, μέλος Δ.Σ. και γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ, Φώτης Βασιλικόπουλος, εκπαιδευτικός και γραμματέας Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Κυριάκος Κώτσογλου, εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης, Δημήτρης Μουντάκης, υπεύθυνος συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων στο επιμελητήριο Χανίων, Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος ΕΝΔΙΣΥ, Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου, δικηγόρος μέλος ΔΣΑ και Ελένη Παπαδοπούλου, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου ΠΥΞΙΔΑ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επεσήμανε, ότι στη δεκαετία που μας πέρασε χάθηκαν 800.000 θέσεις εργασίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ μέσα στο χρόνο του κορονοϊού μειώθηκε κατά 49% ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί στα 234 δισ. ευρώ το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι πλέον υφίσταται αναγκαιότητα για «κούρεμα». Επίσης, αναφέρθηκε στις τράπεζες, οι οποίες αν και θα έπρεπε να συμβάλλουν στην οικονομία, δεν συμμετέχουν στην ανασυγκρότηση μέσω ευνοϊκών δανείων, γεγονός για το οποίο συμφώνησε και ο Δημήτρης Μουντάκης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χανίων.

Ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ως μέλος Δ.Σ. και γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ τόνισε τις 2.000 μαϊμού αναστολές, καθώς και τις 25.000 καταγγελίες κατά εργοδοτών για διάφορες παραβιάσεις.

Ο Φώτης Βασιλακόπουλος, εκπαιδευτικός και γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ανέφερε ότι η τηλε-εκπαίδευση δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος εκπαίδευσης και πρότεινε να λειτουργούν κανονικά τα σχολεία με δυο βάρδιες των 15 ατόμων η κάθε μια.

Ο Κυριάκος Κώτσογλου, εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης, έθεσε στο τραπέζι τα προβλήματα που γεννήθηκαν στον τουρισμό από την πανδημία και τις προσπάθειες ανάκαμψης.

Ο υπεύθυνος συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο Χανίων, Δημήτρης Μουντάκης, ανέφερε στους συνομιλητές του για τις «τυφλές» και άδικες χρηματοδοτήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, γεγονός στο οποίο συνηγόρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ μένουν εκτός χρηματοδότησης (π.χ. επιστρεπτέας προκαταβολής) καθόσον η μείωση του τζίρου έχει νομοθετικά ορισθεί να προκύπτει επί τη βάσει των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται κρατικής ενίσχυσης εμπορικές δραστηριότητες, επιχειρήσεις και επιτηδευματίες ( ή ελεύθεροι επαγγελματίες) που δεν εμπίπτουν στον ΦΠΑ.

Ο Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος ΕΝΔΙΣΥ, μετέφερε τα προβλήματα των συνταξιούχων και σε έντονο ύφος την άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί μελετημένες προτάσεις τους που θα απεγκλώβιζαν την αναμονή για χιλιάδες νέους συνταξιούχους.

Ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου, δικηγόρος μέλος ΔΣΑ, αναφερόμενος στο γενικότερο πρόβλημα των κλειστών δικαστηρίων, που βάλλει κατά του δικηγορικού κάδου και την ουσιαστική αδυναμία απονομής δικαιοσύνης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία με κλειστά δικαστήρια».

Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικής, Εθνικής Συγκρότησης και Ανάπτυξης ΠΥΞΙΔΑ είναι μια ένωση προσώπων μη κερδοσκοπική, που ιδρύθηκε τον Μάιο 2020 και λειτουργεί σε εθελοντική βάση και αφιλοκερδώς από ενεργούς πολίτες με διαφορετικές πολιτικές και προσωπικές απόψεις, αλλά με κύριο πρόταγμα την Ελλάδα.