13 °C Rethymno, GR
20/04/2021

Κορυφαίο επίτευγμα της Πόπης Τσάκωνα η βιβλιοθήκη «Π. Πρεβελάκης»

-Τριάντα χρόνια πριν σε μια όμορφη εκδήλωση στο λύκειο Σπηλίου με την Άννα Σικελιανού

Ίσως τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης «Παντελής Πρεβελάκης», δώρο πνευματικής ενίσχυσης σε ένα σχολείο της περιφέρειας, του λυκείου Σπηλίου, της Άννας Σικελιανού στις 24 Μαρτίου 1989, να συμπεριλαμβάνονταν στις κορυφαίες πρωτοβουλίες της σημερινής αναχωρήτριας Πόπης Τσάκωνα-Αστρινού στα σαράντα χρόνια της που υπηρέτησε την εκπαίδευση. Πράγματι, στην σπουδαία αυτή εκπαιδευτικό – λυκειάρχη, γόνο μιας επιφανούς οικογένειας του Ρεθύμνου με παράδοση στα Γράμματα και τις Τέχνες, οφείλονταν η επιλογή του σχολείου και η παράδοση της βιβλιοθήκης από την σύζυγο του μεγάλου μας ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 27 Μαρτίου 1989 με τίτλο «Βιβλιοθήκη Π. Πρεβελάκης», αναφέρονται ανάμεσα στα άλλα για εκείνη την λιτή και ουσίας εκδήλωση: «Με την ελπίδα και την ευχή η βιβλιοθήκη «Π. Πρεβελάκης» να αποτελέσει την πνευματική κολυμπήθρα για το βάφτισμα των νέων και γενικότερα όλων των ανθρώπων της περιοχής στο τιτάνιο έργο του μεγάλου συγγραφέα και ακαδημαϊκού, η κ. Άννα Σικελιανού εγκαινίασε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ σε αίθουσα του λυκείου Σπηλίου Ρεθύμνου τη βιβλιοθήκη που δώρισε η ίδια, τιμώντας τη μνήμη του Ρεθεμνιώτη πνευματικού δημιουργού…».

Με την παρουσία τους, που ασφαλώς, αποτέλεσε το σπουδαιότερο γεγονός πολιτισμού για το σχολείο και την περιοχή, τίμησαν την εκδήλωση μεταξύ των άλλων, τότε, η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Χουρδάκη, η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο σχολικός σύμβουλος που επέλεξε και τους χίλιους τόμους της βιβλιοθήκης Δημήτρης Πλάκας, πνευματικοί άνθρωποι του νομού, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, καθηγητές και κάτοικοι.

Μιλώντας, εμφανώς συγκινημένη, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του σχολείου, η Άννα Σικελιανού μίλησε επί μακρόν για τον Παντελή Πρεβελάκη, την αγάπη του για τον γενέθλιο τόπο του και τους σκοπούς που έρχεται να επιτελέσει αυτή η βιβλιοθήκη που εγκαινιάστηκε εκείνο το βράδυ. Είπε ανάμεσα στα άλλα: «… Ήτανε δάσκαλος όχι μόνο για τους μαθητές του αλλά για όσους τον γνωρίσαμε και τον πλησιάσαμε. Όλοι οφεληθήκαμε από την σοφία του την έμφυτη και αποκτημένη από την γνώση της Ιστορίας και της Τέχνης, από την αγάπη της γλώσσας, της κρητικής γλώσσας, που την εχώρεσε όλη μέσα στα βιβλία του, που τους θησαυρούς της θα τους γνωρίζετε και σεις, πιστεύω, από τα τραγούδια του Νέου Ερωτόκριτου…»

Για την παιδεία των νειάτων …

Αφετηρία για την δωρεά της βιβλιοθήκης στο λύκειο Σπηλίου, αποτέλεσε η αγάπη του Παντελή Πρεβελέκη για «την παιδεία των νειάτων». Και σε αυτό η Άννα Σικελιανού είπε: «Το μεράκι, λοιπόν, που είχε για την παιδεία των νειάτων, εκίνησε μερικούς φίλους να θελήσομε ν’ ακολουθήσομε το παράδειγμά του και να βοηθήσομε και ‘μεις μια γωνιά της αγαπημένης μας Κρήτης γι’ αυτό το σκοπό. Αυτή η σκέψη ήτανε η αφετηρία της βιβλιοθήκης που εγκαινιάζομε σήμερα στο Σπήλι με τη δραστήρια βοήθεια και αφοσίωση της κυρίας Αστρινού σ’ αυτή τη σκέψη και με την πολύτιμη συνεργασία του φίλου κ. Δημήτρη Πλάκα που ανάλαβε να διαλέξει τα κατάλληλα βιβλία και να μας υποδείξει τον τρόπο της λειτουργίας της μικρής μας βιβλιοθήκης που έγινε ήδη ένα κέντρο δανειστικής βιβλιοθήκης που θα πρεπίσει, όπως μας το είπε στο «Χρονικό» όλη την περιοχή. Μέσα στα βιβλία της βιβλιοθήκης σας πια, υπάρχει όλο το έργο του φίλου μας που τιμούμε τώρα. Μέσα εκεί θα βρείτε το πάθος του για την Κρήτη κι ας την έζησε μόνο στα λιγοστά νεανικά του χρόνια που σφραγίσανε, όμως, τόσο την ψυχή του και τον λογισμό του…».

Για την Πόπη Τσάκωνα-Αστρινού που «αναχώρησε», συνεχίζοντας στην επίγεια πορεία της μια πολύχρονη οικογενειακή πνευματική παράδοση αφήνοντας το δικό της στίγμα, ας είναι το κείμενο αυτό το κατευόδιο της στις άλλες γειτονιές που θα εγκατασταθεί…

 

Πηγή: madeincreta.gr