23 °C Rethymno, GR
26/05/2020

Κορωνοϊκόν χρονογράφημα

Ποιος Παύλος Σιδηρόπουλος και ποιος Βασίλης Παπακωνσταντίνου; Ο ροκ-σταρ της εποχής είναι ο… Τσιόρδας! Ήδη έχουν δημιουργηθεί διαδικτυακές ομάδες στήριξης του εθνικού μας λοιμωξιολόγου, ενώ ακόμα και στα Εξάρχεια δίπλα στο «μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι», υπάρχουν συνθήματα «Τσιόρδας, ουάου!» και «Τσιόρδα, μένουμε σπίτι! Για πάρτη σου!».

Ζούμε μεγάλες στιγμές ως έθνος που μόνο με την κατάκτηση του Euro 2004 μπορούν να συγκριθούν! Γιατί έχουμε κατατροπώσει όλα τα «γατάκια» και τους «εξυπνάκηδες» που περιφέρονταν… αγελαία ανά τας Ευρώπας και τας Αμερικάς, ενώ εμείς πειθαρχημένοι, καθώς είμαστε και υπό την πάνσοφη καθοδήγηση των πολιτικών ταγών μας -έχουμε πειστεί περί τούτου και χαλάλι τα 11 μύρια που εδόθησαν επ’ αυτού- μπορούμε να επαιρόμαστε στα μεταμεσονύχτια διαγράμματα του Ευαγγελάτου ότι υπερέχουμε συντριπτικά έναντι των υπολοίπων δήθεν πολιτισμένων, αφού οι «απώλειες» είναι εντελώς ελεγχόμενες.

Αυτή η περίοδος δημιουργεί εκτός των άλλων και… μόδα! Άπαντες είναι «μασκοφόροι». Πρωθυπουργός, υπουργοί, καλλιτέχνες δημοσιογράφοι… Λείπουν βέβαια μερικές στα νοσοκομεία αλλά δεν βαριέσαι, αυτοί εκεί έχουν αντισώματα! Αλλά εκτός από τη «μόδα» τον τελευταίο καιρό έχουμε και πολλές «ευεργεσίες» και «δωρεές». Δεν προλαβαίνουν οι κρατούντες να δέχονται τις γενναιόδωρες «χορηγίες» των επιχειρηματιών, των ευαγών ιδρυμάτων και παντός είδους «λεσχών»! Χορηγίες που θα ζήλευαν, ο Συγγρός, ο Ζάππας, ο Μπενάκης κι ο Αβέρωφ ομού!

Τέτοια «φιλανθρωπία» δεν έχει ξαναγίνει! Αφού μέχρι κι ο πρωθυπουργός υποδέχεται στο αεροδρόμιο τους τόνους βοήθειας μετά των προέδρων των ιδρυμάτων και μπράβο και στα κανάλια που καλύπτουν με εκτενή ρεπορτάζ τέτοιου είδους ανιδιοτελείς προσφορές, προκειμένου να μαθαίνει και το πόπολο ποιος τους νοιάζεται και ποιος τους φροντίζει!

Πολλοί έχουν συνηθίσει τόσο την καραντίνα που δύσκολα θα επανέλθουν στην μέχρι πρότινος καθημερινότητά τους. Θα στέλνουν sms και θα ποστάρουν τρεις φορές τη μέρα φωτογραφίες του Τσιόρδα, που γιατί εμένα μου θυμίζει την περίοδο… Σκαλκέα, έξω από το «Ωνάσειο» όταν νοσούσε ο «χαρισματικός»;

Αμ, αυτό το σλόγκαν της εποχής; «Μένουμε σπίτι» ο Παπαδόπουλος, «Μένουμε Όρθιοι» ο Τσίπρας, «Μένουμε ξάπλα οι ΚΙΝΑΛες», «Μένουμε ταπί» οι εργαζόμενοι, «Μένουμε φασίστες» τα ακροδεξίδια πασών κομμάτων, όλοι «μένουν», απλά άλλοι τα «παίρνουν» μένοντας κι άλλοι τα δίνουν!

Πάντως ένα «κενό» μου έχει αφήσει η περίοδος αυτή και φοβάμαι πως θα παραμείνει ένα μεταφυσικό ζήτημα αναζήτησης και για το οποίο μόνο η Έλενα Ράπτη θα μπορούσε να με βοηθήσει με τις ειδικές γνώσεις που διαθέτει. «Κολλάει» ή όχι ο ιός από τη θεία κοινωνία;