Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά αλλά και τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη. 

Στη σημερινή ενημέρωση εκτός από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, συμμετέχει και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Το λόγο πήρε πρώτος ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση ενίσχυσε το σύστημα υγείας, αντιμετώπισε τη μάχη με επιτυχία και κατάλληλη οργάνωση.

«Σήμερα προέχει η ευλαβική τήρηση των μέτρων. Πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής.

Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα υγείας. Το ανθρώπινο δυναμικό, οι κλίνες ΜΕΘ, η επάρκεια σε φαρμακευτική αγωγή, τα εμβόλια όταν θα είναι έτοιμα» τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, και συμπλήρωσε:

«Ενισχύσαμε τις δομές υγείας με προσωπικό, από τον Μάρτιο πάνω από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. 1.000 και πλέον μόνιμοι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων. Αρχές Σεπτέμβρη 400 νέες θέσεις, οι μισές θα αφορούν τις ΜΕΘ. 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές και 600 νοσηλευτές δημόσιας υγείας».

Ο ίδιος ανέφερε πως σε ό,τι αφορά της ΜΕΘ, παρελήφθησαν τον Ιούλιο του 2019 557 κλίνες εντατικής θεραπείας και ένα χρόνο αργότερα «είμαστε στις 901 λειτουργικές».

Τόνισε δε, πως θα φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως αυξάνονται και τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη την επικράτεια.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στην κοινή προμήθεια της ρεμντεσιβίρης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πτήση της καλύπτεται από πόρους της ΕΕ. Ήδη η χώρα έχει παραλάβει 178 φιαλίδια και υπάρχουν περίπου 85 σε νοσοκομεία. Έχουμε επάρκεια στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Για το εμβόλιο, η ΕΕ διαπραγματεύεται για την κοινή προμήθεια. Μας εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του κόστους και έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια. Αν όλα πάνε καλά οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του 2020» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η ενημέρωση των πολιτών.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως υπάρχει μια έξαρση κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως, ωστόσο η κυβέρνηση δεν μένει μόνο στα στατιστικά.

«Βέβαια εάν κάνουμε σύγκριση με τον αριθμό θανάτων και κρουσμάτων άλλων συγκρίσιμων χωρών, θα δούμε ότι είμαστε ακόμη σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, τα πράγματα μπορούν να πάρουν πολύ δύσκολη τροπή».

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως το γεγονός ότι εμφανίστηκαν περισσότερα κρούσματα σε νεότερες ηλικίες έκαναν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα όπως αυτό του ωραίου για τα καταστήματα.

«Δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές» ξεκαθάρισε ο ίδιος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί για την Πάρο και την Αντίπαρο.

Δείτε live:

CNNGREECE