23 °C Rethymno, GR
24/10/2020

Η ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Κρίσιμες οι πρώτες εβδομάδες για το μέλλον της φετινής τουριστικής περιόδου

- Καθοριστική η άποψη που θα σχηματίσουν οι πρώτοι επισκέπτες σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στην Κρήτη

Κρίσιμες για το μέλλον της φετινής τουριστικής περιόδου χαρακτηρίζονται οι τρεις πρώτες εβδομάδες. Οι εντυπώσεις που θα αποκομίσουν οι πρώτοι επισκέπτες που φτάνουν στο νησί θα αποτελέσουν το κίνητρο ή το αντικίνητρο για ένα μεγάλο κομμάτι αναποφάσιστων και επιφυλακτικών τουριστών, που εν μέσω της πανδημίας διστάζουν να ταξιδέψουν. Η ευλαβική τήρηση των υγειονομικών μέτρων και των πρωτοκόλλων που έχει θέσει σε ισχύ ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας τόσο στις αερομεταφορές, όσο και στα ξενοδοχεία, στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής και σε όλους τους χώρους θα καθορίσουν εν πολλοίς την τουριστική εικόνα της Κρήτης και του Ρεθύμνου.
Αυτό επεσήμαναν χθες στους επιχειρηματίες του τουρισμού του νησιού Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες που βρέθηκαν στην Κρήτη για να επιθεωρήσουν την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε διάφορους χώρους μαζικής συνάθροισης, στα αεροδρόμια και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Οι Γερμανοί πράκτορες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το μέλος του ΕΟΔΥ και καθηγητή της ιατρικής σχολής το πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Σουρβίνο αναλυτικά και διεξοδικά για όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται στον τουριστικό κλάδο, αλλά και να λάβουν απαντήσεις για τον τρόπο διαχείρισης ενός περιστατικού με covid-19. Παράλληλα, οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορς διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την κατάρτιση και την εκπαίδευση του προσωπικού των μονάδων σε όλους τους χώρους ενός ξενοδοχείου.
Οι ίδιοι εμφανίστηκαν πλήρως ικανοποιημένοι από την αρτιότητα και την κατάρτιση τους καθώς και την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και δήλωσαν την πρόθεση τους να κατευθύνουν έναν μεγάλο αριθμό των ταξιδιωτών στην Κρήτη. Ωστόσο σε συνάντηση που είχαν με επιχειρηματίες του τουρισμού τους επέστησαν την προσοχή, διευκρινίζοντας πως η τουριστική εικόνα ενός τόπου δεν εξαρτάται μόνο από τις αερομεταφορές και το ξενοδοχείο αλλά είναι κρίσιμο όλοι οι φορείς της αγοράς, έμποροι, επιχειρηματίες εστίασης και αναψυχής να επιδείξουν μια αντίστοιχη συμπεριφορά. Όπως τόνισαν ο προβληματισμός και η ανησυχία στους δυνητικούς επισκέπτες είναι διάχυτος γι’ αυτό και η εμπέδωση του αισθήματος υγειονομικής ασφάλειας και η διάδοση του στο εξωτερικό αποτελεί μεγάλο ζητούμενο.
Ο ελληνικός τουρισμός προχωράει μπροστά και ανοίγει συντεταγμένα και με ασφάλεια, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κρήτη και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα θα κερδίσει τη φετινή σεζόν το στοίχημα.
«Η προσπάθειά μας είναι να στηρίξουμε το εθνικό τουριστικό προϊόν και να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι κατανοητός ο φόβος που υπάρχει στους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του τουρισμού, διότι είμαστε στην αρχή μιας δύσκολης διαδικασίας. Όμως αυτή η διαδικασία είμαι σίγουρος ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς έχει γίνει τεράστια προετοιμασία υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε ότι «Αυτό που ως υπουργείο εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να φέρουμε τον κόσμο, να επιτρέψουμε μέσα από τις διαδικασίες να ανοίξει η τουριστική αγορά. Ο μόνος που μπορεί να στηρίξει είναι ο πελάτης, ο τουρίστας που θα έρθει για να κάνει τις διακοπές του – και αυτό κάνουμε αυτό το διάστημα, με ασφάλεια και σεβασμό στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας» είπε ο υπουργός Τουρισμό».

Θεοχάρης: Ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει αυτό το στοίχημα

 

«Ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει συντεταγμένα με ασφάλεια», δήλωσε χθες από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο νησί, τονίζοντας πως γίνεται προσπάθεια να στηριχθεί το τουριστικό προϊόν.

Ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει και αυτό το στοίχημα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ο κ. Θεοχάρης εξήγησε ότι αναφορικά με τα ζητήματα που προκύπτουν ως προβλήματα, όλες οι υπηρεσίες έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη επίλυσής τους.

«Η προσπάθειά μας είναι να στηρίξουμε το εθνικό τουριστικό προϊόν και να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι κατανοητός ο φόβος που υπάρχει στους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του τουρισμού, διότι είμαστε στην αρχή μιας δύσκολης διαδικασίας. Όμως αυτή η διαδικασία είμαι σίγουρος ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς έχει γίνει τεράστια προετοιμασία υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε.

Σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας που πρέπει να συμπληρώνουν οι επισκέπτες στη χώρα μας πριν την αναχώρησή τους, με αποτέλεσμα να υφίστανται και καθυστερήσεις στις πτήσεις, ο υπουργός Τουρισμού εξήγησε ότι σε γενικές γραμμές η διαδικασία κυλάει ομαλά και γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν οι χρόνοι στις περιπτώσεις που όντως υπάρχουν καθυστερήσεις, χωρίς όμως να γίνεται έκπτωση από την ασφάλεια και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. «Ίσως υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά αυτό δείχνει και την εικόνα ότι η χώρα μας είναι σοβαρή και δεν παίρνει το θέμα της ασφάλειας των τουριστών και των πολιτών της αψήφιστα. Φυσικά, ζητήματα που έχουν τεθεί σε σχέση με τη φόρμα, βελτιώνονται και θα βελτιωθούν: Δείχνουμε την ευελιξία που χρειάζεται, επιτρέπουμε να συμπληρωθεί η φόρμα ακόμη και μέσα στο αεροδρόμιο. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και πριν μπουν στο αεροπλάνο. Από την άλλη όμως δεν κάνουμε καμία διαπραγμάτευση στα ζητήματα ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι πρώτο μας μέλημα και θα συνεχίσει να είναι» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Σε συνάντησή του δε, με εκπροσώπους εργαζομένων στον χώρο του τουρισμού, είπε πως υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθούν κάποια από τα προγράμματα που υλοποιούνται ήδη ή θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

«Αυτό που ως υπουργείο εμείς μπορούμε να κάνουμε, είναι να φέρουμε τον κόσμο, να επιτρέψουμε μέσα από τις διαδικασίες να ανοίξει η τουριστική αγορά. Ο μόνος που μπορεί να στηρίξει είναι ο πελάτης, ο τουρίστας που θα έρθει για να κάνει τις διακοπές του – και αυτό κάνουμε αυτό το διάστημα, με ασφάλεια και σεβασμό στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας» είπε ο υπουργός Τουρισμού.

Ενόψει της επίσκεψης του κ. Θεοχάρη στο Ηράκλειο, με απόφαση του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, τα καταστήματα εστίασης παρέμειναν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τους επαγγελματίες να ζητούν τη στήριξη της πολιτείας, πριν αναγκαστούν να βάλουν μαζικά λουκέτα στις επιχειρήσεις τους, όπως επεσήμαναν στον υπουργό.

Ο κ. Θεοχάρης  είχε προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών φορέων, ωστόσο έξω από το ξενοδοχείο τον «υποδέχτηκαν» με αποδοκιμασίες!

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ξενοδοχοϋπάλληλοι, ξεναγοί, εργαζόμενοι στον επισιτισμό αλλά και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος,

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Τουρισμού σήμερα το απόγευμα θα βρεθεί στο Ρέθυμνο όπου θα έχει συναντήσεις με τους ξενοδόχους και φορείς του τουριστικού κλάδου.

 

Κρίσιμες οι πρώτες τρεις εβδομάδες τονίζουν Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες

Εν τω μεταξύ, στην Κρήτη βρέθηκαν χθες Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιούν σε τουριστικούς προορισμούς προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτόκολλων και να έχουν επαφές με επιχειρηματίες του κλάδου. Παράλληλα χθες  οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες είχαν συνάντηση με επιχειρηματίες του τουρισμού στο ξενοδοχείο «Creta Maris» στη Χερσόνησο όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον καθηγητή της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο, μέλος του ΕΟΔΥ για τον τρόπο διαχείριση κρούσματος κορονοϊού στο νησί. Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τη λειτουργία των ξενοδοχείων αι τον τρόπο τήρησης των μέτρων από το προσωπικό σε όλους τους χώρους που διαθέτει μια μονάδα

Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες εμφανίστηκαν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ετοιμότητα των ξενοδοχείων και την εφαρμογή των πρωτόκολλων, επέστησαν ωστόσο την προσοχή των επιχειρηματιών στην ανάγκη τήρησης των μέτρων όχι μόνο στα ξενοδοχεία αλλά σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους τους οποίους θα επισκεφτούν οι τουρίστες. Όπως ανέφεραν οι τρεις πρώτες εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς η εικόνα που θα σχηματίσουν οι πρώτοι επισκέπτες και η οποία θα μεταφερθεί στο εξωτερικό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση ή μη των κρατήσεων.

Χαρακτηριστικά ο Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε: «Είχαμε συνάντηση χθες με Γερμανούς πράκτορες, οι οποίοι είδαν πως λειτουργούν τα πρωτόκολλα στην Ελλάδα όσον αφορά τα αεροδρόμια, τις αεροπορικές εταιρίες, τη μεταφορά τους από τα αεροδρόμια στο ξενοδοχείο, είδαν από κοντά τί μέτρα τηρούνται στο ξενοδοχεία, τη συμπεριφορά του προσωπικού στα διάφορα τμήματα, εστιατόρια κ.τ.λ. Στη συνέχεια στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου παρουσία του Γιώργου Σουρβίνου οι πράκτορες του έθεσαν σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τη διαχείριση των κρουσμάτων. Του έκαναν εκατοντάδες ερωτήσεις. Έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις και φεύγοντας μάς είπαν ότι ψηφίζουμε Κρήτη σαν ασφαλή προορισμό.

Όμως μας επεσήμαναν ότι από τις τρεις πρώτες εβδομάδες θα εξαρτηθεί το μέλλον της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη. Οι πελάτες που έρχονται είναι διστακτικοί. Έρχονται και δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν. Σε μελέτη που έγινε στη Γερμανία το 91% από αυτούς που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι από όσους πάνε διακοπές εκτός Γερμανίας ότι περιμένουν να έχουν άσχημες εμπειρίες. Έρχονται φοβισμένοι δηλαδή με αρνητική προδιάθεση. Είναι σημαντικό οι επισκέπτες εκτός από το ξενοδοχείο και την αερομεταφορά τους να σχηματίσουν καλή εικόνα σε ότι αφορά τη υγειονομική ασφάλεια κατά την έξοδο τους από το ξενοδοχείο. Ο τουριστικός προορισμός δεν είναι μόνο το ξενοδοχείο. Πρέπει όλοι μαζί εστιατόρια, καφέ μπαρ να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Είναι τεράστιας σημασίας η εικόνα που θα δείξουμε στους τουρίστες.

Αυτό μας επεσήμαναν και οι πράκτορες. Αν οι πελάτες γράψουν αρνητικά σχόλια τότε ο προορισμός Κρήτη έχει σβηστεί από τον τουριστικό χάρτη».

 

«Η περιφέρεια Κρήτης πάντα στηρίζει την προσπάθεια των ανθρώπων του τουρισμού»

Στο ξενοδοχείο Creta Maris συναντήθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης με τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους κορυφαίων γερμανικών δορυφορικών τηλεοπτικών δικτύων, παρουσία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Με πολύ χαρά, είπε ο κ. Αρναουτάκης, «σας καλωσορίζουμε στην Κρήτη μας που είναι ποιοτικός και ασφαλής προορισμός και που είμαστε η περιοχή με τα ελάχιστα κρούσματα covid-19 σε όλη την Ευρώπη και αυτό γιατί τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τους γιατρούς, τα νοσοκομεία, τους φορείς».

Ο κ. Αρναουτάκης χαιρέτησε την παρουσία του κ. Θεοχάρη λέγοντας ότι είναι τιμή στην έναρξη της τουριστικής περιόδου στο νησί να είναι παρόν ο υπουργός και ότι, όλοι μαζί περιφέρεια, φορείς συνεργαζόμαστε για το καλύτερο αποτέλεσμα τη φετινή χρονιά.

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως καλούς πρεσβευτές όλους τους συμμετέχοντες και ευχήθηκε καλή παραμονή στο νησί, ευχαριστώντας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης την αεροπορική εταιρεία Condor, την τουριστική ξενοδοχειακή αλυσίδα του κ. Ανδρέα Μεταξά και τον Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

Από την πλευρά του ο υπουργός καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και που επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Παράλληλα ο κ. Θεοχάρης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και τους διοργανωτές της εκδήλωσης για τη φιλοξενία.

Θερμές ευχαριστίες επίσης εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος της Condor Πωλ Σφάγιερ, για τη συνεργασία, την παρουσία τους στη φιλόξενη Κρήτη, στον περιφερειάρχη και στους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Οι τουριστικοί πράκτορες και οι δημοσιογράφοι απόλαυσαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του συγκροτήματος του Γιάννη Λυδάκη αλλά και άλλων κρητικών συγκροτημάτων.

«Η περιφέρεια Κρήτης πάντα στηρίζει την προσπάθεια των ανθρώπων του τουρισμού, θέλουμε να δώσετε μια ιδιαίτερη βοήθεια προς τους εργαζόμενους Και θεωρώ πως μπορούμε κάποια επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν να τα αντιμετωπίσουμε γιατί πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στη διάρκεια της σύσκεψης των φορέων του τουρισμού παρουσία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η σύγκλιση απόψεων ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, ότι είναι σημαντικό να υπάρχει καλή συνεργασία όπως έχει δομηθεί μέχρι σήμερα. Και τόνισε ότι στο προηγούμενο χρονικό διάστημα με τους παράγοντες και τους φορείς του τουρισμού βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα και δίνοντας λύσεις σε μια δύσκολη περίοδο. Ζήτησε δε από τον κ. Θεοχάρη να στηρίξει την επίλυση των προβλημάτων εισηγούμενος θετικά στους συναδέλφους του υπουργούς.

Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε όλα τα διοικητικά συμβούλια όλων των κλάδων τουρισμού γιατί, όπως τόνισε, απέδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι ξέρουν να συνεργάζονται αποτελεσματικά.