19 °C Rethymno, GR
18/04/2021

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Γ΄ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Κρητικός όμιλος: «Πότε έγινε το λάθος, τον Νοέμβριο ή τώρα..»

Απόφαση δεν πήραν γιατί, έτσι κι αλλιώς δεν είναι στο χέρι τους να πράξουν κάτι τέτοιο… Οι πρόεδροι (οι 14 από τους 16) του κρητικού ομίλου της Γ’ Εθνικής όμως, έκριναν ότι «δεν θα πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ένα παραπάνω αυτή τη χρονική περίοδο όπου τα κρούσματα αυξάνονται. Μάλιστα επανέλαβαν ότι ζητούν κάποια δεδομένα όπως: Σαφή υγειονομική υποστήριξη, διαβεβαίωση να μη διακοπεί ξανά το πρωτάθλημα, 30.000 ευρώ ως αποζημίωση για κάθε σωματείο και πολλά άλλα… Μάλιστα στο τέλος επανέλαβαν και όλα όσα ζητούσαν στην πρώτη τους επιστολή τον περασμένο Ιανουάριο…
Η νέα επιστολή-ανακοίνωση κοινοποιήθηκε στον ίδιο τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Γιώργο Μαυρωτά, στον πρόεδρο ΕΠΟ κ. Βαγγέλη Γραμμένο, στον Πρόεδρο Επιτροπής Διοργανώσεων ΕΠΟ κ. Παναγιώτη Δημητρίου, στην Εκτελεστική Επιτροπή ΕΠΟ, στην Ιατρική Επιτροπή ΕΠΟ καθώς και στην Περιφέρεια Κρήτης, τις Δημοτικές Αρχές και στους προέδρους των τεσσάρων Ενώσεων της Κρήτης.
Η ανακοίνωση αναφέρεί επί λεξει:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η νέα τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και των 16 σωματείων του 10ου Ομίλου Κρήτης του πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής περιόδου 2020-2021.
Την τηλεδιάσκεψη διοργάνωσε το σωματείο «Αθλητικός Όμιλος Δαμάστας» με σκοπό την άμεση επικοινωνία μεταξύ των 16 σωματείων της Κρήτης και την κατάθεση προτάσεων σχετικά με τις εξελίξεις στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων έκαναν τις τοποθετήσεις τους, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους, την ανησυχία τους και την αγωνία τους για το μέλλον του πρωταθλήματος.
Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί για το ότι μετά από περίπου τέσσερις μήνες αναστολής του πρωταθλήματος, ήρθε «εν μία νυκτί» η απόφαση για επιστροφή στις προπονήσεις, με το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο να βρίσκονται σε «κόκκινη ζώνη» και με περισσότερα από 2000 κρούσματα πανελλαδικά, όταν το Νοέμβριο μας οδηγήσατε σε παύση με λιγότερα από 500 κρούσματα. Δηλαδή πότε έγινε το λάθος, τότε ή τώρα;
Αποφασίστηκε η επανέναρξη των προπονήσεων χωρίς να δοθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο (σ.σ. δόθηκε μόλις χθες) υγείας, χωρίς εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις για το μέλλον του πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής, χωρίς επιχορήγηση των test COVID, χωρίς την παραμικρή οικονομική και ηθική υποστήριξη σε σωματεία που τόσους μήνες βρίσκονται υποχρεωτικά σε αγωνιστική αδράνεια.
Δυστυχώς, αντί αυτή η απόφαση να δώσει το έναυσμα για την επανεκκίνηση, αντιθέτως προκάλεσε σύγχυση σε όλους, εντείνοντας την ανησυχία μας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των ομάδων μας.»

Υπενθύμισαν τα προαπαιτούμενα
Μετά από πολύωρη συζήτηση, η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων του 10ου ομίλου κατέληξε στην εξής απόφαση:
«Με τις παρούσες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορoνοϊού ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων στηρίζει και επαναφέρει ως προαπαιτούμενα τις προτάσεις που σας είχε καταθέσει μέσω επιστολής από την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη στις 29 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς δυστυχώς να λάβει από κανέναν από τους παραλήπτες της την παραμικρή απάντηση.»
Με λίγα λόγια, η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων του 10ου Ομίλου Κρήτης Γ’ Εθνικής σας καταθέτει ή μάλλον υπενθύμισε στους αρμοδίους τα παρακάτω:
1) Επιστροφή στις αγωνιστικές δραστηριότητες των ομάδων (προπονήσεις και αγώνες πρωταθλήματος) μόνο εφόσον δοθούν οι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ, ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΦΕΙΣ ΟΡΟΥΣ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος αλλά και το πόσοι πέφτουν και ανεβαίνουν.
2) Την οικονομική επιχορήγηση ύψους 30.000 ευρώ για κάθε σωματείο, επιχορήγηση που δύναται να προέρχεται είτε από τον δήμο στον οποίο υπάγεται κάθε σωματείο, είτε από την Περιφέρεια Κρήτης.
3) Τα απαραίτητα test covid να χορηγούνται από τους κρατικούς φορείς, από την τοπική αυτοδιοίκηση ή μεγάλο ιατρικό όμιλο.
4) Τη μείωση του κόστους από την ΕΠΟ όσον αφορά το εξοδολόγιο της διαιτησίας αλλά και τη μείωση προστίμων από πειθαρχικές ποινές
5) Να ακολουθηθούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα για την ασφαλή παρουσία θεατών στους αγώνες του πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής.
6) Άμεση επαναλειτουργία όλων των τμημάτων υποδομών
7) Να υπάρξει οικονομική ενίσχυση προς τα σωματεία προκειμένου να ακολουθήσουν ειδική μέριμνα για τις ανάγκες των ποδοσφαιριστών, των προπονητών και του στελεχιακού προσωπικού των σωματείων εφόσον δεν επιτραπεί η επιστροφή στις αγωνιστικές δραστηριότητες.
8) Διασφάλιση της συγκρότησης ομίλου Γ’ Εθνικής αποκλειστικά με ομάδες από τις τέσσερις ΕΠΣ της Κρήτης ως βασικότατο πυλώνα βιωσιμότητας για το μέλλον. Ζητάμε ο κρητικός όμιλος να παραμείνει εσαεί.
9) Προτείνουμε την θεσμική παρουσία των ομάδων της Γ’ Εθνικής στην ΕΠΟ, προκειμένου να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων.»