15 °C Rethymno, GR
01/03/2021

ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου από τον Στ. Αραχωβίτη

 

 

Ευθείες βολές στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου εξαπέλυσε από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε χθες ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής και τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών αλλά και στην αδυναμία, όπως τη χαρακτήρισε, να δοθεί υπεραξία στα προϊόντα του αγροτικού κλάδου και, κατά συνέπεια, στο εισόδημα των παραγωγών.

Συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθό και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Αραχωβίτης επισκέφτηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, ενώ το απόγευμα είχε συνάντηση στην αντιπεριφέρεια με την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή, τον αντιπεριφερειάρχη Μανόλη Χνάρη, τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη και Σωκράτη Κεφαλογιάννη, αντιδημάρχους των άλλων δήμων του νομού καθώς και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου του Ρεθύμνου.

Σε σχετικές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε: «Συνεχίζουμε την περιοδεία μας στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο ξεκινήσαμε την επίσκεψη μας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, που από το 2018 άρχισε να βρίσκει τα βήματα της και να βοηθάει τον αγροτικό κόσμο του τόπου. Με τον τρόπο μας σταθήκαμε στα δύσκολα της Ένωσης και θεωρούμε ότι βάλαμε ένα λιθαράκι και εμείς στην προσπάθεια που κάνουν και άλλοι εκεί, γιατί η λογική μας είναι υπέρ των συλλογικών σχημάτων, υπέρ των συνεταιρισμών. Βρισκόμαστε στην Κρήτη σε μέρες που και ο καιρός έχει δείξει τα δόντια του. Είχαμε ζημιές από το χαλάζι σε κάποιες περιοχές, σε μια ελαιοπαραγωγική χρονιά που φαινόταν να είναι καλή. Ευτυχώς στο Ρέθυμνο δεν είχε πολλά προβλήματα, όπου είχε όμως ήταν σοβαρά και βρισκόμαστε όλως τυχαίως δυο μέρες μετά από μια ντροπιαστική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που χώρισε τους αγρότες σε πληγέντες από Ιανό και σε όλους τους άλλους. Οι Χανιώτες, οι Ηρακλειώτες και οι Ρεθεμνιώτες παραγωγοί δεν έχουν τα ευεργετήματα που προβλέπονται για τους Θεσσαλούς, παρότι και αυτοί έπαθαν ζημιά στις περιουσίες τους. Εμείς, παρότι δεν καταψηφίσαμε την τροπολογία, θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι διχαστικές ενέργειες, το να χωρίζουμε τους αγρότες σε δυο επίπεδα, δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και την προχειρότητα με την οποία νομοθετούν».

 

Ο συντονιστής του αγροτικού κινήματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τα αγροτικά προϊόντα να πάρουν την υπεραξία που τους αναλογεί τονίζοντας πως: «Ο αγροτικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες. Τα επώνυμα προϊόντα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η περίφημη γραβιέρα, διατηρούν χαμηλές τιμές, κάτι που ευθύνεται στη διαχρονική αδυναμία της πολιτείας να δώσει μια σαφή κατεύθυνση να αποκτήσουν τα προϊόντα την τιμή και τη θέση που τους αρμόζει και ο παραγωγός να απολαύσει το εισόδημα που πρέπει» και πρόσθεσε ότι: «Βασικό πρόβλημα μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας είναι η χρηματοδότηση και στους συνεταιρισμούς και στους παραγωγούς, ώστε να μην πέφτουν τα θύματα των μεταποιητών που τους πουλάνε είτε ζωοτροφές είτε εφόδια σε τιμές μεγαλύτερες, γιατί οι παραγωγοί δεν έχουν ρευστότητα. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε την αναπτυξιακή τράπεζα. Ήδη δημιουργήσαμε εργαλεία, όπως το ταμείο εγγυοδοσίας το οποίο έχει πάρει ΦΕΚ από τον Μάιο του 2019, τα οποία όμως δυστυχώς «πάγωσαν» μετά τις εκλογές καθώς η κυβέρνηση τα «πάγωσε».