23 °C Rethymno, GR
21/06/2021

«Κυκλοφορία νέου τεύχους του περιοδικού «Αμάλθεια»

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού «Αμάλθεια», το οποίο εκδίδει η Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Το τεύχος είναι τετραπλό και έχει αριθμό 200-203. Το περιοδικό το 2020 συμπλήρωσε τα 50 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας, έτσι το τεύχος αυτό έχει και επετειακό χαρακτήρα.

Στις σελίδες του νέου τεύχους υπάρχει ειδική αναφορά στα πενήντα χρόνια της κυκλοφορίας του, ενώ στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και μια συνέντευξη με το πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Παχυγιαννάκη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη, πρωτεργάτη στη σύσταση της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου και του περιοδικού της, πρώτο πρόεδρο και σχεδιαστή του εμβλήματός της.

Στη συγκυρία που διανύουμε δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τις κατά καιρούς πανδημίες. Στο πνεύμα αυτό δημοσιεύεται άρθρο με θέμα «Επιδημίες στα Γράμματα», ένα πρωτότυπο ποίημα του λαϊκού βάρδου Γιάννη Βάρδα με θέμα «και οι λύρες εσωπάσαν», το οποίο σχολιάζει ο φιλόλογος Γιάννης Χρονάκης, καθώς και οι βραβευμένες μαντινάδες από τον σχετικό διαγωνισμό που είχαμε προκηρύξει το 2020.

Ο διαγωνισμός, θυμίζουμε, ήταν αφιερωμένος στους γιατρούς και το άλλο νοσηλευτικό προσωπικό που θεωρούμε ότι τους οφείλουμε με κάθε τρόπο ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν ειδικά στην παρούσα περίσταση.

Δημοσιεύονται στο τεύχος αυτό οι βραβευμένες μαντινάδες, καθώς και κάποιες άλλες αξιόλογες κατά την κρίση της επιτροπής.

Μια άλλη ενότητα είναι αφιερωμένη στις προσωπικότητες που τίμησε η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία και το περιοδικό της το 2019: Τους Καθηγητές Πανεπιστημίου Βασίλειο Φθενάκη, Μιχάλη Κασσωτάκη, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, Κωνσταντίνο Δεμέτζο καθώς και τον τέως δήμαρχος Σητείας και λόγιο Νίκο Πετράκη, όπως και την παγκοσμίου φήμης ενδυματολόγο Ανδριανή Νεοφύτου.

Ο διακεκριμένος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και δημιουργός του Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης παραχώρησε, επίσης, για τους αναγνώστες της «Αμάλθειας», μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και εκτεταμένη συνέντευξη η οποία φιλοξενείται στο τεύχος.

Ο Δρ Δημήτριος Χατζηδάκης παρουσιάζει στο τεύχος τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε για να καταγράψει τους πεσόντες από το Ν. Λασιθίου στους Αγώνες μας κατά το 1940-44.

Ο φιλόλογος Μιλτιάδης Παπαδάκης γράφει για την Τραπεζόντα, την γενέτειρα των Κορνάρων και ο υπογράφων για την διασπορά στην Ελλάδα των κρητικών ονομάτων με βενετσιάνικη ρίζα.

Στη μνήμη της Καθηγήτριας Αικατερίνης Μαριδάκη-Κασσωτάκη δημοσιεύουμε ένα εντυπωσιακό λαϊκό στιχούργημα από το βιβλίο της, το οποίο και παρουσιάζουμε. Στη μνήμη επίσης του φιλέλληνα Maurice Born ο Ιωάννης Παλαμάς μετέφρασε από τα γαλλικά και δημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του που αναφέρεται στην Σπιναλόγκα.

Στις μόνιμες στήλες, όπως πάντα, οι «Επισημάνσεις», με νέους αλλά και καταξιωμένους ποιητές καθώς και μικρά επίκαιρα αλλά και διαχρονικά σχόλια κοινωνικού προβληματισμού και στις «βιβλιοδιαδρομές» παρουσιάζονται μια σειρά βιβλίων που έχουν θέματα παρμένα από την Ιστορία, τη Λαογραφία, τα πρόσωπα και τον Πολιτισμό της Κρήτης.

Η υπόλοιπη αρθρογραφία περιλαμβάνει μικρότερα άρθρα για θέματα που σχετίζονται με τον κρητικό πολιτισμό και τα πρόσωπα (Ι. Κονδυλάκης), ενώ για την εικονογράφηση θα πρέπει να επισημάνουμε το φανταστικό πορτραίτο του Νέαρχου που έχει φιλοτεχνήσει ο πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης.

Το περιοδικό είναι συνδρομητικό -15€ ετήσια συνδρομή- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 – 6977192004 ή στο e-mail: stamelosioa@gmail.com

Ευχαριστούμε, κλείνοντας, όλους τους φίλους και συνεργάτες, που με ανιδιοτέλεια συμπαρίστανται με κάθε τρόπο στην έκδοση και την κυκλοφορία της «Αμάλθειας». Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την σημαντική συμβολή τους στην έκδοση του τεύχους στους Πρωτ. Ευάγγελο Παχυγιαννάκη και Στρατή Κουρουπάκη, όπως και στα Μέσα Ενημέρωσης που ανιδιοτελώς προβάλουν το περιοδικό και τις εκδηλώσεις της Εταιρείας. Στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάμε το περιοδικό έχει ανάγκη την κάθε προσφορά. Καλή χρονιά.

 

Για την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος