18 °C Rethymno, GR
26/10/2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α. ΤΡΙΤΣΗΣ

Κυκλοφοριακές μελέτες και νέο διοικητήριο του Δήμου Ρεθύμνου στον Κουμπέ

Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνου για την ένταξη μελετών έργων που αφορούν σε κυκλοφοριακά έργα οδικής ασφάλειας, καθώς και στην κατασκευή ενός διοικητηρίου για την στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου στην περιοχή του Κουμπέ.

Πρόκειται για ένα άξονα του αυτοδιοικητικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», από τον οποίο ο Δήμος Ρεθύμνου μπορεί να διεκδικήσει το ποσό των 500.000 ευρώ για να ετοιμάσει μελέτες που θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο, ώστε να μπορέσει μελλοντικά να διεκδικήσει κονδύλια για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις αλλά και για ένα δημοτικό κτίριο που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου με παράλληλη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών στην περιοχή του Κουμπέ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Άγγελος Μαλάς, η μια μελέτη που επιδιώκει ο δήμος να χρηματοδοτήσει μέσα από τον συγκεκριμένο άξονα του πρόγραμμα αφορά τα κυκλοφοριακά της πόλης και μια ακόμα που θα αφορά στην κατασκευή κόμβων και γεφυρών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Όπως είπε ο κ. Μαλάς, πρόκειται για εξειδικευμένες μελέτες που θα συμβάλλουν στην βελτίωση των κυκλοφοριακών μελετών που σήμερα καταγράφονται στην πόλη. Θα είναι μελέτες που θα «πατήσουν» ήδη πάνω στη φιλοσοφία της βιώσιμης κινητικότητας, διευκολύνοντας πεζούς και οδηγούς και δημιουργώντας ταυτόχρονα προϋποθέσεις κυκλοφοριακής ασφάλειας και προσβασιμότητας σε ΑμεΑ: «Για εμάς μια τέτοια μελέτη έχει εξαιρετική σημασία για να συμβάλλει στην βελτιστοποίηση των κυκλοφοριακών δεδομένων της πόλης. Η μελέτη αυτή θα μας υποδείξει αν παρίσταται ανάγκη δρόμοι να μονοδρομηθούν, να αντιδρομηθούν ή σε ποιες περιοχές κρίνεται απαραίτητο να τοποθετηθούν ή όχι φωτεινοί σηματοδότες. Παράλληλα μια ακόμα μελέτη θα αφορά την ανάγκη δημιουργίας κόμβων ή γεφυρών σε επικίνδυνα σημεία, όπως για παράδειγμα στον κόμβο των Μισιρίων ή στην περιοχή Δελφίνι. Οι συγκεκριμένες μελέτες είναι εξειδικευμένες και δύσκολες και θα προκύψουν μέσα από διαγωνιστική διαδικασία να ανατεθούν. Αυτό είναι το σκεπτικό μας με στόχο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις οδικής ασφάλειας στην πόλη συμβάλλοντας στη ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να εντάξουμε τις μελέτες αυτές στο πρόγραμμα του Α. Τρίτση, τότε αυτές θα προκηρυχτούν με χρήματα από τα ταμεία του Δήμου, αφού ήδη έχουν προϋπολογίσει σχετικά κονδύλια από το τεχνικό πρόγραμμα» επεσήμανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Άγγελος Μαλάς.

Στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών στο οικόπεδο Φραγάκη

Μέσα από τον ίδιο άξονα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, ο Δήμος προγραμματίζει να εντάξει μελέτη για κατασκευή ενός διοικητηρίου στην περιοχή του Κουμπέ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο Φραγάκη. Πρόκειται για μια προοπτική συστέγασης των δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες, οικονομική υπηρεσία στο Άδελε, επιτροπή παιδείας στον Ν. Φωκά, Πολεοδομία στο κέντρο της πόλης, με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω της αποκέντρωσης.

Το οικόπεδο Φραγάκη σήμερα είναι χαρακτηρισμένο για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος, ωστόσο πως ανέφερε ο κ. Μαλάς, με δεδομένο ότι έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του 16ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού και ο μαθητικός πληθυσμός εξυπηρετείται έχει εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ισοζύγιο και υπάρχει, όπως είπε, η δυνατότητα κατόπιν σχετικών εγκρίσεων και διαδικασιών να αποχαρακτηριστεί για να προχωρήσει ο παραπάνω σχεδιασμός.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο οικοπεδικός χώρος στο οικόπεδο Φραγάκη είναι συνολικά 8 στρέμματα, εκ των οποίων τα 4 μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή του διοικητηρίου – δημαρχείου και τα υπόλοιπα 4 να γίνουν ένας δημοτικός υπόγειος χώρος στάθμευσης που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών. Το σημείο όπως ανέφερε είναι κατάλληλο, προβλέπεται από την επέκταση του σχεδίου πόλεως, είναι πολύ κοντά με το Ατσιπόπουλο που είναι οικισμός με αυξητικές τάσεις πληθυσμού, εξυπηρετεί τους πολίτες για στάθμευση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της αστικής συγκοινωνίας. «Θεωρούμε ότι ο προγραμματισμός μας αφορά αναπτυξιακές προοπτικές δεκαετίας και στόχο έχει να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων μας και να βελτιώσουν την καθημερινότητά του. Σήμερα υπάρχει μια δυσλειτουργία σε σχέση με τις υπηρεσίες του Δήμου που είναι διασκορπισμένες σε διαφορετικές περιοχές του Δήμου και εκτιμούμε ότι η κατασκευή ενός διοικητηρίου στον Κουμπέ είναι μια λύση που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα, δίδοντας παράλληλα μια κυκλοφοριακή ανάσα με την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης στο σημείο. Η πρόταση είναι υπό επεξεργασία και θεωρούμε ότι με την κατάλληλη προετοιμασία και τις εγκρίσεις που απαιτούνται μπορούμε να την προχωρήσουμε» υποστήριξε ο αντιδήμαρχος.