11 °C Rethymno, GR
10/04/2020

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Κυριακή 17 Νοέμβρη: 46η Επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Κορυφώνονται αύριο, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 46η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 1973 εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών. Επίκεντρο των εκδηλώσεων  το ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων και το μνημείο του Πολυτεχνείου ωστόσο εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.
Κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία, με μηνύματα τους αποτίουν φόρο τιμής στους αγώνες των εξεγερθέντων τις ιστορικές μέρες του ’73.
Στο Ρέθυμνο φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων και άλλοι φορείς, διοργανώνουν αύριο συγκέντρωση στο δημαρχείο, στις 18:00′. Θα συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου κ.α.  
* Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, αναφέρει:
«Κάθε χρόνο στις 17 του Νοέμβρη η σκέψη μας και η καρδιά μας ταξιδεύει εκεί, στον χώρο του Πολυτεχνείου, στον ξεσηκωμό των φοιτητών, της νεολαίας και του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας.
Μιας δικτατορίας που είχε επιβληθεί στη χώρα μας από τον Απρίλιο 1967 καταλύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και επιδόθηκε σε συλλήψεις, φυλακίσεις, δίκες, βασανιστήρια.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών.
Η αγανάκτηση του λαού, χρόνο με τον χρόνο μεγάλωνε. Τα προβλήματα αντί να λύνονταν, πλήθαιναν. Η νεολαία και προπαντός οι φοιτητές, το πιο μαχητικό τμήμα του λαού μας έβλεπαν ότι τα αιτήματά τους για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος δεν θα λύνονταν.
Ο αγώνας των φοιτητών κλιμακωνόταν ημέρα με την ημέρα και σιγά-σιγά από καθαρά φοιτητικός και συνδικαλιστικός, γινόταν αγώνας του ελληνικού λαού, αγώνας για τα πιο απαραίτητα πράγματα, που συνοψίζονται στο σύνθημα: Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία.
Η εξέγερση του Νοέμβρη 1973, δεν έδιωξε βέβαια αμέσως τη δικτατορία. Συνετέλεσε όμως αποφασιστικά στην πτώση της, λίγους μήνες αργότερα, προκαλώντας ένα αντιδικτατορικό ρεύμα που γινόταν ολοένα πιο ισχυρό και αποφασιστικό.
Άλλωστε, είναι μονόδρομος ο αγώνας των πολιτών για τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο, όταν απειλούνται και παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κοινωνικές κατακτήσεις.
Η βελτίωση της λειτουργίας της δημοκρατίας και του κράτους, η αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, η αντίσταση απέναντι σε κάθε πολιτική που πλήττει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου, αποτελούν διαχρονικά αναγκαιότητες για την κοινωνική συνοχή και ευημερία.
Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, θα είναι ζωντανό μέσα σε κάθε ελεύθερο μυαλό. Και πρέπει να ζει, γιατί ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια σε κάθε μορφή τυραννίας είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη.
Ας σταθούμε λοιπόν κι εμείς σήμερα ταπεινοί προσκυνητές μπροστά στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου κι ας αναλογιστούμε πόσο μεγάλο είναι και το δικό μας χρέος να διαφυλάξουμε τα αγαθά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, για τα οποία εκείνοι αγωνίστηκαν.
Και αυτό μόνο ενωμένοι μπορούμε να το επιτύχουμε!
Τιμή και δόξα στους δημιουργούς του έπους του Πολυτεχνείου!
Τιμή και δόξα σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν για να ξανάρθει στην Ελλάδα μας το φως της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας!»
* Ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου αναφέρει σε μήνυμα του: «Στις 17 Νοέμβρη τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορύφωση των αντιδικτατορικών κινητοποιήσεων που οδήγησε στην πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών.
Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, της Νομικής και όλων όσοι υπέστησαν διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια από το χουντικό καθεστώς. Ο αγώνας τους για την παιδεία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας.
Σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας.
Ο φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Αστυνομικοί παραβιάζουν αναίτια το πανεπιστημιακό άσυλο, κακοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή τους και τους συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι τους. Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων πανεπιστημίων και αναθεώρησης της ιστορίας. Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός πανεπιστημίου ανοιχτού στον λαό και τη νεολαία.
Θα τιμήσουμε τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς, τους εξόριστους και τους φυλακισμένους, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για Ελευθερία, Δημοκρατία, και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη του Ρεθύμνου να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη, την Κυριακή στις 18:00 στο δημαρχείο Ρεθύμνου».
* Οι φοιτητικοί σύλλογοι Οικονομικού, Ψυχολογίας πανεπιστημίου Κρήτης και ο Σύλλογος Εστιών Ρεθύμνου, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους:
«Ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτελέσματα όταν είναι μαζικός και προσανατολισμένος απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο που είναι το σύστημα, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους όποιες και αν είναι αυτές που για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων τσακίζουν τα δικαιώματα μας, βάζουν σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή, την ειρήνη στην περιοχή.
Το σύνθημα «Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» που έγραψαν οι φοιτητές στην πύλη του πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα ιδιαίτερη την περίοδο που διανύουμε!
Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας γερά στο έδαφος που έφτιαξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανανέωση της συμφωνίας «Αμυντικής Συνεργασίας» μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου. Προχωρά στην πολυετή ανανέωση της βάσης της Σούδας, αναβαθμίζοντάς την ουσιαστικά σε βασικό προπύργιο του ΝΑΤΟ για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή!
* Δεν δεχόμαστε μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο που ζούμε και σπουδάζουμε να υπάρχει ένα ορμητήριο θανάτου, η βάση της Σούδας, να εφοδιάζονται αεροπλάνα και πλοία για να σκοτώνουν αμάχους, παιδιά, για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλίων. Δεν δεχόμαστε η επιστήμη και η έρευνα μας να εξυπηρετεί τους πολεμικούς τους σχεδιασμούς!
* Δεν δεχόμαστε να μετατρέπεται η Μεσόγειος, το Αιγαίο σε θάλασσα νεκρών, δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε συνεχώς θανάτους μικρών προσφυγόπουλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (hot spot) στα νησιά της χώρας μας, δεν δεχόμαστε την ίδια ώρα αντί να παίρνονται μέτρα να ενισχύεται η καταστολή απέναντι στους κατατρεγμένους ανθρώπους που υπεύθυνη για την κατάσταση στη χώρα τους είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ που όπως μας λένε «είναι το σπίτι μας», «επιδιώκουν την ειρήνη»!
* Δεν δεχόμαστε να έρχεται στη χώρα μας ο φονιάς υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ του Τραμπ, να τον υποδέχεται η κυβέρνηση με όλες τις ανέσεις και την ίδια στιγμή να χτυπάει με τα ΜΑΤ φοιτητές που διαδηλώνουν για το αυτονόητο, ενάντια στη συμφωνία που μετατρέπει τη χώρα μας σε μια μεγάλη βάση του ΝΑΤΟ.
Και γιατί όλα αυτά; Για τους ανταγωνισμούς και τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, που παζαρεύουν ποιος θα εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, ενέργειας, για το ποιοι ιμπεριαλιστές θα κάνουν κουμάντο στην περιοχή.
Αυτή είναι η «ανάπτυξη» και οι «επενδύσεις» που τάζουν… μυρίζουν πόλεμο, προσφυγιά και θάνατο για τους λαούς της περιοχής και πλούτη και κέρδη για τους λίγους! Τις επενδύσεις τους και τους ανταγωνισμούς τους προστατεύουν εμπλέκοντας τους λαούς σε ακόμη πιο επικίνδυνα παιχνίδια».
* Σε ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου αναφέρει: «Εργαζόμενοι, σπουδαστές και νεολαία συνεχίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για Ειρήνη, Δημοκρατία. Τα αιτήματα εκείνου του αγώνα είναι και σήμερα επίκαιρα και απαιτητά.
Διαχρονικά, είναι τα αιτήματα για πλήρη και σταθερή εργασία, χωρίς ελαστικότητες και επισφάλεια, ισχυρή κοινωνική προστασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η απόκρουση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, είναι και επίκαιρα και διαχρονικά.
Τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις, αμφισβητήσεις και ανατροπές, εντείνοντας τις ανισότητες και τις αδικίες.
Με συνέπεια και αγώνα αντιστεκόμαστε  στις πολιτικές των Κυβερνήσεων που απαξιώνουν τις ζωές σας .
Διεκδικούμε:
Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου που ισοπεδώνει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει
 σταθερή και πλήρη εργασία για όλους,
 δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης,
 μισθούς, μεροκάματο, συντάξεις και παροχές σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων,
 ελεύθερη συνδικαλιστική δράση,
 σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς,
 σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που θα γίνουν στην Πόλη μας.
– Ναι στην ειρήνη,
– Ναι στη φιλία, τη συνεργασία και την πρόοδο όλων των λαών της γης. Ζήτω το πολυτεχνείο».
* Ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου με ανακοίνωση του: «Καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να ορθώσουμε το ανάστημα μας απέναντι στην πολιτική που στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως η υπογραφή της νέας συμφωνίας παράτασης των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας. Να μην επιτρέψουμε να θυσιαστούν τα παιδιά μας στον βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Με τη συμμετοχή μας στον αντιιμπεριαλιστικό αγωνιστικό εορτασμό να δώσουμε μαχητική απάντηση στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ που κατάργησε το ακαδημαϊκό άσυλο. Δε θα τους αφήσουμε να μας βάλουν στον γύψο».                       
* Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου αναφέρει: «Χαιρετίζουμε και τιμούμε την 46η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973.
Καθημερινά στους τόπους δουλειάς, με σταθερή αγωνιστική δράση, δίνoυμε συνέχεια και προοπτική στις αγωνιστικές παραδόσεις και παρακαταθήκες, του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Ο αταλάντευτος και διαρκής αγώνα ενάντια στη φασιστική, αμερικανονατοϊκή δικτατορία, η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και στις εξορίες, αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά αγωνιστικά βήματα μας.
Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη της χώρας μας, και τη νεολαία που μετά την κρίση βλέπει και στην περίοδο της ανάπτυξης να συνεχίζει η πολιτική των κυβερνήσεων που συνθλίβει κατακτήσεις και δικαιώματα».
Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Οργανώνουμε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Απαντάμε στους υμνητές της χούντας, στους θρασύδειλους φασίστες-δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.
Απέναντι στα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, για τα κέρδη των λίγων
46 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, μας εμπνέει, μας οδηγεί. Αγώνας – Ρήξη – Ανατροπή. Η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική
Καλούμε όλους τους συναδέλφους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες τους άνεργους τη νεολαία να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε:
 Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις, που γίνονται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και σκορπούν τον θάνατο, καταστροφές και προσφυγιά. Καμία εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς. Καμία αλλαγή συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν.
 Να μην εγκατασταθεί καμία νέα βάση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε όλη τη χώρα και να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στη χώρα μας.
 Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του.
 Να επιστρέψουν άμεσα όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
 Όχι δαπάνες ΝΑΤΟικές, σχολειά και κατοικίες εργατικές, έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.
 Άμεσο κλείσιμο των «hot spots» σ’ όλη τη χώρα. Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά και να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και να μεταβαίνουν άμεσα στη χώρα επιλογής τους με ασφάλεια και ευθύνη του κράτους.
 Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει.
 Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.
 Να απομονωθούν ρατσιστικές κι ακροδεξιές φωνές που μόνο «αίτημα» έχουν το μίσος και τον διχασμό και στην ουσία τη διαιώνιση της παρούσας κατάστασης
 Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της  ΕΕ». Απέναντι στα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, για τα κέρδη των λίγων.
 Αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατών και της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή.
 Ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνουν πράξη τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του 73».