27 °C Rethymno, GR
02/07/2020

ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κ. Βαρδιάμπασης: Όλοι οι πολίτες πρέπει να συμβάλουν στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας

«Αν οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, αρχίσουν να καταρρέουν τότε ο κόσμος θα έχει πρόβλημα όσον αφορά την υγειονομική του κάλυψη», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στον σεβασμό και στην αυστηρή και κατά γράμμα τήρηση των οδηγιών που δίνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας και ταυτόχρονα στον σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες απέναντι στο έμψυχο δυναμικό του κλάδου της υγείας, όπως είναι οι γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού επικεντρώθηκε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Ρεθεμνιώτες έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και συμμορφώνονται με τις υποδείξεις γιατρών και φαρμακοποιών.

Η κίνηση στα φαρμακεία του νομού παραμένει αυξημένη τόσο για την χορήγηση της τακτικής φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούν οι πολίτες όσο και για την προμήθεια γαντιών, μασκών και αντισηπτικών, τα οποία έχουν εξαντληθεί τις τελευταίες μέρες, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Βαρδιάμπασης δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πότε θα παραληφθεί αυτό το υγειονομικό υλικό, αφού η ενημέρωση που έχουν είναι «από μέρα σε μέρα». Με αυτό το δεδομένο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου συνέστησε στους πολίτες για μια ακόμα φορά να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή της προτροπής «μένουμε στο σπίτι» μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού και ταυτόχρονα να περιορίσει τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φυσικά σε έμψυχο δυναμικό, όπως είναι γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί που όλη αυτή την περίοδο βρίσκονται στις επάλξεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Βαρδιάμπασης ανέφερε: «Ο κόσμος θα πρέπει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο νοσοκομείο για τον οποιοδήποτε τυχαίο λόγο, γιατί οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν μία πολύ σημαντική δουλειά και αυτήν την στιγμή πρέπει να ασχοληθούν με τα πιο σοβαρά περιστατικά. Δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τους νοσηλευτές και οποιονδήποτε άλλο, με εξετάσεις ρουτίνας που μπορούν να αναβληθούν για ένα χρονικό διάστημα. Δεν θα πρέπει να περνάει χρόνο μέσα στο φαρμακείο καθυστερώντας τους υπόλοιπους πελάτες, οι οποίοι μπορεί να περιμένουν για κάποιο πιο σοβαρό φάρμακο. Τα μέτρα προστασίας αφορούν και τον κόσμο που εισέρχεται στο φαρμακείο και εμάς τους ίδιους. Αν οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, αρχίσουν να καταρρέουν τότε ο κόσμος θα έχει πρόβλημα όσον αφορά την υγειονομική του κάλυψη.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να σεβαστεί και του υλικούς πόρους, επειδή αυτοί είναι περιορισμένοι. Όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, είτε είναι γάντια, είτε είναι οινόπνευμα κτλ. Όταν κυκλοφορούμε χωρίς συγκεκριμένο λόγο και ξοδεύουμε αυτά τα υλικά, επειδή όλη αυτή η ιστορία δεν θα τελειώσει σύντομα, θα στερήσουμε αυτούς τους πόρους από τους ανθρώπους που θα τους χρειαστούν πραγματικά».

Πότε πρέπει να φοράει κάποιος μάσκα;

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου απευθυνόμενους στους πολίτες ξεκαθάρισε ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη μόνο σε εκείνους οι οποίοι νοσούν και σε εκείνους που επισκέπτονται υγειονομικές μονάδες, επισημαίνοντας ότι είναι υπερβολή να φοράμε τη μάσκα για να κυκλοφορούμε στο δρόμο.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η μάσκα για τους πολίτες είναι απαραίτητη όταν οι ίδιοι είναι ασθενείς, δηλαδή έχουν πυρετό και ξηρό βήχα και όταν κάποιος πρόκειται να πάει σε μία υγειονομική μονάδα, όπως το νοσοκομείο (είτε ο ίδιος να είναι νοσηλευόμενος, είτε να επισκεφθεί κάποιον άλλο). Πάντα προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες. Είναι υπερβολή να φοράμε μάσκα και να κυκλοφορούμε στους δρόμους του Ρεθύμνου. Είναι αχρείαστο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πια αυτά τα ατομικά μέτρα προστασίας, είναι σπατάλη πόρων που θα χρειαστούν. Θα χρειαστούν και οι υλικοί πόροι και οι έμψυχοι. Μέχρι και τον τελευταίο άνθρωπο επαγγελματία υγείας, μέχρι και την τελευταία μάσκα, μέχρι και η τελευταία σταγόνα οινόπνευμα θα χρειαστεί. Τηρούμε δηλαδή την παραμονή μας στο σπίτι, δεν κυκλοφορούμε αδιάκοπα ξοδεύοντας μάσκες και οινόπνευμα γιατί αυτά θα χρειαστούν ιδιαίτερα στους πιο ευπαθείς από τους συμπολίτες μας. Μην σπαταλάμε άσκοπα, να σεβόμαστε, να μην παίρνει ο καθένας 10 αντισηπτικά στερώντας τα από τους υπόλοιπους».

Αναφορικά με τα γάντια τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί. «Όλα τα επαγγέλματα έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες. Τα γάντια μόλις τα αφαιρέσουμε από το χέρι, τα πετάμε. Τα αντικείμενα και οι επιφάνειες κοινής χρήσης, όπως για παράδειγμα τα πληκτρολόγια, τα τηλέφωνα, τα ΑΤΜ τα απολυμαίνουμε από μόνοι μας με το κατάλληλο αντισηπτικό, είτε αλκοολούχο διάλυμα, είτε έστω αν δεν μπορούμε να βρούμε κάτι από τα παραπάνω, με διάλυμα χλωρίνης. – Αν οι οδηγίες για το επάγγελμά μας είναι να φοράμε γάντια, θα απολυμαίνουμε και μετά θα φοράμε γάντια. Κάθε βράδυ πρέπει να περνάμε από χλωρίνη τις επιφάνειες, με γάντι. Αν το γάντι είναι αντοχής, δηλαδή είναι νιτριλίου και δεν είναι λάτεξ, μπορεί κανείς να το πλύνει με χλωρίνη».

Μέτρα στα φαρμακεία

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης, σύμφωνα με τα μέτρα, στα φαρμακεία θα επιτρέπεται να παραμένουν έως δυο πελάτες ταυτόχρονα, οι οποίοι θα μένουν σε απόσταση ενός μέτρου από τον πάγκο, ενώ οι εργαζόμενοι θα φορούν διαρκώς μάσκα και γάντια.

Ειδικότερα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα φαρμακεία είναι τα παρακάτω:

– Εντός του χώρου του φαρμακείου θα δύνανται να εισέρχονται έως δύο άτομα. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν έξω από το φαρμακείο τη σειρά τους.

– Όσο περιμένετε το φαρμακοποιό να σας εξυπηρετήσει, σταθείτε σε απόσταση ενός μέτρου από τον πάγκο.

– Σταθείτε σε απόσταση δυο βημάτων από άλλο άτομο στο χώρο του φαρμακείου.

– Τηρείτε αποστάσεις και στο χώρο εκτός του φαρμακείου.

– Συντομεύετε τον χρόνο παραμονής σας εντός του φαρμακείου.

– Για όλο το διάστημα που θα ισχύουν τα μέτρα μη ζητάτε να γίνονται μετρήσεις αρτηριακής πίεσης στο φαρμακείο.

– Αν έχετε συμπτώματα όπως πυρετό και ξηρό βήχα παραμείνετε στο σπίτι και καλέστε τον γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ στο 1135.

Η κίνηση στα φαρμακεία του νομού αυτές τις ημέρες είναι αυξημένη: «Η προσέλευση στα φαρμακεία είναι αυξημένη όχι μόνο λόγω της υψηλής ζήτησης σε αντισηπτικά, οινόπνευμα και μάσκες, υλικό το οποίο έχει εξαντληθεί, αλλά και για τα μηνιαία φάρμακα που λαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας. Παρατηρούνται μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών που θέλουν επιπλέον σκευάσματα για να εξασφαλίσουν την αγωγή τους και για τους επόμενους μήνες νιώθοντας ανασφάλεια. Είναι πολύ προβληματισμένος ο κόσμος και ζητάει και τη γνώμη μας για τις εξελίξεις. Εμείς ενημερωνόμαστε από τις επίσημες Αρχές και τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα» είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου και πρόσθεσε ότι: «Σε γενικές γραμμές, η εικόνα που εισπράττουμε από τα φαρμακεία, είναι ότι σχετικά τηρούν τα μέτρα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που κάποιοι είναι ανυπόμονοι, μπαίνουν στο φαρμακείο χωρίς να μπορούμε να τους συγκρατήσουμε. Δεν θα έλεγα ότι οι πολίτες έχουν τρομοκρατηθεί ή φοβηθεί, αλλά θα έλεγα ότι πλέον έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και εμείς οι ίδιοι είμαστε προβληματισμένοι όσον αφορά τις προμήθειες και των φαρμάκων και των αντισηπτικών. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν και άλλα μέτρα που αφορούν τεχνικές λεπτομέρειες περί ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κτλ. Τα φαρμακεία, ακόμα και στην πιο έκτακτη περίπτωση θα συνεχίσουν να είναι δίπλα στον κόσμο, έστω και με κατεβασμένα τα ρολά αν ενταθούν τα μέτρα».

Ανησυχία για την ομαλή τροφοδοσία των φαρμάκων

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου δεν έκρυψε και την ανησυχία του για την ομαλή τροφοδοσία στην αγορά φαρμάκων το επόμενο διάστημα, με δεδομένο το πρόβλημα που ούτως ή άλλως υπήρχε και προ της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό ωστόσο είναι κάτι το οποίο θα φανεί τους επόμενους μήνες. Χαρακτηριστικά, ανάφερε: «Μας ανησυχεί σε επόμενη φάση η ομαδική τροφοδοσία του κόσμου με φάρμακα. Υπάρχουν φάρμακα σε έλλειψη, άσχετα με την τρέχουσα κατάσταση, όμως επειδή κλείνουν τα σύνορα χώρες όπως η Γερμανία και αρκετά φάρμακα όπως όλοι γνωρίζουμε είναι προϊόν ξένων βιομηχανιών, έχουμε και εμείς μία ανησυχία. Αν αυτά τα έκτακτα μέτρα κρατήσουν ένα χρονικό διάστημα πέραν του ενός μηνός, εμείς σαν φαρμακοποιοί και ως φαρμακευτικός κλάδος θέλουμε την στήριξη από την Πολιτεία, όσον αφορά το σκέλος της ομαλής λειτουργίας της διακίνησης του φαρμάκου, σε όλο τον χώρο της αλυσίδας διακίνησης. Δηλαδή από τη φαρμακοβιομηχανία, μέχρι τις αποθήκες φαρμάκων και τα φαρμακεία. Θα πρέπει ο ΕΟΦ να απαγορέψει τις εξαγωγές όλων των φαρμάκων, για να διασφαλίσουμε ότι βασικά φάρμακα, δεν θα λείψουν από τη χώρα. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αν τα μέτρα καραντίνας διαρκέσουν 2 μήνες, τότε θα πρέπει να ληφθεί κρατική μέριμνα. Σε σχέση με τα αντισηπτικά, μάσκες κτλ. δεν έχει μείνει τίποτα και περιμένουμε από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα. Δεν γνωρίζουμε τίποτα σίγουρο».