31 °C Rethymno, GR
02/07/2020

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 90 ΕΤΗ ΑΠΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ (1930-2020)

Λαμπρή η εκδήλωση κοπής της πίτας του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής

• Ο Σύλλογος ανακήρυξε το 2020 ως έτος της Κρητικής διαλέκτου • Βράβευσε τον αρεοπαγίτη Ν. Βεργιτσάκη και τους εκδότες των εφημερίδων «Ρεθεμνιώτικα Νέα» και «Κρητική Επιθεώρηση»

Κορυφαία αναδείχτηκε για μια ακόμη χρονιά η εκδήλωση της κοπής πίτας του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» για το νέο έτος 2020.

Σεισμό προκάλεσε η προσέλευση των Ρεθεμνιωτών στο πολυτελές ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Η κοσμοσυρροή ήταν τέτοια που αν δεν είχες κάνει κράτηση δυστυχώς ήταν αδύνατον να βρεις θέση. Εντυπωσιακή δε ήταν και η αθρόα προσέλευση από το Ρέθυμνο.

Έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός η ετήσια αυτή εκδήλωση του συλλόγου γεμάτη λάμψη, τιμές, εκπλήξεις, με βραβεύσεις, με ωραία και πλούσια εδέσματα, με ευφάνταστη διακόσμηση, με προσεγμένη μουσική είτε κρητική είτε ευρωπαϊκή, με εκλεπτυσμένη και περίσσια πρωτοτυπία, φροντίδα στο κάθε τι που επιβεβαιώνει ότι κάθε χρόνο είναι και καλύτερα.

Οι εκπλήξεις διαδεχόταν η μια την άλλη αφήνοντας τους παρευρισκομένους εντυπωσιασμένους ευχάριστα.

Ο σύλλογος τελικά έχει φτάσει στο σημείο να αναπληρώνει και να προλαμβάνει όσα δεν μπορούν κάποιοι να πραγματοποιούν όπως θα έπρεπε. Και το επιτυγχάνει με τον καλύτερο τρόπο χάριν στην ευρηματικότητα και τις ενέργειες του αεικίνητου προέδρου του κ. Γεωργίου Βλατάκη, ο οποίος κατορθώνει να συσπειρώνει γύρω του όχι μόνον τα μέλη του Δ.Σ. αλλά κυρίως τους Ρεθεμνιώτες. Αποπνέει το αεράκι του καλού παλιού Ρεθέμνους συνδυάζοντας και ισορροπώντας το νεανικό και το φρέσκο της ανανέωσης.

Σημαντική η φετινή χρονιά για τον ιστορικό μας σύλλογο, αφού συμπληρώνει 90 έτη από ιδρύσεως του (1930-2020) και ο πρόεδρος κ. Γ. Βλατάκης ανακοίνωσε την έναρξη σημαντικών εκδηλώσεων.

Ανακήρυξε δε το έτος 2020, ύστερα από τις περσινές εποικοδομητικές εξελίξεις που κατάφερε μοναδικά ο σύλλογος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως Έτος της Κρητικής διαλέκτου.

Το ηχητικό ντοκουμέντο που ακούστηκε εντός της αιθούσης από τα χείλη του έγκριτου δημοσιογράφου Ν. Χατζηνικολάου για την μοναδική επιτυχία του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» προκειμένου να διδάσκεται η κρητική διάλεκτος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως παγκόσμια πρωτιά, έκανε τους Ρεθεμνιώτες να ξεσπάσουν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Ο πρόεδρος κ. Γ. Βλατάκης συγκινημένος από αυτήν την εξέλιξη ευχαρίστησε τον Αντέννα για την αναφορά του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και ευχαρίστησε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που ανέδειξαν και πρόβαλαν την είδηση αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση με αποκορύφωμα όλους τους καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης που ομόφωνα ψήφισαν το αίτημα του συλλόγου μας.

Η 35μελής φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων μπαίνοντας από τις δύο πόρτες της αιθούσης ερχόμενη προς το κέντρο άνοιξε την εκδήλωση με τα κάλαντα ξεσηκώνοντας εύθυμα τους συνδαιτυμόνες, ενώ παιάνισε γνωστές μελωδίες.

Την πίτα του Αγ. Βασιλείου ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος συμπαραστατούμενος από τον διάκονό του, καθώς και τους Πανοσ/τους Αρχιμ. π. Θεολόγο Αλεξανδράκη ως εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αθηνών, τον π. Πλάτωνα Κρικρή από το ιδιαίτερο γραφείο της Αρχιεπ. Αθ. και του π. Διονυσίου Χαμαράκη.

Ο λαογραφικός χορευτικός όμιλος Κρήτες του Γιώργου Πετράκη χόρεψε λεβέντικους χορούς υπό τη συνοδεία του λυράρη Γιώργου Σκορδαλού και λαουτιέρη Γ. Σαβοϊδάκη.

Τιμήθηκαν τα νέα βλαστάρια που πέτυχαν στα ΑΕΙ, όπως: ο Λεωνίδας Βλατάκης του Γεωργίου, Νομική Σχολή (υιός του προέδρου), η Οδύσσεια Σηφουνάκη-Δασκαλαντωνάκη του Νικολάου και Μάρης Collegeof arts – sciences, Univ. Of Pemsylvania, ο Στέφανος Λυκογιάννης του Σπύρου και της Ελευθ. Σαρρή σχολή Φιλολογία ΕΚΠΑ, ο Νικήτας Χατζής του Σπύρου και της Ελ. Μπριλάκη, σχολή Πληροφορικής Παν. Πειραιά. Χαρακτηριστική-συμβολική η κίνηση του πρόεδρου κ. Γ. Βλατάκη να προσφέρει στα παιδιά κάποιες μπλούζες με λέξεις της κρητικής διαλέκτου που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους, ενώ ανακοίνωσε την σε λίγες ημέρες εκτύπωση του νέου λευκώματος ημερολογίου με τίτλο «Αι γενεαί αι πάσαι της Κρητικής διαλέκτου».

Τιμητικό έπαινο επέδωσε ο πρόεδρος στον αναπλ. καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Ηλία Πετρόπουλο, ο οποίος από πέρσι διδάσκει την Ποντιακή διάλεκτο στη Θράκη.

Συγκινητικές στιγμές εξελίχτηκαν και φέτος από τις τιμητικές βραβεύσεις σε Ρεθεμνιώτικες προσωπικότητες όπως: του Ακουμιανού Νικολάου Βεργιτσάκη Αρεοπαγίτη, του οποίου το βιογραφικό διάβασε ο ταμίας του συλλόγου κ. Βασ. Φραγκιαδάκης, ενώ τον πάπυρο επέδωσε η κα Ειρήνη Πετρουλάκη, αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου.

Επίσης δυο ακόμη σημαντικά πρόσωπα τίμησε ο σύλλογός μας, τιμώντας στα πρόσωπά τους την τοπική δημοσιογραφία, που αποτελεί έναν από τους σημαντικούς λίθους στήριξης της κοινωνίας του τόπου μας. Τίμησε τους εκδότες των δυο παλαιότερων ημερήσιων εφημερίδων Ρέθυμνου «για την πολυετή προσφορά τους στην αναβάθμιση και ενίσχυση του δημοσιογραφικού έργου αλλά και την ποιοτική ενημέρωση του τόπου μας». Τον κ. Ιωάννη Καλαϊτζάκη του Στυλιανού εκδότης της παλαιότερης εφημερίδας της Κρήτης «Κρητική Επιθεώρηση» το βιογραφικό του οποίου διάβασε η Όλγα Κουμεντάκη μέλος του Δ.Σ., ενώ τον πάπυρο επέδωσε η βουλευτής κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και τον κ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκη του Ιωάννη, εκδότη της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα» του οποίου το βιογραφικό διάβασε η κ. Ντίντα Μανώλη γεν. γραμματέας, ενώ τον πάπυρο επέδωσε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός κ. Χατζηδάκης μεταξύ άλλων εξήρε για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής, τονίζοντας «ότι δεν νομίζει να υπάρχει άλλος σύλλογος σε αυτό το επίπεδο και με αυτήν την τεράστια δράση που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια» συγχαίροντας τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ., διότι κάνουν υπερήφανους τους Ρεθεμνιώτες.

Ο κ. Ιωάννης Καλαϊτζάκης ξεκίνησε την εκφώνησή του επαινώντας τον σύλλογό μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να κατανοήσει πως ενώ το σώμα του Ρεθέμνους είναι εκεί κάτω στην Κρήτη εδώ στην Αθήνα βρίσκεται η ψυχή του και πάλλεται τόσο δυνατά».

Ο κ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, ευχαρίστησε θερμά τον Σύλλογο και ιδιαίτερα τον πρόεδρό του, για την τιμή που έκαναν στην εφημερίδα, τόνισε ότι τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» θα βρίσκονται πάντα κοντά στους απόδημους Ρεθεμνιώτες και θα προβάλλουν κάθε δραστηριότητά τους.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε: «Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί πράγματι συμπίπτει φέτος η βράβευση που μας αφορά, αφορά στον Τύπο της Κρήτης και της Ρεθύμνης ειδικότερα, στην ιδιαίτερη συγκυρία των ενενήντα χρόνων ενός ιστορικού σωματείου. Και δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση να έχουμε ένα τέτοιο σωματείο με τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ταυτοχρόνως θεωρώ πολύ σημαντικό ότι συμπίπτει η δική μας βράβευση με την βράβευση του αεροπαγίτη δικαστικού λειτουργού γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι ο Τύπος και η Δικαιοσύνη αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας.

Θέλω να πω δυο κουβέντες εξ αφορμής αυτής της βράβευσης: συνήθως τα βραβεία τα παίρνουν οι επικεφαλής των μηχανισμών. Αλλά τα πραγματικά βραβεία ανήκουν στους αναγνώστες των εφημερίδων, οι οποίοι είναι αυτοί που τα εμπιστεύονται, αυτοί που τιμούν την δουλειά που παράγεται στην έκδοση ενός φύλλου. Στους συνεργάτες και στους δημοσιογράφους, οι οποίοι κάνουν καθημερινά μια δουλειά ενημέρωσης και μια δουλειά ουσίας. Αλλά θέλω να σας πω, ότι, ειδικά για τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», ο κύριος άνθρωπος ο οποίος απουσιάζει από δω, αλλά είμαι σίγουρος ότι από κάπου ψηλά παρακολουθεί, και βλέπει, και ίσως και χαμογελά, είναι ο ιδρυτής αυτής της εφημερίδας, ο οποίος πριν πενήντα πέντε χρόνια έθεσε τα θεμέλια για μια εφημερίδα της δημοκρατικής παράδοσης. Μια εφημερίδα που έδωσε στίγμα να παραμένει αταλάντευτη σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Και αυτήν την παρακαταθήκη, προσπαθούμε σήμερα να τηρούμε και να ακολουθούμε την γραμμή που εκείνος έθεσε το 1965.

Η έκδοση μιας εφημερίδας συνιστά μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Ειδικά μετά την κρίση, μια κρίση που είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα της μείωσης της διαφημιστικής δαπάνης, ενώ ταυτοχρόνως είχαμε νέο μοντέλο στο χώρο της ενημέρωσης. Αφορά στο νέο πεδίο της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στα έντυπα Μέσα ενημέρωσης.

Θέλω να σας ζητήσω να επιλέγετε όποια εφημερίδα θέλετε να διαβάζετε. Θέλω να σας ζητήσω να ζητήσετε από τα παιδιά σας να διαβάζουν Τύπο. Διαλέξτε όποια εφημερίδα θέλετε. Μην σταματήσετε όμως ποτέ να στηρίζετε αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης. Η Κρήτη έχει πολλά, και το Ρέθυμνο έχει καλά και αξιόπιστα μέσα.

Διότι τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν ειλικρινά εκείνους τους πυλώνες που έχουμε ανάγκη στον τόπο μας για να έχουμε μια θεμελιωμένη δημοκρατία, έχουμε ανάγκη να έχουμε οργανωμένα συστήματα αξιόπιστης ενημέρωσης προκειμένου να μπορούμε να συγκροτούμε Πολίτες με πληρότητα, πολίτες οι οποίοι να μπορούν να ξέρουν τι να επιλέγουν, πως να πορεύονται, τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους.

Κύριε πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτήν την τιμή που κάνατε σήμερα στην εφημερίδα, την οποία εκπροσωπώ. Να έχετε υγεία τα επόμενα χρόνια και πάντα ο σύλλογος να είναι δραστήριος, όπως τον συναντάμε τα τελευταία χρόνια. Να ξέρετε ότι τα Ρεθεμνιώτικα Νέα θα είναι πάντα κοντά σας, να προβάλλουν τις δραστηριότητές σας και νομίζω, πολύ σύντομα, θα εγκαινιάσουμε στην εφημερίδα μία μόνιμη στήλη, εβδομαδιαία ή δισεβδομαδιαία, η οποία να εμπεριέχει τις δραστηριότητες των Ρεθυμνίων της Αθήνας. Έχει μεγάλο νόημα σήμερα, οι Κρήτες που ζουν στην Κρήτη με τους Κρήτες που ζουν στην Αθήνα να γνωρίζουν οι μεν για τις δραστηριότητες των δε. Αυτό θα είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εμείς, προκειμένου να ενώσουμε, να φέρουμε κοντύτερα, τους Κρήτες της Αττικής με τους Κρήτες που ζουν στο νησί».

Επιπλέον ο σύλλογος Ρεθυμνίων τίμησε τον Πανοσ/το Αρχιμ. π. Διονύσιο Χαμαράκη, επί τη συμπληρώσει 50 έτους διακονίας του στον αμπελώνα του Κυρίου.

Δάκρυα συγκινήσεως επεφύλαξε η έκπληξη της βραδιάς εκ μέρους του προέδρου κου Γ. Βλατάκη ανακηρύσσοντας ως προσωπικότητα του έτους 2020 τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κον Ευγενίον επί τη συμπληρώσει 10ετούς ευκλεούς και αγλαοκάρπου Ποιμαντορίας στον Ρεθυμνιακό Επισκοπικό θρόνο επιδίδοντάς του ψήφισμα σε ζωγραφισμένο πάπυρο, καθώς και ειδική πλακέτα. Ήταν μια επιβεβλημένη τιμή στο πρόσωπο του Σεβαστού Ποιμενάρχη μας, ο οποίος αποτελεί τον αδάμαντα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ συμπτωματικά μέσα στο πλήθος των αγαθών έργων του ολοκλήρωσε επαξίως και στο λόφο του Τιμίου Σταυρού το περικαλλές κτίριο «Θεομήτωρ».

Η βραδιά αποθεώθηκε ευχάριστα με το ντουέτο της σοπράνο κας Ελεάννας Κωνσταντά και του τενόρου Δημήτρη Αλεξανδρίδη της λυρικής σκηνής συνοδευόμενο από τον σολίστ πιανου κ. Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου, ενώ ο πρόεδρος Γ. Βλατάκης ακάθεκτος προσέφερε στις κυρίες άγρια μυρωδάτα μανουσάκια, έριχνε στα τραπέζια ρόδια και σοκολατάκια για το καλό.

Ευχαριστούμε εγκαρδίως τους χορηγούς της εκδήλωσής μας όπως:

Τον Άρχοντα κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη Mr Grecotel (επίτιμο μέλος μας), καθώς και τη κ. Μάρη για τα καλούδια της agreco, καθώς και τις διανυκτερεύσεις στα πολυτελή ξενοδοχεία τους που τέθηκαν στη λαχειοφόρο.

Την κ. Αριστέα Βερνάδου, καθώς και την χαράκτρια κα Ελένη Τζιφάκη Μισιρλή μέλος του Δ.Σ. για τα ωραία κομψοτεχνήματά τους και τα γούρια. Τον χρυσοχοϊκό οίκο Μάκη Μιχαλά το γένος Μουρτζανού για την προσφορά των εξαίρετων μεταλλίων και πλακετών. Το λαογραφικό χορευτικό όμιλο Κρήτες του Γ. Πετράκη, καθώς και τον λυράρη Γ. Σκορδαλό για τη συμμετοχή τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων: ο Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνης κ. Ευγένιος, ο Αρχ. π. Θεολόγος Αλεξανδράκης ως εκπροσ. του Μακαριωτάτου Αθ. ο Αρχ. π. Πλάτων Κρικρης εκ του ιδιαιτ. Γραφ. Αρχιεπ., ο Αρχ. π. Διονύσιος Χαμαράκης, ο υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Μεταφορών Ι. Κεφαλογιάννης, η βουλευτής κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μ. Λιονή, ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Σπανουδάκης, ο νέος αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στέλιος Αποστολάκης με τη σύζυγό του, ο τ. ΓΕΕΘΑ και υπουργ. Ναύαρχος Ευαγ. Αποστολάκης με τη σύζυγό του Δέσποινα, ο επιτελάρχης Αστυν. Αττικής Κ. Λαγουδάκης, η Κατερίνα Λενάκη χήρα στρατηγού Ι. Τζανιδάκη, η Ειρήνη Πετρουλάκη αντιπρ. Αρ. Πάγου, οι Αρεοπαγίτες Σ. Κουτελιδάκης, Γ. Χλαπουτάκης με τη σύζυγό του, Ν. Βεργιτσάκης με τη σύζυγό του κα Τζανάκη, ο καθηγ. κ. Νίκος Σταμπολίδης η ψυχή της Αρχαίας Ελεύθερνας, ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης με τη σύζυγό του, ο καθηγητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασ. Βερτουδάκης με τη σύζυγό του, ο αναπληρωτής καθηγητής Ηλίας Πετρόπουλος, ο Γεώργιος Γιακουμάκης πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου η κα Φαλή Βογιατζάκη πρόεδρος Λαογραφικού Ρεθύμνου, η ερίτιμος κα Ελ. Κεφαλογιάννη, η ερίτιμος κα Ελένη Σήφη Βαρδινογιάννη, η ερίτιμος κα Λίλα Μεϊμαράκη, η Μαρία Χομπίτη, η Κατ. Τσακάλη – Δομαζάκη, η πολιτευτής Δώρα Παπαδάκη, ο φημισμένος σκιτσογράφος Δ. Χατζόπουλος με την σύζυγό του Μαρίνα Τσίχλη, η ερίτιμος κα Ιωάννα Μανούσου με τον πατέρα της Ιάσωνα Μανούσου των ξενοδοχ. Καψή, η δικαστής του ΣτΕ κα Αγάπη Χαλκιαδάκη με το σύζυγό της κ. Τίτο Γαλενιανό, η Ελ. Στρατή, ο μουσικοσυνθέτης Χαρ. Πραματευτάκης, ο Λευτ. Δρανδάκης η ψυχή του Λυκείου Ελλ. Αθ., ο καθηγ. Γιαν. Γρυντάκης με τη σύζυγό του, η ποιήτρια Χρυσούλα Δημητρακάκη, η Πόπη Γυπράκη, ο χειρουργός Βαγγέλης Νεονάκης με τα συζ. και την κόρη του, κ. Θέμης Χαμογιωργάκης, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Μυλοποταμιτών Κυρίμης, ο πρόεδρος Στ. Παλάσαρος Κρητών Βύρωνα, η Μαίρη Τζανάκη πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Κρήτης, ο Γ. Παττακός πρόεδρος Πατσωτών, η Ελένη Θεοδωράκη πρόεδρος Κρητών Αγ. Παρασκευής, ο Καπετανάκης πρ. Κρητών Παπάγου, και πολλοί απόδημοι Ρεθεμνιώτες όπως Ελβούλα Πατζαρη, Άννα Φιλιώτη, Καίτη Πετούση, Μάρω Γρηγοριάδου, Βιβή Γλεντζη, Αριστείδης και Μαρίκα Λιαναντωνάκη, Δημήτρης Φακιδάρης, Ρίτσα Παπαβασιλείου, Στέλλα Κουτρουμπά, Νίκος Κουτρουμπάς, Μιράντα Γενεράλη – Τσάκωνα, Ελευθερία Τσάκωνα, Ελευθερία Τζουρμπάκη, Γ. Τραταλλίδης, Σπ. Θεοδωράκης, Ειρήνη Κανδυλάκη, Μαρίνα Μαθιουδάκη, Μαρία Κατζουράκη, Σοφία Κούνουπα, Μαρία και Γ. Σαββάκη, η οικογ. Λουκογιαννάκη, Τάσος Παλιεράκης, Βούλα Παπαμαρκάκη, Βούλα Σαρρή, Μαρία και Κ. Γαγάνης, Αναστασία και Ελ. Πλατρυαρχου, Τέτα Τσουρδάλακη, Αντωνία Σκουλά, Έλενα Μαραγκουδάκη, Ζένια Κουσουρη ανιψιά του Δεσπότη Βενιέρη, Αμαλία Γιαννούλη, Νίκος Σημαντηράκης, Βασιλική Στραπατσάκη, Ευαγγελία Μπαρμπούνη, Χριστίνα Μοσχάκη, Μαίρη Πριναράκη.